Secretele consumului de biscuiti. Cat este de sanatos desertul copilariei noastre?

Cu arome sau gusturi din cele mai diverse, umpluti cu fel de fel de crema sau chiar simpli, biscutii au facut parte din viata noastra inca din primele luni de existenta.

Avand in vedere tendintele actuale care au ca obiectiv stabilirea unor obiceiuri si retete culinare care sa raspunda nevoilor unei alimentatii sanatoase, pana si biscutii vin cu promisiuni benefice pentru organism: cu fibre, bogati in vitamine si minerale sau chiar fara grasimi. Cat adevar este aici putem afla oricand, daca stim sa citim corect tabelul de ingrediente.

In primul rand sa trecem in revista principalele componente din orice reteta de biscuiti:

Faina de grau: in general, faina de grau utilizata in orice proces de fabricatie al alimentelor este faina alba, obtinuta dupa ce invelisul maroniu al boabelor de grau a fost indepartat, cel care era de fapt o sursa importanta  de vitamine si fibre esentiale pentru o digestie sanatoasa. In plus, faina integrala obtinuta din boabele de grau intregi, este cea care ne ajuta sa ne mentinem o greutate optima, spre de deosebire de faina alba care determina acumularea depozitelor de grasime.

Grasimi hidrogenate: sunt grasimile cele mai periculoase pentru organism (intalnite de obicei sub forma de margarina) intrucat cresc riscul de diabet si boli cardiovasculare, prin cresterea colesterolului rau (LDL).

Zaharul: de la cei mai dulci pana la cei moderati, toti biscutii au in compozitie cantitati importante de zahar.

Pe langa aceste 3 elemente de baza, in compozitia biscuitilor mai intalnim din pacate si coloranti, arome sau umpluturi, bogate la randul lor in zahar si grasimi nesanatoase.

Iata mai jos procesul clasic de fabricatie a biscutilor pe care noi ii consumam zilnic, fara sa stim aproape niciodata ce contine de fapt gustarea noastra de dimineata:

In mod clar, biscutii nu se pot afla pe primele locuri in lista alimentelor sanatoase, recomandate celor care urmaresc o nutritie echilibrata. Dincolo de faptul ca nu ne ofera nutrientii esentiali pentru buna functionare a organismului, din contra, ne pot pune sanatatea in pericol.

Ce variante avem? Cum este si cazul altor alimente cu care ne-am obisnuit de mici si la care este greu sa renuntam (laptele, dulceata sau covrigii) nu este atat de usor sa facem uitati biscutii, atunci cand mergem la cumparaturi sau cand ne oprim la magazin in drumul catre birou: este un dulce ideal atunci cand intre mese, se strecoara o usoara senzatie de foame.

Dar nu trebuie sa punem capat la nimic; daca-i alegem cu atentie , biscutii pot fi consumati fara probleme, bineinteles in cantitati moderate.

  • biscuitii digestivi: sunt de obicei mai putin dulci si au in compozitie mai putina faina alba si ceva mai multa faina integrala.
  • biscutii cu cereale: uneori, dincolo de eticheta promitatoare, regasim in pachetul de biscuiti urme vizibile de fulgi de cereale, grau, secara sau chiar unele seminte (floarea soarelui, susan sau mac). Spre deosebire de cei bazati doar pe faina integrala, acestia sunt ceva mai prietenosi pentru digestie.

Insa, oricat de sanatoase par aceste variante, nu vom gasi vreodata un pachet de biscuti care sa poate concura cu o reteta de biscuti de casa, care, desi pare imposibil de realizat pentru unii, gradul de dificultate este doar o impresie.

Putem opta pentru biscuiti cu stafide, biscuti cu migdale sau chiar biscuti cu alune, intrucat in orice reteta vom putea decide singuri cantitatea de zahar, faina sau grasimi.

Primii pasi catre o alimentatie sanatoasa, sunt usor de facut. Avem la indemana alternative diverse, insa cum alimentele naturale devin din ce in ce mai greu de gasit, trebuie sa cautam noi solutii care sa ne asigure hrana sanatoasa. Si sa nu uitam de asemenea sa ne ferim de un consum in exces, indiferent de aliment.

Lasă un comentariu