Stiluri ale diferitor producatori de moda

Anna Sui

Colectii rock boeme, inspiratii woodstockiene, creatiile stilistei Anna Sui sunt un concentrat de prospetime romantica si etnica. Cea care are drept unica filozofie de viata aceea de a-si trai visele, nu inceteaza, inca din anii ʹ90 sa aduca, cu ajutorul colectiilor sale, o nota vintage ultra contemporana.

Anna Sui este originara din Detroit. Inca din copilarie si-a creat un univers special, doar al ei. In timp ce copiii de varsta sa se jucau cu papusile, ea se distra de minune imbracandu-le cat mai ciudat cu putinta. La varsta de 17 ani Anna Sui a primit o bursa in cadrul Parsons School din New York. Aici, il intalneste pe Steven Meisel, o viitoare glorie internationala in domeniul fotografiei, care devine cel mai bun prieten al Annei.

De altfel, Anna Sui a colaborat cu acesta in mai multe randuri, fiind stilistul sau foto. In timpul studiilor, Anna Sui reuseste sa se afirme: asociaza contrariile care, in cadrul muncii sale devin complementare, amesteca nostalgia trecutului cu tendinele momentului, apropie latura de fata cuminte de cea de bad girl.

Anna Sui este pasionata de piesele vintage si se indragosteste iremediabil de perioada hippie pe care o dezvolta in propria sa maniera. In 1991, in cadrul primei sale defilari de moda oficiale, cariera Annei Sui explodeaza. Creatiile Annei Sui au facultatea de a dura in timp fara sa imbatraneasca. Acestea sunt nascute dintr-un mix intre mai multe generatii si culturi. Pot fi purtate atat de o fata de 17 ani cat si de o femeie de 50 de ani.

Persoana la care se gandeste in momentul in care creeaza piesele vestimentare este ea insasi. Pentru Anna Sui nu are sens sa creeze haine pe care nu ar dori sa le poarte ca si consumatoare. Creatiile Annei Sui au o croiala asimetrica, un design futurist, materialele sunt fluide, gama cromatica extrem de variata, imprimeurile sunt geometrice iar ornamentele sunt din cele mai inovatoare.

Alexander McQueen

Franta il are pe Jean Paul Gaultier…Anglia pe Alexander McQueen. Supranumiti ʹcopiii teribili ai modeiʹ, atat unul, cat si celalalt, incalca fara incetare conventiile, socheaza prin spiritul lor liber si prin creatiile controversate. Machiaje morbide, roboti, schelete, demoni, printese…Casa Alexander McQueen a facut si mai face inca sub indrumarea lui Sarah Burton, din fiecare prezentare de moda, un adevarat spectacol, atat de moda, cat si de teatru.

Nascut in 1969 in East End, Alexander McQueen nu a manifestat un interes prea mare pentru studii, spre disperarea parintilor si profesorilor sai. Inca de la varsta de sase ani  prefera sa deseneze rochii pentru surorile sale. La 16 ani renunta la scoala si intra ca ucenic la Anderson si Sheppard, croitori din Savile Row. Aceasta experienta se dovedeste a fi o adevarata revelatie pentru el, natura sa provocatoare incepand deja sa se exprime: realizand un costum pentru Printul Charles, coase pe dublura acestuia o injuratura.

Faptul ca este capabil sa socheze l-a facut si inca il mai face atat de interesant pe Alexander McQueen. Moda este o pasiune pentru el, nu are pretentia sa fie considerat artist. Alexander McQueen  a vrut sa isi exprime dragostea pentru moda si viziunea inedita prin intermediul creatiilor sale. Stilul lui Alexander McQueen este unul transant. Inca de la primele experiente, acesta a invatat sa creeze perfect o tinuta, fiind extrem de atent la detalii si la finisaje.

Chiar daca taieturile sale sunt precise si ingrijite, asta nu inseamna ca nu sunt rebele. Creatiile sale sunt emotionante sau nelinistite, romantice sau intunecate, combinand adesea traditia cu modernitatea. Nu ezita in a combina pielea cu dantela de exemplu sau sa faca din rochie o interpretare futurista.

Colectiile sale se inlantuie una dupa alta, fiecare din ele fiind diferita de cea precedenta. Alexander McQueen a inteles ca lumea modei este un mare teatru pe scena caruia este mai bine sa provoci reactii violente decat aplauze politicoase. De aceea, a avut grija ca fiecare defilare sa se transforme intr-un adevarat show.

Alber Elbaz

Stil, stil, stil…iata ce le promite Alber Elbaz femeilor pe care le imbraca. Alber Elbaz, un creator ce colaboreaza cu mai multe case de moda cunoscute, incarneaza sarmul discret si eleganta made in Franta. Nicio marca nu ii poarta numele, Alber Elbaz declarand ca ii place sa munceasca fara presiune, in contact permanent cu caldura umana.

Nascut in Casablanca, ultimul copil al unei familii alcatuita din cinci copii, Alber Elbaz isi petrece copilaria incojurat de mama sa si de fratii sai. Si-a pierdut tatal la o varsta frageda. Dorinta de a crea fiind extrem de mare, Alber Elbaz decide sa se mute intr-una din capitalele modei si anume New York.

Timp de sapte ani Alber Elbaz este mana dreapta a unui stilist renumit din New York, Geoffrey Beene. Apoi, in 1996, Alber Elbaz accepta postul de director de creatie in cadrul prestigioasei case Guy Laroche. Creatiile sale sunt apreciate de critici. Alber Elbaz reviziteaza cei mai mari clasici si ii reinventeaza cu ajutorul geniului sau creator. In 1998, Alber Elbaz incepe colaborarea cu celebrul Yves Saint-Laurent.

Revelatia Lanvin

In 2001, creatorul este numit director artistic al colectiilor destinate femeilor, realizate de casa Lanvin. Alber Elbaz se simte in largul sau in cadrul acestei case de moda. Contactul cu oamenii ii favorizeaza spiritul creativ, lucru ce ii lipsea inca de pre vremea in care colabora cu Yves Saint-Laurent. Alber Elbaz si-a lasat amprenta asupra creatiilor sale: eleganta, sobrietate, modernitate si glamour. Prima sa colectie, lansata in 2002, este inspirata din creatiile lui Jeanne Lanvin, fondatoarea cunoscutei case. Revizitate, aceste creatii sunt completate de fundite, paiete si de rochii camasa, extrem de dragi lui Jeanne Lanvin.

Alber Elbaz este de parere ca femeia nu ar trebui sa se imbrace dupa un stil impus ci sa-si creeze propriul stil, cel care sa corespunda cel mai bine personalitatii sale, dorintelor sale. Alber Elbaz creeaza haine pentru femei, nu pentru a crea un stil anume.

Lasă un comentariu