Soluții naturiste pentru căderea părului

Deși sună de-a dreptul înspăimântător, în fiecare zi pierdem aproximativ o sută de fire de păr. Este, totuși, un lucru firesc, pentru că doar așa are loc procesul natural de reînnoire a părului. Ținând cont că deținem aproximativ 100.000 de foliculi activi de păr, pierderea zilnică a acelor 100 de fire, nu ar trebui să prezinte modificări vizibile în densitatea podoabei capilare. Cu toate acestea, subțierea și căderea masivă a părului afectează milioane de oameni din întreaga lume.

Cauzele căderii părului

De multe ori, această problemă este asociată cu înaintarea în vârstă, dar, se pare că subțierea și pierderea părului pot apărea la orice vârstă și afectează atât bărbații, femeile, cât și copiii. Mai mult decât atât, căderea părului se poate manifesta în mod diferit, așă că putem vorbi despre o pierdere a firelor de păr bruscă, treptată, care poate afecta doar pielea capului sau/și tot corpul. Unele tipuri de cădere a părului sunt temporare, iar altele sunt permanente. Este cazul să menționăm că printre principalele cauze care conduc la căderea părului se numără, în primul rând, ereditatea, apoi vârsta, modificările hormonale, afecțiunile medicale (diabet, lupus), administrarea de medicamente, alimentația sărăcăcioasă și stresul.

O vizită la medic este obligatorie atunci când deja sunteți îngrijorați de căderea părului și doriți să urmați un tratament. De asemenea, discutați cu medicul personal dacă ați observat o cădere a părului mai considerabilă decât de obicei, bruscă sau neuniformă. Nu de puține ori, pierderea bruscă a părului semnalează o afecțiune medicală care necesită tratament.

Alimentație sănătoasă pentru un păr bogat

De-a lungul timpului, s-au efectuat suficiente studii și cercetări care arată că există o mare legătură între anumite vitamine și un păr bogat și sănătos. Cu alte cuvinte, un regim echilibrat poate fi cheia spre o podoabă puternică și strălucitoare. Printre aliații de nădejde ai părului sănătos amintim:

  • Vitamina A, numită și retinol, este esențială pentru sistemul imunitar și frumusețea pielii. În cazul unei deficiențe, scalpul poate deveni solzos, uscat și are loc căderea masivă a părului. O dietă bogată în vitamina A include numeroase fructe și legume, produse lactate, pește, ficat și cereale fortificate.
  • Biotina face parte din complexul de vitamina B și ajută corpul nostru să transforme alimentele în energie și să metabolizeze grăsimile și proteinele. În lipsa biotinei, părul se subțiază, pielea se descuamează, iar unghiile devin fragile. Cel mai simplu este să consumăm alimente bogate în biotină, precum nuci, legume și ouă.
  • Vitamina C are un rol important în producția de colagen, pe lângă faptul că vindecă rănile și ne protejează împotriva radicalilor liberi. Găsim vitamina C în citrice și în anumite băuturi fortificate.
  • Zincul, mai ales în combinație cu biotină, spun cercetările că ar fi eficient în lupta împotriva căderii părului. Alimentele bogate în proteine ne oferă și zinc, așă că putem consuma carne, pește și nuci. Vegetarienii și veganii vor găsi zinc în fasole, ciuperci și spanac.

Măști și tratamente naturale pentru creșterea părului

Din ce în ce mai multe persoane apelează la medicina alternativă pentru a rezolva problema căderii părului. Ca o încurajare, s-au efectuat și unele studii care arată că alopecia poate fi remediată cu ulei de lavandă amestecat cu puțin ulei de cimbru, rozmarin și lemn de cedru. Desigur, sunt numeroase alte soluții naturale deosebit de eficiente care pot trata căderea părului. Nu ne rămâne decât să vă prezentăm un tratament complet pentru îngrijirea părului afectat de cădere masivă, fragilitate și subțiere. Vom lăsa deoparte măsurile extreme – care includ ori ingrediente urât mirositoare, ori produse cu potențial iritant – și ne vom axa pe soluții blânde și simple.

  • Detoxifierea scapului ajută la reînnoirea părului și elimină substanțele sintetice din produsele obișnuite de îngrijire personală. Cel puțin odată pe lună putem să ne detoxifiem scalpul amestecând puțin bicarbonat de sodiu cu șampon. Optați pentru un bicarbonat fără aluminiu și masați cu blândețe scapul folosind amestecul obținut, apoi clătiți cu apă din abundență. La fel de bine, puteți înlocui bicarbonatul de sodiu cu zahăr brun sau muscovado. Acesta din urmă, cu un conținut ridicat de melasă și cu particule mai fine, îndepărtează celulele moarte de la nivelul scalpului, încurajând astfel creșterea a noi fire de păr.
  • Tratamentele cu uleiuri presate la rece sunt din ce în ce mai populare, date fiind eficiența lor. Odată pe săpămână, oferiți-i părului un masaj blând cu ulei călduț, utilizând mișcări circulare. Puteți opta pentru ulei de cocos (bogat în vitaminele E, K, acizi grași Omega-6), ulei de măsline (conține vitamine prețioase precum A, B1, B2, C, E, D, K) sau ulei din sâmburi de caise (bogat, la rândul său, în vitaminele A, E, Omega-9, Omega-6). Deosebit de binefăcător se dovedește a fi și uleiul de muștar, care oferă părului rezistență și strălucire, precum și uleiul de susan, bogat în zinc, care stimulează producția de colagen. Masați părul cu ulei sau cu amestecul rezultat din mai multe uleiuri și lăsați să acționeze cel puțin 30 de minute, apoi șamponați și clătiți ca de obicei. Folosiți doar apă călduță pentru a preveni înfierbântarea uleiului și blocarea porilor.
  • Măștile naturale sunt o adevărată hrană pentru păr, așă că puteți opta pentru o mască săptămânală preparată dintr-un gălbenuș de ou, o lingură de miere, 2-4 linguri de ulei de măsline (în funcție de lungimea părului), o lingură de ulei de ricin și câteva picături de vitamina E uleioasă. La fel ca în cazul masajului cu ulei, lăsați masca să acționeze cel puțin o jumătate de oră – timp în care puteți purta o cască de duș – și apoi șamponați și clătiți ca de obicei.
  • Cultura indiană ne îndeamnă să ne răsfățăm podoaba capilară cu tratamente care includ fie pudră de muștar, de schinduf, henna sau pudră de amla, toate deosebit de vitaminizante si purifiante.
  • Și, pentru ca tratamentul să fie complet, obișnuiți ca la ultima clătire a părului să utilizați ori ceai – de busuioc, mușețel, hibiscus sau din frunze de nuci -, ori o parte oțet de mere diluat în trei părți de apă.

Pe lângă un regim alimentar echilibrat și toate aceste tratamente împotriva căderii părului, încercați să nu vă periați în mod agresiv, nu purtați cocuri strânse și, măcar pentru o perioadă, protejați-vă părul de efectele dăunătoare ale foehnului, plăcii și ondulatorului. Cu o astfel de îngrijire atentă, la care se adaugă răbdare și perseverență, căderea părului nu va mai fi o problemă.

Semne care caracterizează căderea părului

Dacă fruntea și tâmplele încep să rămână fără păr, apariția mătreții, un par prea gras, toate sunt cauze care duc la căderea părului și trebuie tratate cât mai devreme.

Căderea prematură a părului poate să fie un semn al unei probleme severe de cădere a parului. Aceasta necesită o acțiune rapidă. Caderea părului apare fie la nivelul golfurilor, fie, mai rar, în creștetul capului și este revelată prin constatări individuale.

Se impune astfel o intervenție cât mai rapidă pentru a stopa căderea, mai cu seamă în primele faze de calviție.

 

Lasă un comentariu