O infectie provocata de fungii speciei Candida este numita infectie fungica. Acest tip de infectie este, de asemenea, cunoscuta si sub numele de candidoza, care in cea mai mare parte afecteaza femeile. Aceasta provoaca infectii vaginale si unele infectii obisnuite la nivelul gurii, mai ales in randul oamenilor care au un sistem imunitar slab si a persoanelor care iau un tratament cu antibiotice.
O persoana devine mult mai predispusa sa aiba o infectie fungica daca ia cantitati mari de antibiotice, daca a fost supusa unor operatii de transplant de organe, daca sufera de SIDA sau daca are incheieturi artificiale.
Candida albicans, impreuna cu alte forme de fungi, cresc in mod obisnuit in vagin, in gura si in rect. O infectie fungica apare daca sistemul imunitar al unei persoane este dezechilibrat. Acest lucru permite cresterea unor diferite organisme, inclusiv a fungilor.
Daca vrei sa afli in mod sigur daca suferi de candidoza, cel mai bine este sa consulti un medic in aceasta privinta, pentru a iti putea oferi un tratament eficient in aceasta privinta. In mod obisnuit, un medic iti va lua o mostra din placa orala sau din scurgerile vaginale si va examina materialul la microscop. In momentul examinarii, medicul va putea sa identifice cauzele infectiei fungice, daca sunt prezente semne de infectie si stadiul actual in care se afla infectia fungica.
S-a descoperit ca infectiile fungice afecteaza 3 din 4 femei. In Statele Unite ale Americii, aproape 50% dintre femeile aflate la facultate au fost diagnosticate cu infectii fungice la varsta de 25 de ani si aproape 5% dintre ele au fost diagnosticate cu o infectie fungica cronica. Candidoza poate sa fie tratata cu usurinta, dar ar trebui sa stii si sa intelegi modul in care aceste infectii pot sa fie prevenite, astfel incat sa nu duca la aparitia unor infectii mai serioase.
In timpul sarcinii, o femeie are nivele mai mari de estrogen, ceea ce determina cresterea productiei de glicogen in vagin. In acest moment, poate sa fie observata o crestere mai mare a fungilor. Daca se observa ca o femeie insarcinata prezinta semne de candidoza, este posibil ca ea sa transmita infectia copilului nou nascut sub forma unor afte bucale. Acestea pot sa fie observate sub forma unor mici pete albe, prezenta in gura copilului, inca de la nastere.
Prin urmare, daca esti insarcinata si prezinti semnele unei infectii fungice, ar trebui sa consulti un medic pentru a primi un tratament potrivit.
Ce provoaca aparitia unei infectii fungice (Candida)?
Termenul stiintific pentru o infectie fungica este candidiaza. Acest termen a fost derivat din organismul fungic Candida, care provoaca o infectie fungica. Fungii se dezvolta foarte bine in zone umede si intunecate, cum ar fi de exemplu zona vaginala a unei femei. Unele afectiuni de sanatate, cum ar fi de exemplu sarcina sau diabetul zaharat, fac ca unii oameni (in special femeile) sa fie mai predispusi sa sufere de o infectie fungica. Sarcina provoaca o schimbare in echilibrul metabolic si aciditatea vaginala a femeilor este mai favorabila pentru dezvoltarea fungilor. Fungii sunt, de asemenea, cunoscuti pentru faptul ca se dezvolta foarte bine in randul indivizilor cu nivele ridicate de zahar in sange, cum ar fi de exemplu cazul oamenilor care sufera de diabet zaharat sau al oamenilor care prezinta un defect in metabolismul zaharului.
Top 10 simptome ale unei infectii fungice cu Candida, explicate:
O infectie fungica cu Candida poate sa prezinte urmatoarele simptome:
- Senzatie de mancarime sau de arsura in partile tale intime
- Mirosuri vaginale sau scurgeri vaginale
- Sindromul intestinului permeabil
- Artrita
- Urinare dureroasa sau alte tulburari de urinare
- Senzatie de durere in timpul sexului
- Disfunctie sexuala sau impotenta
- Depresie sau schimbari ale starii de dispozitie
- Eczeme cronice
- Senzatie constanta de oboseala
- Stare de iritabilitate
- Umflaturi si/ sau senzatii de durere la nivelul incheieturilor
Cum pot sa recunosc o infectie fungica in randul femeilor si al barbatilor?
Raspunsul depinde de care parte a corpului este atacata. Infectiile fungice la nivelul cavitatii bucale, cunoscute de asemenea ca afte, sunt destul de des intalnite in randul copiilor. Aftele pot sa apara ca niste pete mici rosii in interiorul gurii; deseori, aceasta eczema va fi acoperita cu ceea ce pare sa fie cas. Cu toate acestea, acesta nu este lapte si nu ar trebui sa incerci sa il cureti, pentru ca va incepe sa sangereze. O eczema aparuta pe piele din cauza unei infectii fungice va avea in mod obisnuit o forma de solz si poate sa fie inconjurata de piele inrosita.
Aftele reprezinta o infectie fungica. Aceste infectii in randul barbatilor afecteaza cel mai des capul penisului si este cunoscuta ca balanita candidozica. Infectiile candidozice pot, de asemenea, sa provoace aparitia unor eczeme de piele pe diferite parti ale corpului si afte bucale.
O infectie fungica la nivel vaginal va include simptome precum: roseata, senzatie de iritare a tesuturilor si umflaturi. De asemenea, poate sa apara si o scurgere vaginala de culoare alba, care este in mod clar mai groasa decat scurgerea care apare in timpul ovulatiei. In unele cazuri, poate sa fie cu cocoloase pana in punctul in care seamana cu branza de vaca. Poate sa apara si o decolorare. Este posibil ca urinarea sa provoace o senzatie de arsura si ca actul sexual sa fie necomfortabil si dureros. Este, de asemenea, posibil ca zona vaginala sa fie uscata si cu mancarimi.
Solutii rapide pentru tratarea infectiilor fungice in randul femeilor si al barbatilor
Nu este o singura cauza care determina aparitia acestei infectii, ci mai degraba un set de factori diferiti, care pot sa fie declansati de diferite elemente si stimuli. Aceasta ar fi o definitie buna a modului in care o persoana se poate alege cu o infectie fungica. Cu toate acestea, pentru unii oameni, originile acestei afectiuni nu conteaza deloc sau ii intereseaza prea putin, pentru ca ei sunt mai interesati sa gaseasca moduri prin care sa isi poata trata afectiunea. Ei vor sa gaseasca unele solutii mai rapide pentru a scapa de infectia fungica, lucru care este usor de inteles, din moment ce infectia le aduce niste simptome destul de neplacute.
Persoanele care sufera de aceasta infectie au in mod obisnuit de a face cu o puternica senzatie de mancarime, de roseata si de iritare. Utilizarea unor medicamente, fie ca sunt disponibile comercial sau ca sunt produse acasa, sunt cautate de catre femeile care sufera de aceasta infectie. Exista totusi un numar de tehnici pe care oamenii le folosesc pentru a reusi sa trateze repede unele dintre simptomele acestei infectii.
Una dintre cele mai simple si mai rapide tehnici care pot sa fie folosite este aplicarea de iaurt. Da, iaurt. Iaurtul poate sa fie aplicat pe zonele afectate pentru a obtine un efect de calmare si de racorire. De ce iaurt? Iaurtul contine bacterii prietenoase care ajuta la controlarea populatiei de fungi din zonele afectate de infectia fungica. Totusi, trebuie luat in considerare faptul ca iaurtul care urmeaza sa fie folosit nu ar trebui sa fie indulcit si nici incalzit. Iaurtul este mai eficient daca este lasat pe zona afectata timp de cel putin 60 de minute dupa aplicare. Trebuie doar sa lasi microorganismele sa isi faca treaba si sa isi regleze nivelele in mod reciproc inainte de a clati iaurtul de pe zona afectata.
Poate ca aceasta nu este o solutie imediata, dar mentinerea unei diete bune poate sa reprezinte un mod foarte bun de a trata o infectie fungica. O dieta proasta poate cu usurinta sa agraveze o situatie cum ar fi cresterea in exces a fungilor. Aiditatea marita din tractul digestiv, dar si nivelele marite de aciditate din sange, pot sa determine crearea unui mediu favorabil pentru cresterea in exces a fungilor din corp. Ar trebui sa intelegi faptul ca unii fungi se afla in mod natural in corpul nostru, dar ca cresterea lor in exces este cea care determina aparitia unor probleme.
O alta solutie care poate sa ofere o eliberare rapida ar fi utilizarea de otet pe zonele afectate. Unul dintre cele mai eficiente tipuri de otet ar fi o solutie de otet obtinut din cidru de mere, care trebuie sa fie aplicat pe zonele afectate de infectia fungica. Alte persoane aplica otetul intr-o baie de apa calda si petrec cateva minute spalandu-se in aceasta solutie. Aplicarea de otet din cidru de mere reprezinta un mod foarte bun de a echilibra nivelele de aciditate si de alcalinitate din corp.
Un alt material organic care poate sa reprezinte o solutie rapida este usturoiul. Proprietatile antiseptice care sunt specifice usturoiului ajuta la eliminarea bacteriilor si a fungilor si, prin urmare, este perfect pentru tratarea infectiilor fungice. De asemenea, ar trebui sa stii ca infectiile fungice nu se limiteaza doar la zonele intime. Gura este, de asemenea, un loc foarte bun pentru ca o infectie fungica sa apara.
Acum, trebuie sa intelegi faptul ca diferitele tehnici care sunt mentionate mai sus sunt perfecte pentru a trata diferitele infectii care pot sa fie considerate blande. In cazul afectiunilor care sunt mai severe, o combinatie a diferitelor tehnici de tratament ar fi o metoda mai eficienta de a trata aceasta boala. Medicul tau cel mai probabil ca iti va prescrie o combinatie de tratamente pentru a reduce in mod eficient cresterea fungilor in corpul tau.
Cea mai buna optiune este sa urmezi o procedura completa de tratament, dar, in acelasi timp, aplicarea unor solutii cu eliberare rapida de simptomele prezentate de infectiile fungice ar trebui sa fie folosita pentru senzatiile de iritare si de durere.
Cum sa scapi in mod eficient de infectiile fungice?
Candida este un tip de fung care traieste in corpul nostru. Infectiile fungice au loc atunci cand Candida se dezvolta prea mult in corpul nostru. Bacteriile bune din corpul tau sunt cele care impiedica fungii sa se inmulteasca prea mult. Cu toate acestea, atunci cand consumi anumite medicamente, cum ar fi de exemplu antibioticele, ajungi sa omori si bacteriile care sunt bune pentru corpul tau, lucru care, prin urmare, permite fungilor sa scape de sub control si sa inceapa sa se inmulteasca prea mult. Infectiile fungice afecteaza mai ales femeile cu varsta cuprinsa intre 16 si 35 de ani.
Unele dintre simptomele care te pot ajuta sa identifici o astfel de infectie sunt:
- Senzatie de arsura in timpul urinarii
- Senzatie de mancarime si de iritatie in zona vaginala
- Scurgere alba si branzoasa din vagin
Orice lucru care schimba aciditatea din zona vaginala si omoara bacteriile bune pot sa incurajeze fungii sa se dezvolte intr-un ritm mai rapid. Unele dintre aceste cauze ar fi lipsa somnului, medicamentele cu hormoni steroizi, consumul ridicat de alimente bogate in zahar sau in amidon, antibioticele, stresul, afectiunile care afecteaza sistemul imunitar, diabetul zaharat, contraceptivele orale, sistemul imunitar slabit, medicamentele steroide si terapia de inlocuire a estrogenului.
In mod obisnuit, infectiile fungice apar in zona vaginala. Poti sa scapi de aceste infectii prin folosirea unor medicamente anti fungice, care se pot gasi cu usurinta intr-o farmacie. Daca te duci la medicul tau, el iti poate prescrie unele medicamente cum ar fi de exemplu Gynofort, Mykontral sau Diflucan. Este posibil ca uneori infectia sa nu raspunda la aceste medicamente. In acest caz, exista si alte alternative pe care le poti lua in considerare.
Capsulele cu acid boric reprezinta cel mai bun tratament natural. Acidul boric vindeca pana la 98% dintre femeile care sufera de o infectie fungica la nivel intestinal. Poti sa iti faci propriile supozitoare cu acid boric prin umplerea unor capsule de gelatina cu pudra de acid boric (aproximativ 600 de mg). Tratamentul standard pentru infectii fungice este de o capsula, pe care o inserezi in vagin in momentul in care mergi la culcare timp de doua saptamani. Acidul boric creste aciditatea din vagin, ceea ce reface echilibrul natural dintre bacterii si fungi. Este posibil ca, dupa un termen de 30 de zile, simptomele sa apara din nou in cazul unor femei. In cazul acestor reveniri sau al infectiilor cronice, poti sa folosesti acidul boric ca tratament de intretinere de doua ori pe saptamana timp de 6 luni pana la un an.
In timpul menstruatiei, nivelul de pH se schimba si acest lucru poate sa duca la aparitia unor infectii fungice. Poti sa folosesti un lubrifiant special pentru ca acest lucru ajuta la refacerea nivelului de pH. Infectia poate sa dispara in termen de 24 de ore, in functie de severitatea infectiei.
Uleiul de oregano este foarte puternic impotriva fungilor, in special cele bogate in carvacrol, un ingredient activ. Trebuie doar sa urmezi instructiunile de pe sticla. Acesta trebuie sa fie administrat intern.
Iaurtul cu culturi active, cum ar fi de exemplu acidophilus, poate sa fie folosit ca tratament pentru infectiile cu Candida. Insereaza iaurt simplu nepasteurizat cu o spatula mica sau cu un aplicator vaginal de crema in vaginul tau in timpul serii si poarta un tampon. Trebuie sa repeti acest proces timp de 3 pana la 7 seri, pana cand simptomele au disparut.
Poti chiar sa consumi cate un iaurt in fiecare zi. Consumul zilnic al unui pahar de iaurt poate sa ajute la mentinerea sub control a fungilor din corpul tau. Asigura-te de faptul ca, atunci cand cumperi iaurt, acesta continte bacteria Lactobacillus acidophilus.
Dupa tratarea cu succes a unei infectii fungice, poti sa iei anumite masuri de precautie pentru a mentine infectia sub control, cum ar fi de exemplu:
- Evitarea folosirii irigatiilor cu apa, pentru ca acest lucru poate sa provoace un dezechlibru al nivelelor de pH in zona intima
- Evitarea bailor cu bule
- Evitarea purtarii de lenjerie intima care este prea stramta si care nu lasa loc de respirat. Trebuie sa porti doar articole de bumbac.
- Evitarea purtarii de haine stramte
- Evita produsele de igiena cu parfum, produsele puternice de curatare, sapunurile cu parfum, tampoanele cu deodorant si sprayurile feminine cu deodorant
- Sterge-ti vaginul din fata in spate dupa fiecare utilizare a toaletei. Acest lucru va impiedica bacteriile din rect sa ajunga la vagin
- Sa nu stai in costumul de baie ud dupa ce ai inotat. Ar trebui sa te schimbi cat de curand posibil
- Nu mai lua antibiotice. Daca chiar trebuie sa iei antibiotice, ar fi bine sa iei si niste probiotice, cum ar fi de exemplu acidophilus.
Fie ca nu te-ai mai tratat pentru o infectie fungica inainte sau daca ai parte de infectii repetate, cel mai bine ar fi sa consulti un medic mai intai. Nu exista nici un remediu instant pentru infectiile fungice. Majoritatea tratamentelor au nevoie de 3 pana la 7 zile pentru a da rezultate si uneori pana la 4 saptamani. Acest lucru se intampla pentru ca tratamentul pe care il alegi depinde de mai multi factori, cum ar fi de exemplu simptomele tale si tratamentele anterioare.
Un remediu casnic dovedit pentru infectiile fungice
Exista un remediu pentru infectiile fungice, ceea ce reprezinta o veste buna pentru cele 3 din 4 femei care vor dezvolta o astfel de infectie in cele din urma. Exista cateva tipuri de remedii pe care le poti sa folosesti acasa cu usurinta. Remediile naturale sunt in general mai putin scumpe si la fel de eficiente ca si medicamentele pe baza de reteta si foarte rar se intampla sa ofere aceleasi tipuri de efecte secundare.
Folosirea acidului boric
Acidul boric poate sa fie folosit la tratarea infectiilor fungice. Acest lucru se datoreaza calitatilor sale anti fungice si anti septice. Datorita faptului ca o infectie fungica este, in cele din urma, doar un fung care isi face de cap, acest lucru face ca acidul boric sa fie unealta perfecta pentru refacerea echilibrului din sistemul tau. S-a dovedit ca acidul boric este la fel de eficient ca si un medicament pe baza de reteta in eliminarea infectiei fungice. Acest remediu este luat in mod obisnuit ca un supozitor vaginal, ceea ce inseamna ca este introdus direct in vagin in loc sa fie luat pe cale orala pentru a ajunge in fluxul de sange.
Poti sa gasesti acidul boric in companiile care s-au specializat in remediile naturale. Trebuie sa fii atent atunci cand folosesti acid boric: este cunoscut faptul ca acidul boric este toxic atunci cand este luat pe cale orala. Trebuie sa il tii departe de rani deschise si de taieturi si sa il folosesti doar conform instructiunilor. In unele cazuri, poate sa para ca acidul boric face ca zona vaginala sa arda sau sa fie iritata.
Ce sunt probioticele si acestea chiar functioneaza?
Probioticele sunt un tratament foarte bun pentru infectiile fungice. Acestea sunt pur si simplu bacterii vii care vor omori in mod natural excesul de fungi si care vor reface echilibrul din corp. Cel mai popular si mai util dintre probiotice este Lactobacillus. Cateva forme dintre aceste bacterii “bune” pot sa fie folosite pentru a trata infectiile fungice in mod natural.
Daca vrei sa folosesti Lactobacilli pentru a trata o infectie fungica, ai optiunea de a a folosi ca supliment oral sau ca supozitor vaginal.
Uleiul din copac de ceai si alte optiuni de tratament
Acest ulei este luat din copacul de ceai si pare sa fie util in tratarea infectiilor fungice. Cu toate acestea, uleiul din copacul de ceai este prea puternic pentru a il folosi fara a il dilua mai intai. Exista foarte multe discutii in privinta sigurantei si a eficientei uleiului din copac de ceai atunci cand este folosit in acest mod.
Cateii de usturoi sunt, de asemenea, razboinici foarte bine cunoscuti in lupta impotriva infectiilor fungice. Acestia pot chiar sa fie folositi ca supozitoare, daca mai intai sunt inveliti in ceva moale si poros inainte de a fi inserati. Daca ai nevoie de o usurare imediata, incearca sa folosesti iaurtul ca pe o crema. Pur si simplu trebuie sa imbibi un tampon in iaurt simplu care contine culturi active si insereaza-l ca de obicei. Daca nu vrei sa folosesti un tampon, poti pur si simplu sa stergi iaurtul cu un deget. Conform medicinei populare, mierea poate sa fie folosita in acelasi mod.
In concluzie
Dupa cum poti sa vezi, exista mai multe moduri prin care poti sa tratezi o infectie fungica. Cu toate acestea, daca problema ta continua, ar trebui sa consulti un medic, pentru a analiza daca este posibil sa existe si alte probleme de sanatate care pot sa contribuie la infectiile fungice. Un remediu eficient impotriva infectiilor fungice nu trebuie sa fie complicate sau scumpe.