Cum alegi o grebla pentru adunat fanul?

Grebla este asociata cu o alta unealta pentru gredinarit, coasa, desi au forme si functii diferite aceste doua ustensile se completeaza reciproc. Coasa este folosita pentru a taia diferite elemente din gradina ce sunt considerate nedorite in cantitati mari, altele chiar deloc (buruienile, de exemplu). In urma cosirii se foloseste grebla pentru a putea aduna in profunzine si cu mare usurinta iarba, buruienine, etc.

Greblele pentru adunat fan sunt alcatuite din otel, avand o medie de dinti 14-16 apropiati la mai putin de 1 cm unul de celalalt pentu a putea evita pierderea elementelor ce se doreste a fii stranse, dar si pentru a putea termina activitatea intr-un timp mai redus. Grebla pentru adunat fan, la fel ca si celelalte unelte de gradinarit (lopata, coasa, furca, etc) principala intrebuintare este in gradina sau in spatiul din aproprierea casei (zona rurala si nu numai) activitatea principala fiind stransul frunzelor uscate, ierbii, etc.

Aceasta unealta a fost conceputa initial pentru decoratii si activitati de nivel scazut de greutate, dar a fost folosita, cel putin a fost testata, pentru fan, pentru aranjarea fanului, bineinteles sa incercat aceasta activitate cu o grebla cu dinti mult mai mari decat mediat, era asemanatoare cu o furca, dar vazand locuitorii faptul ca nicio grebla schimbata nu poate inlocui o grebla si vice versa. Prin urmare sa ales ideea de a pastra instrumentele pentru activitatile concepute initial.

Ce Greble Sunt Folosite Pentru Rasfirat Fan

Greblele au fost, sunt si probabil vor fii utilizate pentru decoratii, aranjamente, etc in propria gradina sau in jurul casei (zona rurala). Aceste instrumente si-au pus amprenta pe nivelul muncii campului de-a lungul timpului pana in prezent. Acum, poate este greu de imaginat cum ar arata vietile noastre fara o grebla sau alte instrumente de aceeasi anvergura.

Grebla a fost construita intr-un mod clasic, desi pentru mai multe avantaje, beneficii acestui instrument i-au fost altacutiti mai mult dinti pentru un impact mai mare asupra muncii, chiar si materialul de confectionare a suferit modificari, acesta initial fiind conceput din lemn a ajuns sa fie construit din otel sau chiar plastic (greblele din plastic sunt mai rare deoarece eficacitatea acestora este redusa comparativ cu una confectionata din otel sau lemn.)

Greblele au fost imbunatatite pentru diverse munci in scopul simplificarii activitatii omului asupra muncii campului. Greblele pentru rasfirat fan au fost imbunatatite cu dinti mai multi si mai rari pentru a putea rasfira fanul mult mai usor.

Aceste instrumente sunt utilizate si astazi, dar sunt majoritatea automate, functionand pe principiul suflatorului de frunze, cu un design asemanator aceste greble sunt des intalnite in majoritatea locatiilor din zonele rurale, dar nu numai, cum peste tot sunt frunze uscate (in aproprierea toamnei) aceste ustensile sunt utilizate peste tot.

Cele mai Potrivite Greble pentru Motocultoare

grebla pentru motocultoare

La inceput greblele erau utilizate pe campuri cu improvizatii. La inceputul secolului al XIX-lea au aparut „aparatele organice” (caii) care au fost pusi sa are pamantul avand atasata o grebla, cert, de alte dimensiuni si greutate comparativ cu cele pentru us manual. Fiind considerata o inovatie acestea au continuat sa activeze pe campuri pana la inceputul secolului XX, cand tehnologia a avansat simtitor si a afectat chiar si nivelul agriculturii.

De-a lungul timpului sa incercat sa se renunte, incet, dar sigur, la metoda clasica, caii de pe campuri fiind inlocuiti cu motocultoare, masini agricole usoare pentru treburi superficiale, care au usurat mult munca lucratorilor campului.

Bineinteles, inlocuirea metodei clasice nu a putut fi aplicata imediat ci treptat deoarece locuitorii au preferat sa lucreze in continuare bazandu-se pe cai si nu pe motocultoare, cei care si-au luat „inima in dinti” au renuntat unul cate unul din singurul motiv ca acele modele scoteau un zgomot si un fum gros ce a condus la renuntarea temporala pentu aceste motocultoare.

Odata ce tehnologia a avansat suficient pentru a putea elimina acele zgomote si mirosuri neplacute locuitorilor acestia au inceput sa „imbratiseze” ideea de a lucra avand alaturi un motocultor cu grebla decat un cal cu acelasi dispozitiv. Categoric activitatea avea un alt timp de desfasurare decat cel anterior ceea ce inseamna ca exista loc de tehnologie oriunde.

Totul despre greblele rotative

Initial grebla a fost construita pentru a ajuta locuitorii rurali si nu numai la decoratii, dar si la muncile campului. Aceste munci fiind mult mai grele comparativ cu cele savarsite in propria gradina deoarece intinderea este mult mai mare. Atunci ingeniozitatea omului a fost pusa la incercare si asa au aparut greblele pentru arat trase de cai. Putin mai tarziu au aparut motocultoarele care faceau treaba in locul cailor ceea ce simplifica radical munca omului dar si a animalelor.

Vazand activitatea de pe campuri cum progreseaza mult mai bine pe o intindere mult mai mare intr-un timp mult mai scurt decat cel efectuat in gradina sau in zona apropriata casei ingeniozitatea omului a mai „lovit” odata. Asa au aparut greblele rotative, aceste instrumente sunt asemanatoare greblei originale, are insa cateva imbunatatiri. Timpul de lucru sa imbunatatit radical deoarece aceasta unealta este mecanica ceea ce inseamna ca nu mai este nevoie de efortul omului in agricultura in aceasi masura ca inainte.

Aceasta metota de practica si astazi, existand aceste greble rotative aproape in orice gospodarie, deoarece efectele sale benefice asupra muncii campului si implicit asupra lucratorului. De-a lungul timpului au aparut multe modele in scopul imbunatatirii muncii si evitarii oboselii omului.

Lasă un comentariu