10 MOTIVE PENTRU CARE UN PSIHOLOG ESTE MAI BUN DECAT „VECINA DE LA 4”

  1. Psihologul nu emite judecati referitoare la ce ai facut sau ce vrei sa faci
  2. Psihologul stie sa asculte activ nu sa-ti dea senzatia ca „probleme tale nu-s asa importante”
  3. Psihologul nu spune nimanui ce a vorbit cu tine – vecina s-ar putea sa-i spuna cel putin surorii din alt oras, cu gandul ca nu ai cum sa afli.
  4. Psihologul nu te  intrerupe din 5 in 5 minute pentru a-ti spune: „si eu am patit asaaaaa….stai sa-ti zic”
  5. Indiferent de gravitatea problemei, te poti baza pe faptul ca psihologul iti ofera suport si sustinere, nu va incepe sa planga cu tine amintindu-si si el de problemele lui similiare – atunci cand tu ai nevoie de o persoana pe care te poti baza.
  6. Psihologul stie sa fie empatic, sa te inteleaga si sa se conecteze cu tine.
  7. Psihologul este interesat ca tu sa-ti gasesti solutii la problemele tale, nu „sa mai adune o barfa noua”
  8. Cand pleci de la psiholog simti ca ai mai facut un pas inainte nu te gandesti cu teama ca ”poate se afla”.
  9. Psihologul nu-ti da “sfaturi pretioase” din experienta lui, care mai mult te incurca.
  10. Psihologul nu-ti va spune: “eu daca eram in locul taaauuuu…nu procedam asa” sau  ”vaaaiii ce prostie ai facut, ce-a fost in capul tau?

GĂSEŞTE-ŢI UN „TOVARĂŞ ÎNTRU FERICIRE”

Am remarcat faptul că mulţi profesionişti aderă la strategia de a-şi prezenta filozofia de viată, printr-un citat, sau mai multe, pentru a se caracteriza şi a-şi contura probabil stilul propriu. Eu cred că este un clişeu. Multe citate ne inspiră într-un moment oportun, însă şi multe cuvinte ale oamenilor din jurul nostru au puterea de a ne inspira şi ghida. Acest „îndemn” l-am găsit întâmplător într-o carte şi brusc m-am regăsit. Mi-am dat seama ce fel de psiholog doresc sa fiu pentru oamenii ce-mi trec pragul.

Sunt un psiholog tânăr, am evoluat descoperind oameni. Instinctual i-am ascultat ajutându-i să treacă peste impas şi să-şi raspundă întrebărilor. Le-am fost alături făcându-i să înţeleagă ce este fericirea personală şi cum o pot atinge. Mereu m-am simţit împlinită atunci când în urma unei conversaţii, oamenii plecau însufleţiţi, cu siguranţa că „totul va fi bine”. Am convingerea că pot face asta pentru oricine.

Mi-am dat seama că o înclinaţie nativă către omenesc şi social, nu este suficientă. M-am întrebat… „pot ajuta mai mult?” Astfel au început ani de pregătire, formare şi practică/voluntariat. Am învăţat lucruri minunate de la oameni extraordinari care au fost dispuşi să îmi împărtăşească din experienţele lor. Mi-au trecut prin mâini zeci de cărţi care m-au inspirat, mi-au deschis noi orizonturi şi am ascultat fără suflare mentori şi îndrumători atunci când imi povesteau despre minunatele secrete ale psihologiei şi ca şi profesionist, consider că mi-am creionat un stil, diferit, proaspăt şi nou, fără să uit vre-o secundă tot ce m-au învăţat profesorii. Aceste aspecte sunt remarcate de către client, atunci când simte că este înţeles pe deplin, nu încadrat în parametrii unei „teorii psihologice”. Sunt de părere că în această lume, grăbită, în continua mişcare şi schimbare, numai un psiholog flexibil, adaptabil şi cu o perspectivă modernă de abordare a omului social poate face faţă noutaţii, problemelor personale şi provocărilor sociale cu care se confruntă oamenii.

Imi iubesc profesia şi o fac cu drag şi dedicare.

Aşa am ajuns aici, în faţa ta, în faţa viitorului meu client, care m-a ales să fiu cel care-l însoţeşte în fascinantul drum către schimbare. Clientul care îmi oferă onoarea să fiu martora evoluţiei lui.

Multumesc primului „psiholog” din viaţa mea, profesorilor, mentorilor, şi cei care mă îndrumă acum!

GRUPURI DE SUPORT

Grupurile de suport sunt compuse din oameni ce impartasesc aceleasi problem, oameni ce se intalnesc sa discute despre experientele lor, sa impartaseasca idei si sa-si ofere suport emotional unu altuia.

Beneficii

Probabil cel mai mare avantaj al unui grup de suport este faptul ca oamenii realizeaza ca nu sunt singuri sau nu sunt singurii care trec printr-o problema similara – ca mai sunt si alti oameni care au aceiasi problema. In general acest lucru aduce un mare confort.

Intr-un grup de suport poti sa-ti dezvolti noi abilitati. In plus, membrii grupului care au aceiasi problema se pot sustine si isi pot sugera modalitati noi de a face fata unei anumite problem.

Este posibil ca la inceput sa te simti inconfortabil discutand despre problemele tale cu oameni necunoscuti. Cu toatea acestea faptul ca si alte persoane se confrunta cu ceea ce te confrunti tu s-ar putea sa te ajute sa te deschizi si sa discuti despre sentimentele tale. Tot ceea ce se discuta in grupul de suport trebuie sa ramana confidential.

La ce sa te astepti

Un grup de suport este alcatuit din maxim 10 persoane. Grupul este condus de un moderator cu experienta ce poate sa faciliteze discutiile intre participant.

Se vor organiza grupuri de suport cu diferite teme:

  1. Viata dupa divort
  2. Vreau sa fac fata stresului
  3. Singuratate
  4. Stima de sine
  5. Provocarile adolescentei
  6. Infidelitate
  7. Viata dupa pensionare

Intalnirile vor avea loc saptamanal intr-o zi si la o ora potrivita pentru nevoile dumneavoastra.

Lasă un comentariu