Glutamină

Ce este Glutamina?

Glutamina este un aminoacid neesențial, dar poate fi esențial în anumite cazuri, boală, epuizare traumă fizică, etc…

Glutamina este un combustibilul preferat al celulelor care se ocupă de sănătatea sistemului imunitar și intestinal.

El se găsește în cantități mari în carne și ouă. De asemenea îl găsim și pe bază de supliment.

Este vândut ca un supliment pentru masă musculară, dar nu există nicio dovadă care să arate că acesta ajută la dezvoltarea masei musculare în persoanele sănătoase. Persoanele care suferă de traume fizice cum ar fi arsuri sau răni musculare sau bolile care vin la pachet cu slăbirea musculară, cum ar fi SIDA, într-adevăr beneficiază de o ameliorare a slăbiciunii musculare.

Ce spun studiile despre Glutamină?

Studiile au demonstrat că cantitatea de glutamină intramusculară joacă un rol important în sinteza proteinelor și prevenirea catabolismului. De asemenea, îmbunătățește capacitatea organismului de a utiliza leucina.

În schimb, cercetările pe adulți sănătoși nu au găsit nicio asociere între suplimentarea cu glutamină și sinteza proteică, performanțele musculare, compoziția organismului sau prevenirea catabolismului.

Dar, s-a observat o îmbunătățirea la recuperarea după exerciții de anduranță.

Un studiu, a suplimentat subiecții cu 0.9 grame / kg de masă musculară. La finalul studiului nu s-au găsit niciun fel de îmbunătățiri.

Acum întrebarea mea este următoarea:

Dacă 0.9 grame / kg de masă musculară nu ajută la nimic, cum te pot ajuta cele 5 grame recomandate de cei care vând glutamină?

Mancaruri delicioare bogate in proteine si glutamina

Rulada de porc cu tagliatelle

Ingrediente

1 kg kaizer de porc, 300gr spanac, usturoi verde,1 pahar vin alb sec, suc de rosii, ulei, sare, piper, tagliatelle.

Se soteaza spanacul in unt si se condimenteaza cu sare şi piper. Umplutura astfel obtinuta se intinde pe carnea de porc, care a fost taiata pe lungime.

Se ruleaza carnea, se leaga cu sfoara si se prajeste pe ambele parti in ulei. Se aseaza apoi intr-o tava, se adauga vinul, sucul de rosii si se da la cuptor 45-50 minute.

Punem apa la fiert pentru paste , cu putina sare. Incingem uleiul intr-o tigaie, adaugam un catel de usturoi, prajim putin apoi adaugam spanacul tocat.

Pui Hawaiian (Hawaiian Chicken)

Ingrediente

300ml suc de ananas, 2 linguri ketchup, 2 lingurite cu sos de soia, 1 lingurita de ghimbir ras, 2 catei de usturoi, 1 piept de pui, sare, piper.

Mod de preparare

Amestecam toate ingredientele, pana rezulta un sos gros. Pieptul de pui il spalam si portionam. Sosul obtinut il punem intr-o punga de plastic, peste care punem pieptul de pui si introducem la frigider 4-5 ore. Se incalzeste o tigaie gratar la foc mare. Scoateti carnea de pui din punga si prajiti-o pe gratar 6 minute pe o parte, intoarceti pieptul si stingeti-l cu 2 lingurite de sos. Mai lasati carnea inca 5 minute pe gratar, dupa care ungeti iar cu sos. Se serveste cald cu diferite garnituri.

Creier pane cu piure de brocoli

Ingrediente

300gr brocoli proaspat, 400gr mazare congelata, unt, smantana, sare, piper.

1kg creier de porc, oua, faina, bere neagra, sare, piper alb, ulei, curry, coriandru.

Mod de preparare

Punem la fiert in apa cu sare mazarea. Cand mazarea este aproape fierti adaugam bucatile de broccoli si mai lasam sa fiarba 5-6 minute. Scurgem bine legumele de apa, apoi adaugam unt si pasam totul, punem smantana si potrivim de sare si piper.

Creierul se spala si se curata de pielite, se tine cateva ore in apa rece pentu a elimina toate cheagurile de sange. Ulterior, creierul se fierbe in apa cu sare si otet. Se prepara un sos din faina, ou, bere neagra, curry, coriandru, piper si sare. Sosul trebuie sa aiba consistenta unei smantani. Bucatile de creier le tavalim prin faina si le scufundam in sos, dupa care le punem la prajit in ulei incins. Dupa ce sau rumenit pe ambele parti le scoatem pe hartie absorbanta.

Write a Comment

view all comments

Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person. Required fields marked as *