Alegerea becurilor si a corpurilor de iluminat – determina-ti nevoile!

Orice magazin specializat in vinderea becurilor sau a corpurilor de iluminat pe care il vei vizita te va uimi cu siguranta datorita gamei extrem de largi de produse care ti se pune la dispozitie. Si in fata acestui evantai de posibilitati si alegeri nu mai stii ce becuri sau corpuri de iluminat sa alegi pentru cele mai frumoase camere luminat. Nu-i asa?

Inainte de a cumpara cele mai performante becuri si cele mai frumoase si trendy corpuri de iluminat trebuie sa te gandesti la nevoile tale in materie de iluminat dar trebuie sa inveti si sa faci cele mai bune alegeri pentru a te bucura de camere frumos luminate la tine in casa.

De ce grad de iluminat ai nevoie in casa? Trebuie sa determini mai intai de ce grad de iluminat ai nevoie in incaperile din casa. Becurile si corpurile de iluminat pe care le vei alege apoi depind de acest lucru. Trebuie sa tii deci cont de:

  • de iluminatul general care furnizeaza o lumina moderata in intreaga incapere. Trebuie sa recurgi la mai multe becuri si la mai multe corpuri de iluminat pentru o lumina uniforma.
  • iluminatul direct ideal pentru camerele si incaperile din casa unde stai mai mult timp.
  • un iluminat de siguranta si de protectie care te va ajuat sa eviti unele accidente din jurul scarilor de exemplu.
  • iluminatul decorativ este cireasa de pe tort care iti permite sa pui in valoare unele caracteristici ale unei camere precum culoarea, semineul, o opera de arta, etc. Trebuie sa te distrezi cu lumina!

Becuri – trebuie sa aplici regula patru pentru unu. Pentru a produce aceeasi lumina un bec fluocompact are nevoie de doar un sfert din energia unui bec incandescent. Trebuie deci sa imparti cu patru numarul de wati al unui bec cu incandescenta pentru a sti ce bec fluocompact trebuie sa inlocuiesti

Secretele unor camere frumos luminate la tine in casa

Atunci cand vrei sa te bucuri de cel mai frumos luminate camere la tine in casa exista mai multe secrete. In primul rand, nu trebuie sa concentrezi becurile intr-un singur colt al incaperii.

Poti sa ai cel mai frumos interior dar o ambianta rece daca nu alegi becurile de iluminat asa cum trebuie. Care sunt deci regulile de respectat?

Atunci cand iti decorezi casa trebuie sa te bazezi pe becuri pentru ca acestea, pentru ca lumina sa ocupe intreg spatiul cat mai eficient. Poti completa eventual cu unele corpuri de iluminat aditionale. Trebuie sa te gandesti si la functionalitatile incaperii pentru a avea o intensitate luminoasa adecvata. Iluminatul obtinut cu ajutorul becurilor trebuie sa fie ca un fotoliu- trebuie sa fie confortabil, frumos dar si practic inainte de toate.

Dar atunci cand alegi becurile si corpurile de iluminat in casa sau in gradina trebuie si sa stii ce vrei – sa pui in valoare arhitectura, sa semnalezi o prezenta, sa iluminezi o cale de acces, etc.

Exista unele reguli de respectat in functie de camere? In ziua de azi se gasesc pe piata corpuri de iluminat si becuri unele mai frumoase ca altele, unele mai performante ca altele. Trebuie in primul rand sa te gandesti la ceea ce va functiona cu adevarat la tine. Ce parte a corpului de iluminat difuzeaza cu adevarat lumina? De ce tip de putere ai nevoie pentru ce tip de sursa? Sunt unele intrebari la care trebuie sa raspunzi pentru a obtine rezultatul dorit.

Atunci cand alegi iluminatul pentru camerele din casa trebuie sa te gandesti si la temperatura culorii luminii produse.

Cum te poti juca cu diferitele culori intr-o casa? Imbinarea dintre culoare si eficienta luminoasa este destul de delicat de realizat. O culoare inchisa are tendinta de a absorbi lumina deci va completa un iluminat care va fi functional. Culoarea trebuie sa fie folosita mai ales pentru o ambianta mai filtrata sau in locurile unde ludicul are locul sau.

Fiecare incapere cu iluminatul sau

Pentru a citi, pentru a munci, pentru a gati sau pur si simplu pentru a crea o ambianta placuta in camere… in functie de felul in care folosesti camerele nu vei folosi aceleasi becuri sau aceleasi corpuri de iluminat. Dar care sunt regulile pe care trebuie sa le respecti?

Lumina din sufragerie. Daca petreci mai mult timp aici, lampile fluocompacte sunt perfecte. Sunt foarte potrivite pentru iluminatul indirect de preferinta sau pentru a crea o ambianta generala placuta in casa. Si daca iti place sa mai lenevesti aici si sa citesti ai nevoie si de o lampa bine orientata.

Dar daca vrei sa pui cel mai bine in valoare un obiect sau un tablou nimic nu se compara cu iluminatul directional cu corpurile de iluminat indreptate inspre operele de arta.

Iluminatul pentru locul de luat masa. Este locul in care becurile cu plafoniere au locul lor bine meritat. Si mai trebuie sa tii cont de un lucru – lumina trebuie sa cada usor inspre masa de aici. Pentru ca nuantele alimentelor sa iasa cel mai bine in valoare trebuie sa privilegiezi lampile cu halogen. Dar si cele cu LED sau becurile economic care ofera si ele cel mai bun rezultat.

Iluminatul pentru bucatarie. Daca iti petreci mult timp in bucatarie gatind ai nevoie de cele mai bune becuri pe care sa le pui deasupra planului de lucru. Evita insa iluminatul fluorescent si prefera tuburile fluo compacte care se pot chiar ascunde.

Iluminatul pentru dormitor. Aici un corp de iluminat central este cel mai nepotrivit, cel ai bine ar fi sa te folosesti de un iluminat indirect mai intim si mai calduros. Nu ai nevoie de o lumina mult prea puternica.

Lasă un comentariu