Nu cred ca exista studiu, carte sau articol care sa nu aminteasca despre cat de importanti sunt antioxidantii si unde ii putem gasi. Putini sunt insa cei care stiu exact care este legatura intre antioxidanti si radicalii liberi si cum ne putem asigura ca ii consumam in cantitatea necesara.
Antioxidantii sunt acele molecule capabile sa impiedice procesul de oxidare celulara, cauzat de imbatranire, poluare sau stres. Practic, rolul acestora este acela de a se lupta cu radicalii liberi pe care ii gasesc in organism, acele celule distruse prin procesul de metabolizare a oxigenului.
Cum iau nastere radicalii liberi?
Oxigenul interactioneaza cu celulele, iar pe parcursul acestui proces, un foarte mic procent din numarul de celule sufera anumite modificari, transformandu-se in radicali liberi. Acestia devin periculosi pentru organism intrucat vor incepe imediat sa distruga celulele sanatoase, fapt care duce la deteriorarea ADN-ului, acesta fiind de foarte multe ori punctul de plecare pentru cele mai diverse afectiuni.
Cum functioneaza oxidarea?
Ganditi-va de exemplu la o felie de mar, care dupa ce este taiata capata in foarte scurt timp o culoare maronie. Sau de exemplu, o taietura superficiala la nivelul pielii, care in scurt timp se va inflama. Ambele exemple reprezinta rezultatul unui proces de oxidare, care are loc atat in natura, in mediul exterior, cat si in propriul nostru corp. Din fericire, natura are mereu solutii, iar de data aceasta ne ofera o diversitate de alimente ca sursa de antioxidanti.
Printre cei mai cunoscuti si usor de asimilat antioxidanti se afla:
Vitamina A (retinolul) – o gasim in foarte multe fructe si legume: morcovi, cartofi dulci, dovlecel, spanac, ardei, pepene, caise sau piersici.
Vitamina C (acidul ascorbic) – poate cea mai cautata dintre vitamine, o gasim cu usurinta in citrice, fructe de padure, afine, capsuni, crucifere (varza, conopida, broccoli), mango, catina sau patrunjel.
Vitamina E (vitamina fertilitatii) este recunoscuta pentru rolul sau esential in incetinirea procesului de degradare neuronala. O gasim in nuci, alune, migdale, seminte, cereale integrale, avocado sau galbenus de ou.
Seleniul este un mineral esential pentru buna functionare a creierului, pe care il regasim in: ton, somon, carne de vita, produse pe baza de cereale integrale, ciuperci, seminte de floarea soarelui.
Zincul este esential pentru stimularea activitatii sistemului nervos, fiind de mare ajutor si in intarirea sistemului imunitar. Cele mai importante surse de zinc sunt: fasolea, nucile, fructele de mare sau carnea rosie.
O categorie aparte de antioxidanti o reprezinta flavonoizii – acei pigmenti cei dau culoarea galbena, rosie sau portocalie fructelor si legumelor. Ii regasim asadar in fructe, legume, dar si ceai verde! Nu trebuie astfel sa sarim niciodata peste o ceasca de ceai verde in fiecare zi!
Antioxidantii – prieteni de nadejde ai sistemului imunitar.
Pe langa vitamine si minerale, sistemul imunitar are mare nevoie si de antioxidanti, pentru a face fata noilor schimbari climatice si nu numai. Atacand in permanenta radicalii liberi, antioxidantii ne ajuta organismul sa faca fata unor virusi din ce in mai activi si puternici, raspanditi in special in aceasta perioada de trecere de la un sezon la altul.
Fara indoaiala, o alimentatie sanatoasa si bine gandita care sa tina cont de elementele de care avem nevoie in fiecare zi, ramane cea bazata de alimente naturale, proaspete si pline de nutrienti, care ofera organismului energie si vitalitate, mai mult decat orice altceva.
Ati optat pentru salata la masa de pranz? Asigurati-va necesarul de proteine cu cele 5 ingrediente cheie
Salatele verzi presarate cu marar sau alte verdeturi aromatice nu mai sunt o raritate nici macar pe timp de iarna. Salata verde, ruccola, spanacul sunt verdeturi pe care le regasim in orice perioada a anului. Si cum preocuparea tot mai accentuata pentru o alimentatie sanatoasa devinde un subiect din ce in ce mai dezvoltat, salatele au tendinta sa inlocuiasca masa de pranz a omului modern.
La prima vedere, acesta este un punct bun de plecare catre un stil de viata sanatos, insa ceea ce multi ignora este faptul ca a consuma zilnic salata in loc de un fel de mancare principal ne poate priva de un consum necesar de proteine.
Proteinele au un rol esential, reprezentand materialul necesar pentru cresterea si dezvoltarea celulelor, tesutului si organelor, un fel de materie prima care sta la baza functionarii organismului nostru.
Stiati ca omul trebuie sa consume zilnic intre 40-60 g de proteine?
Iata 5 ingrediente care pot transforma o salata sanatoasa intr-o masa satioasa:
- Semintele (floarea soarelui, dovleac, quinoa sau nuci) pot oferi pe langa proteine complete si de calitate, o cantitate semnificativa de fibre, grasimi vegetale sanatoasedar si minerale esentiale (potasiu, fosfor, magneziu, zinc sau fier )
- Oul fiert va imbogati continutul salatei, oferind totodata si un gust foarte bun.
Stiati ca: un on contine 7 g de proteine, ceea ce inseamna aproximativ 15% din necesarul zilnic.
- Branza proaspata sau chiar putin sarata, contine calciu si proteine de calitate si va completa orice salata de verdeturi cu un gust delicios.
- Avocado reprezinta fructul ideal cu care sa combinam salata verde, oferind, pe langa cele 4 g de proteine si acizi grasi esentiali Omega 3, extrem de utili pentru sanatatea creierului si a inimii.
- Fasolea sau lintea fiarta o putem adauga in salata pentru un plus de consistenta, oferindu-ne cea mai mare doza de proteine: pana la 14-17 g / cana. Este de preferat sa fierbem boabele de linte sau fasole in casa si sa evitam conservele care, pe langa legume, contin o cantitate mare de sodiu si alti conservanti. Daca totusi alegeti conserva, asigurati-va ca spalati bine boabele, astfel veti elimina pana la 40% din cantitatea de sodiu.
Acestea sunt cele mai la indemana alimente cu care putem asorta rapid orice salata, insa daca ne dorim retete mai bogate si sofisticate putem alege sa includem peste (ton, somon sau macrou afumat) carne proaspat rumenita pe gratar , ciuperci sau chiar paste fainoase. Sunt printre cele mai importante alimente pe care trebuie sa le consumam in special in sezonul rece, intrucat contin cantitati importante de vitamine, minerale si proteine, esentiale in perioada in care organismul nostru are nevoie de un sistem imunitar puternic.