Gurana: Cum ajută în slăbire?

Guarana este un supliment alimentar facut din semintele unui copac din America de Sud.Este bogat in cofeina si este luata de unii oameni ca supliment pentru energie.Mențiunile de sănătate cu privire la produsele alimentare în UE sunt reglementate de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA). Ea a respins o cerere in care se sustinea ca extractul de guarana (Paullinia cupana) este un antioxidant natural, care poate proteja împotriva daunelor oxidative și este benefic pentru sănătatea umană.

Utilizări ale guaranei

Cercetătorii au crezut cândva că ingredientul activ al guaranei a fost un anumit produs chimic la planta, guaranina. Mai târziu, au descoperit ca aceasta a fost doar cofeina. Guarana are unele dintre cele mai mari concentrații de cofeina din orice plantă. Aceasta poate conține cafeina de până la 6% la 7% din greutate. Cafeaua are doar până la 2%.

guaranaCercetarile arata ca bauturile care contin cofeina si cafeaua, par sa creasca vigilenta atunci cand sunt consumate pe tot parcursul zilei și guarana ar avea în mod logic același efect. Unele studii au analizat daca cofeina poate imbunatati performantele mentale si vigilenta in cazul persoanelor lipsite de somn, dar rezultatele sunt neconcludente.Experții nu au studiat extensiv guarana. Până în prezent, studiile nu au descoperit daca guarana este de ajutor pentru imbunatatirea capacitatii cognitive sau starea de spirit. Unii oameni folosesc guarana pentru a crește performanțele atletice sau sexuale, dar nu există nici o dovadă care să susțină asta.

Există unele dovezi, publicate in International Journal of Obesity, in care guarana, atunci cand este utilizata impreuna cu alte suplimente, poate promova pierderea in greutate, dar este incert dacă guarana în mod specific a fost responsabila. In 2001, un studiu care s-a intins pe o perioada de 8 saptamani, pentru un supliment care conținea guarana pe bază de plante a concluzionat ca „pe termen scurt, pierderea in greutate este promovata în mod eficient”. Pentru că cafeina este un stimulent care a fost demonstrat a imbunatati starea de spirit și, eventual, de ajutor in pierderea în greutate, guarana poate foarte bine, de asemenea, sa aiba aceste efecte, dar sunt necesare mai multe cercetari.

Ca supliment pentru pierderea în greutate, cafeina poate lucra cel mai bine atunci când este combinata cu compușii polifenolici din ceaiul verde. Prin combinarea guaranei cu polifenoli, poate avea un efect similar.Unii cred că efectele guaranei sunt mai puțin intense și de durată mai lungă decât cafeina. Studiile nu au stabilit acest lucru.

În afară de semințele de guarana în sine, nu există surse de alimentare naturale de guarana. Ea a devenit un aditiv comun pentru unele alimente și băuturi.Guarana poate veni în tablete sau capsule sau ca aditiv în alimente și băuturi. Ca și în cazul oricărui supliment, păstrați guarana într-un loc răcoros, uscat, ferit de umiditate și lumină solară directă.

Avertismente ale guaranei

Efecte secundare. Efectele secundare ale guaranei sunt în general aceleași ca și efectele secundare ale cafeinei. Acestea includ probleme de somn, anxietate, neliniște, tulburări gastrice și bătăi rapide ale inimii. Utilizarea pe termen lung a cofeinei poate duce la toleranță și dependență psihologică.

Riscuri. Dozele mari de cofeina pot creste frecvența cardiaca, bolile de san si tensiunea arteriala. O supradoză de cafeină poate provoca convulsii. Discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a utiliza guarana dacă aveți tensiune arterială, tulburări de anxietate, glaucom, osteoporoza, probleme cardiace, tulburări de sângerare, diabet zaharat, afecțiuni renale sau boli hepatice.

Interacțiuni. În cazul în care luați orice medicament în mod regulat, discutați cu medicul dumneavoastră înainte de a începe să utilizați suplimente de guarana, deoarece acestea ar putea interacționa cu acestea, cum ar fi unele antidepresive, litiu, sedative si diluanti de sange. Nu utilizați guarana, împreună cu alte stimulente, indiferent dacă acestea sunt medicamente, suplimente sau droguri ilegale. Pentru a evita consumul excesiv de cofeina, fiti atenți atunci când luati guarana, împreună cu alte alimente și suplimente, cum ar fi cafeaua și băuturile acidulate.

Având în vedere lipsa de dovezi cu privire la siguranța sa și din cauza conținutului său ridicat de cafeină, guarana nu este recomandata pentru copii sau pentru femeile care sunt însărcinate sau care alăptează.

Lasă un comentariu