Un aliment complex si hranitor asa cum este laptele, nu ar trebui sa lipseasca de pe masa noastra in nicio zi. Dar cum pe piata oferta devine din ce in ce mai diversificata, este bine sa stim ce tip de lapte sa alegem in functie de nevoile noastre nutritionale.
Laptele de vaca: cel mai des intalnit si consumat lapte, este bogat in calciu, vitamine (A,D,B) potasiu si acizi grasi esentiali. Cel mai des este consumat laptele de 3,5% grasime, care contine aproximativ 75 de calorii/100 ml.
- Laptele semidegresat (1,5% grasime) are ceva mai putine calorii, dar in timpul degresarii, acesta isi pierde o parte din nutrienti, precum vitamina A si D. Astfel, recomandarea specialistilor este sa optam pentru formula cu 3,5% grasime, intrucat beneficiem de un aport de nutrienti, iar grasimile continute nu ne pun sanatatea in pericol, in conditiile unui consum moderat, de 200-300 ml/zi.
- Laptele cu continut scazut de grasime (0,5%-1% grasime) este o varianta mai rar intalnita si recomandata strict persoanelor care nu isi doresc depasirea unui anumit numar de calorii. Ceea ce multi dintre noi nu stim, este ca diferenta de la un pahar de lapte de 3,5% grasime si unul de 0,5% este de numai 20% calorii.
Laptele condensat: este laptele obtinut prin evaporarea unei cantitati importante de apa din laptele de vaca prin fierbere, alaturi de zahar sau indulcitori, care ii dau o consistenta vascoasa si un gust dulce si placut. Este una dintre cele mai raspandite variante de conservare a laptelui, mai rar intalnita la noi, dar foarte des folosita in alte tari.
Laptele de capra: a devenit in ultima vreme din ce in ce mai apreciat, fiind cel mai apropiat ca structura proteica de laptele matern. Este bogat in fier, calciu, fosfor si magneziu.
Laptele de oaie: este mai rar intalnit sub aceasta forma, acesta fiind de obicei transformat in branza, iaurt sau alte preparate. Este ceva mai cremos decat laptele de vaca, datorita unui continut mai ridicat de grasimi, insa contine de asemenea vitamina A, B, calciu si magneziu.
In ultima vreme insa, lactatele de origine animala au devenit din ce in ce mai supuse criticilor, in conditiile in care variantele de lapte vegetal devin din ce in mai diverse. In cadrul unei alimentatii sanatoase insa, ambele tipuri de proteine (vegetala si animala) isi au rolul lor, iar excesele nu sunt recomandate din nicio directie. Lactatele vegetale sunt apreciate si recomandate in cadrul unei nutritii sanatoase, doar daca acestea sunt obtinute printr-un proces care sa nu implice conservanti sau alte substante daunatoare organismului. Spre exemplu, un lapte de cocos sau migdale proaspat preparat chiar de noi si consumat in aceeasi zi, este un aliment sanatos si cu adevarat hranitor, in comparatie cu un lapte de soia conservat si consumat dupa cateva saptamani de la preparare.
Laptele de cocos: provine din ceea ce multi dintre noi numim un „super-aliment” complex si extrem de sanatos – nuca de cocos. Este un aliment benefic organismului nostru, datorita continutului sau de acizi grasi si proteine de foarte buna calitate, care ofera un aport crescut de energie si ajuta la arderea grasimilor. De asemenea, nuca de cocos imbunatateste nivelul colesterolului bun (HDL) si ajuta la scaderea celui daunator (LDL). Laptele de cocos se obtine cu usurinta chiar si acasa printr-o reteta extrem de simpla. Este gustos si foarte hranitor, inlocuind oricand o portie de lapte de origine animala.
Laptele de migdale: este un aliment foarte sanatos in care regasim aroma placuta de migdale. Se prepara rapid si este foarte nutritiv datorita aportului de vitamine, minerale si grasimi vegetale sanatoase. Reteta o gasiti chiar aici: reteta lapte de migdale.
Laptele de soia: desi este cel mai popular lapte de origine vegetala, acesta este un aliment intens procesat, nefiind recomandat consumului decat foarte rar. In plus, aportul de nutrienti nu este la fel de calitativ precum in cazul laptelui vegetal proaspat preparat, de aceea daca optam pentru un lapte vegetal, este bine sa alegem un lapte proaspat si mult mai sanatos.