Cand este necesar aparatul ortodontic (dentar) ?

Ortodontia si Ortopedia Dento-faciala alcatuiesc specialitatea de medicina dentara care are ca scop supravegherea, ghidarea cresterii si a dezvoltarii structurilor dento-faciale , patologia acestora, precum si terapia anomaliilor dento-maxilare.

Dintii strambi, inghesuiti sau cu spatii reprezinta principalul semnal de alarama cand vine vorba de probleme de sanatate si estetica dentara.

Studii efectuate recent demonstreaza faptul ca peste 50% dintre copii au nevoie de aparat dentar.

Afectiunile de acest gen se intalnesc frecvent la copii si adolescenti si pot fi tratate prin purtarea unui aparat dentar ( fix ,mobil sau chiar ambele ). Aceste anomalii pot fi tratate si la varsta adulta.

In consecinta , purtarea unui aparat dentar nu este doar o necesitate estetica sau un moft, este o necesitate medicala !

Asadar, copilul dumneavoastra trebuie dus la un ortodont de indata ce observati unul din semnele de mai jos si daca un pedodont nu a indicat deja un cosult ortodontic :

  • inghesuiri in dentitia temporara mai exact lipsa spatiilor intre dintii temporari , dar si in cea definitive
  • spatieri in dentitia permanenta
  • pierderea prematura a dintilor de lapte, sau dimpotriva caderea intarziata a acestora trebuie sa ridice mari semne de intrebare generand probleme stomatologice ulterioare
  • respiratia orala ( pe gura )
  • observarea vreunui obicei vicios cum ar fi sugerea degetului la o varsta la care ar fi trebuit sa renunte la acest obicei
  • dificultati in masticatie ( la muscarea si mestecarea alimentelor)
  • scrasniri din dinti ( frecvente in timpul somnului )

De asemenea , unele semne se intalnesc si la persoanele adulte si nu trebuie ignorate, intrucat tratamentul ortodontic se adreseaza si adultilor!

Avantajul de a programa un consult ortodontic cat mai timpuriu se reflecta mai ales in perioada necesara purtarii aparatului dentar! Cu cat mai devreme montat aparatul dentar cu atat perioada de tratament activ este mai scurta.

Transforma vizita la dentist din stres in placere !!

Nimeni nu merge la dentist din placere, iar pentru multe persoane, o astfel de vizita este chiar stresanta. Sunt, insa, cateva trucuri care te vor ajuta sa scapi de teama de stomatolog.

O gandire pozitiva este foarte importanta, atunci cand te hotarasti sa mergi la dentist, mai ales ca negativitatea nu va face decat sa iti inrautateasca starea. Gandeste-te cat de importantă este igiena orala si cate probleme poti preveni, daca ai grija de dintii tai. In plus, orice procedura dureroasa se face cu anestezie, așa ca nu vei simti nimic.

Vorbeste cu dentistul tau !! Este important sa ii spui dentistului tau cum te simti. Dacă iti este teama, el iti va explica ce urmeaza sa iti faca si te vei simti mai bine.

Ia un prieten cu tine !! Daca nu crezi ca poți trece prin asta singura, cere ajutorul unui prieten. El te va tine de vorba pana cand va veni randul tau si te va ajuta sa te calmezi.

Gandește-te la ceva frumos !! Pana sa ajungi la dentist, trebuie sa nu lași teama sa puna stapanire pe tine. Cand iti vin in minte ganduri negative, asculta muzica, citeste o carte, uita-te la un film sau fa orice iti place.

Dupa dentist, fa ceva dragut !! Cand iti faci programarea la dentist, fa-ti si un plan pentru tine, care sa iti facă placere. Mergi la cumparaturi, intalneste-te cu un prieten bun, iesi la o plimbare. In acest caz, de cate ori te vei gandi la stomatolog, iti vei aminti ca urmeaza sa faci ceva dragut dupa consultatie. Un alt truc este să nu uiti niciodata că vizita la dentist nu va dura mult. Gandeste-te ca in maxim o ora, vei iesi pe usa fara durere și mult mai departe de o carie.

Lasă un comentariu