Cât de periculoasă este carnea roșie pentru sănătate?

Carnea roșie este noul responsabil pentru toate problemele de sănătate! Sau asta vrea să te facă mass-media să crezi. Hai să vedem împreună dacă carnea roșie este chiar așa de periculoasă.

Tot timpul apar noi experți care spun că cel mai mare inamic al sănătății este carnea roșie, care este asociată cu risc crescut de boli cardiovasculare și cancer.

Hai să clarificăm ceva de la început: APROAPE ORICE ALIMENT POATE FI ASOCIAT CU CANCERUL! Asta pentru că, cancerul înseamnă dezvoltarea anormală a unei celule cu potențial de invadare și răspândire. Un studiu din 2015 arată că majoritatea cancerelor sunt doar „bad luck„. Asta ca să lămurim ce provoacă cancer!

Cel mai grav este faptul că oamenii chiar ascultă de acele titluri senzaționale în care X aliment este responsabil pentru orice e rău.

De ce?

Din comoditate. Este mai ușor să elimini un anumit aliment din dietă decât să înveți cum să mănânci corect.

Ce este carnea roșie?

Carnea roșie este carnea care pur și simplu este roșie când este crudă, care include carnea majorității mamiferelor:

  • vită
  • vițel
  • oaie
  • miel
  • porc

Puiul și curcanul nu sunt considerați carne roșie.

Carnea roșie este rea pentru sănătate?

Am mai spus-o și o voi mai spune-o de câte ori am ocazia: mass-media are o pasiune în a interpreta greșit datele pentru a-și face poveștile senzaționale!

Adică chiar au ajuns până în punctul în care carnea roșie este la fel de cancerigenă ca fumatul! (și când te gândești că nu pot fi mai penibili decât sunt deja…)

În primul rând, să facem o deosebire între metodele științifice.

Studiile observaționale sunt primul pas în cercetarea științifică și sunt menite să identifice calea cercetării ulterioare sau să genereze ipoteze. Ele pot indica corelații, dar nu pot fi folosite pentru a stabili cauza. NICIODATĂ!

Spre exemplu, există o corelație între persoanele care s-au înnecat într-o piscină și numărul de filme în care a apărut Nicolas Cage:

Acum, filmele lui ar putea fi rele, dar mortale? 🤣

Lăsând gluma la o parte, studiile observaționale nu pot furniza suficiente dovezi pentru a stabili ce se întâmplă cu adevărat.

Doar studiile clinice permit oamenilor de știință să creeze un mediu controlat în care să poată testa, valida sau infirma teoriile.

Dar îi pasă mass-mediei de asta?

Absolut nu.

Tot ce au ei nevoie este de o poveste senzațională.

Din cauza asta au apărut și unele știri cum că vitaminele ar fi responsabile pentru cancer.

Spre exemplu, un studiu din 2012 care a urmărit 120.000 de femei și bărbați, a găsit că o singură porție pe zi de carne roșie neprocesată crește riscul de mortalitate cu 13%, iar de carne roșie procesată cu 20%.

Acest studiu a provocat o avalanșă de articole scrise peste noapte de „guru ai nutriției”.

Dar există o problemă destul de serioasă cu acel studiu, zic eu.

Hamburger-ul a fost inclus pe lista alimentelor neprocesate!

Iar dacă un hamburger de la McDonald’s este făcut din carne neprocesată, nu vreau să mă gândesc ce înseamnă pentru ei carne procesată.

Și încă o problemă la acel studiu este că subiecții au fost puși să completeze chestionare despre ce au mâncat și cât de des într-o anumită perioadă de timp.

Iar asta este o problemă pentru că oamenii adesea raportează ce ceea ce cred că ar trebui să mănânce decât ceea ce mănâncă cu adevărat. Și să fim sinceri, mulți dintre noi abia ne aducem aminte ce am mâncat acum 2 zile, dar mite în ultimele 6 luni.

Ca să nu mai vorbim de ceilalți factori ai stilului de viață, alimentația per total, cât de des consumau fructe și legume, activitatea fizică, fumatul, alcoolul, etc…

Câtă carne roșie ar fi ideal să mâncăm?

Carnea roșie are ceva beneficii pentru sănătate.

Este bogată în proteine, fier, zinc, vitamine B și în alți nutrienți precum creatină și carnosină.

Ba chiar carnea de vită ajută la reducerea presiunii arteriale.

Și având în vedere ceea ce știi acum despre riscurile consumului de carne roșie, nu există niciun motiv să te simți vinovat când mănânci o friptură suculentă sau un hamburger.

Cu toate astea, ar trebui să știi ceva despre cum îți poate afecta sănătatea.

Studiile arată că unii oameni au un polimorfism genetic care poate crește riscul de cancer cororectal de la consumul de carne gătită la temperaturi foarte mari. Adică metode precum prăjirea sau gătitul pe grătar până la punctul unde „este bine făcut.”

Dacă vrei să joci la sigur, încearcă să reduci dățile când folosești acele două metode pentru prepararea cărnii.

Concluzie:

Pentru a fi sănătos trebuie doar să respecți câteva puncte, foarte simple:

  • nu fi supraponderal
  • fă sport regulat
  • nu fuma
  • consumă alcool în moderație
  • mănâncă câteva porții de fructe și legume zilnic
  • odihnește-te

Lasă un comentariu