Energie este esentiala pentru orice proces fiziologic al organismului. Fara energie, activitatea noastra de zi cu zi, de la trezitul de dimineata pana la pregatirea mesei de seara, ar fi imposibila. Putini sunt cei care stiu ca atunci cand resimtim senzatia de foame, organismul nostru este de fapt cel care are nevoie sa-si refaca resursele de energie, atunci cand acestea se apropie de epuizare. Astfel, atunci cand alegem sa mancam un aliment sau altul, ar trebui sa facem o alegere care nu doar sa ne potoleasca foamea, ci sa-i ofere organismului resurse suficiente de energie, prin dozarea optima de carbohidrati, grasimi si proteine, principalale surse energetice. Este important in acelasi timp, ca alimentele sa fie din surse naturale, care sa ne ofere un nutritie sanatoasa si echilibrata.
- Bananele – sunt fructe care, pe langa aportul semnificativ de potasiu, un element atat de util pentru buna functionare a inimii, au o compozitie complexa: proteine, glucide, lipide, ceea ce inseamna ca ele sunt un aliment intens hranitor ce ofera energie organismului.
- Strugurii – sunt o sursa sanatoasa de magneziu, element ce sustine transformarea glucozei in energie.
- Semintele de in – bogate in acizi grasi esentiali (omega 3 si 6) care sustin producerea de energie din alimentele consumate, aceste seminte sunt si o sursa foarta sanatoasa de fibre. Daca le consumam alaturi de 2 linguri de cereale integrale, bogate in complexul de vitamine B, ne vom asigura reteta ideala pentru o zi la intensitate maxima.
- Legume cu frunze verzi – patrunjelul, spanacul, urzicile sau chiar broccoli, sunt surse bogate in vitamina B, care sporeste eliberarea de energie in organism. Spanacul este bogat in fier, in timp de broccoli contine coenzima Q10, o substanta care sutine producerea de energie la nivelul celulelor.
- Somonul – poate cea mai cunoscuta sursa de acizi grasi omega-3, acesta este un aliment bogat in vitamina B6 – element esential in procesul de crestere. Grasimile din peste reprezinta cea mai buna sursa de energie pentru organism, fiind printre cele mai recomandate alimente in caz de anemie severa.
- Fructe oleaginoase – pline de vitaminele B si E, minerale si fibre, acestea reprezinta gustarea ideala dintre mese. Migdalele, nucile sau alunele, contin doze importante de grasimi sanatoase, dar si antioxidanti, cu conditia ca acestea sa fie consumate in stare naturala, neprajite.
- Oul – este un aliment bogat in proteine, in special prin galbenus.
Stiati ca: un ou ofera 30% din cantitatea zilnica necesara de proteine?
- Untul – grasimile din lactate sunt de asemenea extrem de utile, oferind organismului energia necesara zilelor petrecute in frig. Este un aliment bogat in vitamine (A, E, D) dar si seleniu, un antioxidant puternic.
- Iaurtul – este o sursa sanatoasa de proteine si minerale precum calciu sau magneziu, ce ajuta la eliberarea energiei, mai ales daca il asociem cu fructe, seminte sau fulgi de cereale integrale.
- Mierea – poate cel mai complex aliment 100% natural, care concentreaza intr-o lingurita intregul complex de vitamine B, calciu, fier, potasiu, dar si carbohidrati (fructoza si glucoza) esentiali organismului in producerea de energie.
Orice aliment am alege, o alimentatie sanatoasa se bazeaza intotdeauna pe echilibru, ceea ce impune un consum moderat din fiecare element: carbohidrati, grasimi sau proteine. Cum in zilele noastre este tot mai greu sa gasim alimente sanatoase si naturale, organismul are destul de suferit, de aceea se impune o intelegere mai profunda a ceea ce alegem sa consumam: sunt in continuare alimente care, la prima vedere nu reprezinta un pericol, insa sursa lor este intotdeauna importanta de stiut.
Ce fructe sa mancam pe timp de iarna? Afla ce nu trebuie sa pui in cosul de cumparaturi
Dupa cum ne-am obisnuit inca de mici, oferta iernii in materie de fructe si legume este una destul de limitata. Si totusi, spre deosebire de anii in care ne bucuram doar de merele incretite de vreme sau de gutui imbatranite sub puful maroniu, acum rafturile magazinelor sunt aproape la fel de pline si colorate ca in miezul verii. Struguri, afine, capsuni sau prune – bine crescute in forma lor rotunda si lucioasa de parca ieri au fost culese – sunt fructe care ne atrag usor spre raft, acum cand ducem dorul fructelor parfumate de vara, poate nu atat de perfecte ca si forma, dar scaldate in arome cat se poate de naturale.
Chiar daca regulile de baza ale unei alimentatii sanatoase impun consumul zilnic de fructe si legume, nu trebuie sa consumam orice si cu orice pret: mancam fructe doar daca avem la indemana alimente sanatoase, naturale si bogate in nutrienti de calitate.
Cum sa mancam sanatos? Nu mai este de mult o intrebare fara raspuns, insa putini sunt cei care analizeaza cu atentie ce tip de aliment sa puna in cosul de cumparaturi.
Iata cum poti consuma fructe sanatoase in orice perioada a anului:
- Ladita din camara: fie ca o umplem cu mere, pere sau gutui, aceasta este o sursa de fructe naturale, culese toamna tarziu si puse bine la pastrat la rece si in loc intunecos. O parte din ele sa le punem la pastrat in borcanele – sub forma de dulceata sau compot – si astfel ne vom bucura toata iarna de un desert sanatos.
- Congelate, dar gustoase. Spre deosebire de mere sau gutui, sunt fructe pe care nu le putem pastra crude peste iarna: cirese, capsuni, zmeura, mure sau afine. Si totusi,parca nu ne putem lipsi de aroma lor bogata, odata cu trecerea sezonului cald. Congelarea acestora insa, este singura varianta de a consuma iarna fructe romanesti, caci prin procesul de congelare nu se pierd toti nutrietii, asa cum ne-am obisnuit sa credem. Iarna, pachetelul cu amestec de fructe este un topping perfect pentru cheesecake-ul preferat sau elementul de baza intr-un shake de fructe cu lapte si miere.
- Fructele uscate sunt si ele o alegere sanatoasa. Desi nu mai beneficiem de un aport de lichid, o parte din vitamine si fibre le luam si din fructele uscate precum mere, prune sau caise. Sunt delicioase de rontait sau de adaugat in iaurt, alaturi de o lingurita de miere si un pumn de cereale integrale.
Daca auzim peste tot ca ceea ce vine din import nu este sanatos, ei bine nu este chiar asa caci trebuie si aici sa stim ce sa alegem si ce sa evitam. Nu tot ceea ce este adus de peste mari si tari este daunator organismului si in plus, ar trebui sa punem in balanta efectele respectiv, beneficiile pe care un fruct le are asupra organismului noastru, iar daca beneficiile sunt intradevar consistente, ar trebui sa acceptam ca poate noi nu cultivam in gradina noastra chiar tot ceea ce am avea nevoie sa consumam intr-o viata. Ananas, rodie, grapefruit sau avocado, sunt fructele ce nu ar trebui sa ne lipseasca din frigider pe timp de iarna. Sunt bogate in fibre, antioxidanti si cateva vitamine esentiale (A, C sau E) si chiar daca par mai dificil de consumat decat o simpla felie de portocala, acestea sunt mult mai generoase in elemente nutritive.
Desi nu exista fruct care sa nu ne treaca granita, nu toate sunt la fel de sanatoase si consistente, la fel cum nici gustul nu pare sa se fi imprietenit prea tare cu ele: capsuni, caise, afine, zmeura, prune sau chiar pepene. Astfel, trebuie sa intelegem ce este bine sa alegem chiar si dintre fructele de import, intrucat unele sunt mai sanatoase decat altele.