Ce este 5-HTP? La ce ajută?

5-HTP, prescurtarea de la 5-hidroxitriptofan, este un produs chimic pe care organismul il produce din dieta cu aminoacidul triptofan. 5-HTP este legat de serotonina creierului, care afecteaza starea de spirit, somn si durere. Acesta poate fi luat ca un supliment.

Cum funcționează 5-HTP?

5-HTP este utilizat în producerea de serotonina chimica din creier și a sistemului nervos. Unii oameni cred că poate fi folosit pentru a ajuta la tratarea bolilor afectate de serotonină, cum ar fi depresia, insomnia, obezitatea sau alte condiții. Cu toate acestea, utilizarea sa pentru tratarea acestor boli rămâne dezbătută și este nevoie de mai multe cercetări.Consumand mai multe alimente cu triptofan nu se crește cantitatea de 5-HTP în organism. Cu toate acestea, 5-HTP produs comercial din semințe de Griffonia Simplicifolia, un tip de plantă din Africa, pot fi luate ca supliment.

Cum poate fi 5-HTP de ajutor?

Unele cercetări indică faptul că suplimentele de 5-HTP pot ajuta la ameliorarea depresiei într-un mod similar cu unele antidepresive. Unele studii au arătat, de asemenea, că 5-HTP poate reduce durerea, rigiditatea dimineata si problemele de somn asociate cu simptome fibromialgiei.

Alte boli pentru care oamenii folosesc 5-HTP includ:

 • 5-HTPTulburări de somn
 • Depresie
 • Anxietate
 • Migrene
 • Dureri de cap de tensiune
 • Fibromialgie
 • Simptome premenstruale (PMS)
 • Tulburare disforică premenstruală (PMDD)
 • Tulburare cu deficit de atenție-hiperactivitate (ADHD)

Cu toate acestea, nu există suficiente cercetări pentru a spune că 5-HTP este eficient in tratarea  acester condiții.

Este 5-HTP utilizat în condiții de siguranță?

Suplimentele de triptofan au fost legate de o afectiune grava cunoscuta sub numele de sindromul eozinofilie-mialgie (EMS), ceea ce duce la sensibilitate musculara si anomalii extreme ale sangelui. Aceasta a avut loc pentru prima dată în 1989 în Statele Unite, atunci când mai mult de 1.500 de persoane au fost afectate și peste 30 de oameni au murit. Cazuri au fost raportate, de asemenea, în Canada și Europa, cu 11 de cazuri care au loc în Marea Britanie. În același an, un contaminant cunoscut sub numele de vârf X a fost gasit in suplimentele de triptofan, iar acelasi contaminant a fost gasit in unele suplimente de 5-HTP. Cu toate acestea, mari doze de 5-HTP au fost necesare să fie luate înainte de apariția simptomelor.

În special copiii, persoanele cu sindrom Down sau boala de ficat, și femeile însărcinate sau care alăptează nu ar trebui să ia suplimente de 5-HTP. Într-un studiu, 15% dintre persoanele cu sindrom Down au prezentat convulsii după ce au luat suplimente de 5-HTP pe o perioadă lungă de timp. Dacă luați orice tip de medicament, mai întâi consultați medicul înainte de a lua 5-HTP.

5-HTP

Pot suplimentele de 5-HTP sa interactioneze cu alte medicamente?

La fel ca multe suplimente, 5-HTP nu a fost studiat extensiv pentru utilizarea pe termen lung sau pentru interacțiunile cu mai multe tipuri de medicamente, dar este cunoscut faptul că 5-HTP poate avea o interacțiune majoră cu alte medicamente. Unele medicamente antidepresive cresc serotonina, astfel luând 5-HTP, împreună cu aceste medicamente, poate creste prea mult nivelul de serotonina. Nu luați 5-HTP dacă luați medicamente antidepresive, inclusiv:

 • Tricicline, cum ar fi amitriptilină, clomipramină și imipramina
 • Inhibitori selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI),cum ar fi fluoxetina, paroxetina si sertralina
 • Inhibitori de monoaminoxidază (IMAO), cum ar fi phenelzine sau tranilcipromină.

Medicamentele care pot avea o interacțiune moderată, atunci când sunt combinate cu 5-HTP includ:

 • Carbidopa (pentru tratarea bolii Parkinson), cu efecte secundare grave, inclusiv vorbire rapidă, anxietate și agresivitate
 • Dextrometorfan (un antitusiv), cu efecte secundare grave, inclusiv frisoane, probleme cardiace și anxietate
 • Pentazocină (un tip de analgezic), cu efecte secundare grave, inclusiv frisoane, probleme cardiace și anxietate
 • Tramadol (un tip de analgezic), cu efecte secundare grave, inclusiv confuzie, frisoane și rigiditate musculară
 • Agoniști 5HT1 (pentru tratarea migrenelor), cum ar fi naratriptan, rizatriptan, sumatriptan și zolmitriptan, cu un risc crescut de efecte secundare.

Dacă sunteți pe orice tip de medicament, consulati-va cu medicul dumneavoastră înainte de a lua 5-HTP, mai ales dacă folosiți medicamente contra tusei, analgezice sau sunteti tratați pentru boala Parkinson.

Există efecte secundare legate de consumul de 5-HTP?

Suplimentele pot provoca, gaze, diaree, crampe, arsuri la stomac, greață, vărsături, probleme musculare și pierderea apetitului. În cazul în care vă decideți să luați suplimente de 5-HTP, aveți grijă să le achizitionati de la o sursă de încredere.

Lasă un comentariu