De la dureri de gat, indigestie, alergie sau chiar depresie, condimentele pe care ne-am obisnuit sa le adaugam pentru o savoare speciala a retete culinare, au si un rol terapeutic foarte important in ameliorarea anumitor afectiuni.
GHIMBIRUL – calmeaza durerile si trateaza infectiile. Radacina aromata de ghimbir are un puternic efect antiinflamator si antibacterian. Este eficienta in caz de raceala, inflamatii sau dureri in gat. Ghimbirul dat prin razatoare, amestecat cu suc de lamaie si miere naturala se recomanda pentru consumul zilnic, o lingurita cu 30 minute inainte de masa principala.
- diminueaza simptomele indigestiei
- intareste sistemul imunitar, datorita aportului de antioxidanti
- imbunatateste circulatia sangelui
- ajuta la eliminarea toxinelor
- revigoreaza organismul si ajuta la calmarea starilor de stres si oboseala
CUISOARELE – eficiente in caz de indigestie. Datorita proprietatilor antiinflamatorii, cuisoarele elimina senzatia de balonare, disconfort digestiv si chiar indigestie. 200 g de fructe uscate sau proaspete si un varf de cutit de cuisoare se fierb la foc mic 10-15 minute, iar ceaiul rezultat se consuma caldut.
- diminueaza inflamatiile, reducand durerile
- aport de antioxidanti (flavonoide si tanini) care impiedica imbatranirea celulara
- stimuleaza digestia si previn dereglarile biliare
CHIMENUL – reduce febra. Se stie uleiul din seminte de chimen este eficient in tratarea febrei si bronsitei. Semintele de chimen sunt recomandate de asemenea celor care sufera de alergii usoare. O lingura de seminte de chimen se fierbe impreuna cu un pliculet de ceai in 500 ml de apa. Dupa 5 minute se scoate ceaiul si se continua fierberea timp de inca 5 minute. Ceaiul de bea caldut, indulcit cu miere.
- previne astenia de toamna sau primavara, avand un efect tonifiant puternic
- are actiune carminativa, antispastica si astringenta
- diminueaza tusea productiva, avand efect expectorant
SOFRANUL – inlatura depresia. Condimentul care da culoare preparatelor de tot felul, este recunoscut pentru proprietatile sale antidepresive. Adauga un varf de lingurita de sofran intr-o cana de lapte cald si bea-l in fiecare seara inainte de culcare.
- mentine sanatatea sistemului nervos
- amelioreaza tulburarile gastrice si biliare
- efect puternic antiasmatic si antitusiv
NUCSOARA – trateaza insomnia. Acest condiment contine anumite substante sedative si anxiolitice care te ajuta sa dormi si induc o stare de relaxare profunda. Se adauga o lingurita de nucsoara intr-o cana de apa sau lapte fierbinte si se bea in fiecare seara, cu o ora inainte de culcare.
- vindeca inflamatiile
- efect puternic tonifiant
- stimuleaza digestia si amelioreaza tulburarile digestive
FENICULUL – intareste sistemul imunitar. Din pacate, rar folosit in bucataria romaneasca, feniculul este foarte apreciat pentru bogatia de antioxidanti pe care o ofera, alaturi de minerale precum potasiu sau magneziu. Semintele de fenicul se macina, obtinandu-se o pudra fina care se poate adauga in salate, supe sau diverse sosuri.
- calmeaza inflamatiile de la nivelul stomacului
- are efect laxativ
- diminueaza tusea productiva, avand efect expectorant
- efect antiseptic si antiparazitar
- antiemetic natural (inlatura senzatia de rau de miscare)
- efect sedativ, calmant pentru sistemul nervos
TURMERICUL – reduce inflamatiile si grabeste vindecarea ranilor. Substanta cu proprietati miraculoase este de fapt curcumina, responsabila cu intarzierea procesului de imbatranire celulara. Chiar daca nu este foarte des intalnit in bucataria romaneasca, turmericul se foloseste in special pentru a da aroma si culoare carnii, orezului sau altor preparate.
- stimuleaza secretia biliara
- efect antibacterian si antiviral, eficient in caz de infectie
- imbunatateste circulatia sangelui
- aport de antioxidanti
- inlatura disconfortul digestiv
- reduce febra si calmeza tusea seaca
ANASONUL – stimuleaza apetitul si amelioreaza durerile reumatice. Aceasta planta a fost folosita in scop medicinal de mii de ani, iar in zilele noastre este folosita ca si condiment in special pentru preparatele pe baza de peste sau fructe de mare.
- efect expectorant, calmand tusea productiva
- amelioreaza colicile abdominale
- antispastic
- amelioreaza durerile menstruale
- stimuleaza apetitul alimentar
PAPRIKA – ajuta la arderea mai rapida a grasimilor si ofera un plus de energie unui organism obosit. Condimentul se obtine prin macinarea ardeilor iuti, afumati si uscati in prealabil si este o sursa sanatoasa de carotenoizi si vitamina E.
- efect antiinflamator, ameliorand durerile osteoarticulare
- regleaza tensiunea arteriala, prevenind accidentele vasculare
- intareste sistemul imunitar
- stimuleaza arderea grasimilor
- stimuleaza apetitul alimentar
SCORTISOARA – condimentul care aduce mirosul de Craciun, reduce colesterolul rau si regleaza nivelul zaharului din sange. In medicina chinezeasca, scortisoara este un remediu folosit pentru tratarea racelii.
- sursa bogata de antioxidanti, ce impiedica dezvoltarea celulelor canceroase
- efect anti-coagulant puternic, mentinand circulatia normala a sangelui
- stimuleaza memoria
- efect antimicrobian, sustinand tratarea infectiilor