Leurda sau usturoiul salbatic – cel mai bun detoxifiant natural

O ruda mai indepartata sau mai degraba „stramosul usturoiului”, leurda vesteste sosirea primaverii, momentul in care verdeturile se trezesc la viata si ni se ofera ca o modalitate de revigorare si curatare a organismului, dupa o iarna in care hrana s-a bazat pe alimente gatite, conservate si sarace din punct de vedere nutritional.

Alaturi de spanac, stevie, urzici, usturoi sau ceapa verde, leurda are multiple proprietati terapeutice, care o recomanda pentru a fi consumata cat mai des acum la inceput de primavara:

  1. curata sangele de toxinele acumulate in anotimpul rece, din alimentele conservate si procesate
  2. reduce tensiunea arteriala, prin curatarea vaselor de sange de depunerile de colesterol
  3. are efect de tonifiere si intarire a unui organism slabit si lipsit de energie
  4. intareste sistemul imunitar prin continutul bogat de vitamine (A, B, C) dar si minerale (calciu, fier, fosfor) tinand departe gripa si raceala, specifice inceputului de primavara
  5. reduce procesele inflamatorii din organism, fiind recomandata celor ce sufera de reumatism, dar nu numai

Primavara ne ofera posibilitatea sa ne transformam obiceiurile alimentare in obiceiuri sanatoase, adoptand o alimentatie echilibrata bazata in special pe cruditati, atat fructe cat si legume, care ne vor oferi nutrientii de care nu am beneficiat in timpul iernii.

Atat leurda, cat si celelalte verdeturi, isi gasesc locul cu usurinta in foarte multe retete culinare, indiferent ca vorbim despre mancare gatita sau despre salate bazate de cruditati. Verdeturile sunt o sursa excelenta de vitamine, minerale si antioxidanti, ce ne mentin organismul tanar, impiedicand procesul de imbatranire celulara si ne furnizeaza energie din plin.

Cum este cel mai bine sa consumam leurda?

Este evident ca multitudinea de verdeturi pe care o gasim acum in piete sau magazine, are efecte benefice asupra organismului daca le consumam crude, alaturi de alte alimente (lactate, seminte, oua sau carne). Frunzele de leurda se consuma crude in salata, alaturi de spanac, ceapa verde, o legatura de marar, lamaie si ulei de masline. O salata de spanac cu leurda este o infuzie de nutrienti si fibre naturale. Evitati fierberea sau prajirea frunzelor de leurda, caci veti pierde astfel cea mai mare parte din vitaminele si mineralele continute de aceasta planta.

Cum sa avem o alimentatie sanatoasa in perioada postului ?

Fie ca vorbim de Paste sau Craciun, perioada de dinainte, in care oamenii postesc din dorinta de a se pregati, atat trupeste cat si sufleteste, pentru aceste zile de sarbatoare, trebuie sa fie o perioada in care organismul sa fie curatat de toate toxinele acumulate pe parcursul anului. In zilele noastre insa, alternativele atat de diverse, in care alimentele procesate predomina in cosul de cumparaturi, postul nu mai reprezinta o detoxifiere corecta. Mult prea des oamenii lasa deoparte alimente sanatoase precum urzicile, nucile, painea integrala si aleg tot ce este mai nesanatos: pateuri sau crenvursti vegetali, zacusa plina de conservanti, margarina sau dulciuri care mai de care mai apetisante.

Intamplarea face ca perioada de post coincide primavara cu momentul in care verdeturile se trezesc la viata, iar diversitatea acestora ar trebui sa ne faca sa uitam de tot ce este conservat sau intens procesat. Urzici, spanac, ceapa, salata, ridichi, stevie sau leurda sunt alimente sanatoase, bogate in clorofila, cea care detoxifica sangele si regleaza tranzitul intestinal prin aportul de fibre. Totodata, vitaminele si mineralele din aceste cruditati specifice inceputului de primavara, ne revigoreaza si ne dau energia pe care nu vom capata nicicand in urma unei alimentatii bogate in zaharuri sau grasimi. Antioxidantii ne vor ajuta la intarirea sistemului imunitar si vor lupta activ impotriva radicalilor liberi, ce ne ameninta sanatatea.

Nu uitati asadar, sa aveti o masa bogata in cruditati in fiecare zi, care va va ajuta sa treceti mai usor peste ultima perioada a postului.

O alimentatie sanatoasa trebuie sa fie una echilibrata, in care aportul de nutrienti trebuie sa fie constant dar si diversificat, pentru a acoperi toate nevoile nutritionale: vitamine, minerale, proteine, fibre, glucide sau lipide.

Iata mai jos o serie de alimente sanatoase, care in plus, pot fi de un real ajutor in perioada postului:

  • Leguminoasele(linte, fasole, mazare sau naut) sunt pline de fibre si proteine vegetale. Iar daca le consumam alaturi de o portie de orez sau alte cereale integrale, vom obtine ceea ce se numeste „proteina completa” care va inlocui cu succes proteina animala.
  • Oleaginoasele(nuci, alune, migdale, susan , floarea soarelui) reprezinta o gustare ideala, plina fibre si grasimi sanatoase.
  • Avocado– fructul tineretii, nu trebuie ne lipseasca, caci este bogat in vitamine, minerale si grasimi monosaturate, sanatoase pentru organism si in special pentru creier. Salata de avocado cu rosii, celebra guacamole, reprezinta o masa extrem de gustoasa si bogata in nutrienti.
  • Radacinoasele(morcovi, telina, ridichi sau sfecla) sunt surse importante de antioxidanti si fibre. Dincolo de salatele atat de diversificate in care putem combina o multitudine de legume (salata de cruditati cu nuci, salata de sfecla rosie sau o salata simpla de ridiche neagra) acestea pot transformate usor in suc proaspat, care consumat in fiecare dimineata, inainte de micul dejun, va sustine procesul de detoxifiere al organismului si va aduce un aport semnificativ de vitamine, minerale si antioxidanti.
  • Ciupercile sunt o alegere buna indiferent de sezon. Inlocuiesc cu succes un meniu pe baza de carne, prin aportul de proteine oferit, alaturi de fibre, vitamine si minerale. Crude sau gatite, acestea isi gasesc foarte usor locul in multe retete culinare, de la supa de ciuperci, pate, salata sau ciulama.

Nu evitati asadar alimentele in stare naturala, neprocesate, care vor fi un rasfat de primavara pentru organism, oferindu-i o bogatie de nutrienti esentiali pentru a face fata mai usor schimbarilor de sezon, ce pot duce usor la instalarea asteniei de primavara.

Lasă un comentariu