Toamnă! Cu arămiu, roşiatic, ocru cuprinde întreg teritoriul României. Dar în ciuda exploziei de culori calde care îţi fură inima, ochii şi mintea, se instalează şi frigul însoţit adesea de ploi. O dată cu acestea şi cu schimbările bruşte de temperatură, pot apărea nesuferitele dureri de dinţi. Dacă de-a lungul verii am sfidat canicula cu îngheţate şi sucuri reci, acum e timpul să consumăm produse călduţe, pentru a evita astfel orice neplăcere cauzată de vreme.
Totuşi, sunt cazuri când durerea de măsele persistă şi devine supărătoare. În afară de controlul specialistului, există şi “medicamente” naturale care să-i vină de hac acesteia. Un leac ca la bunica acasă şi care de secole face înconjurul lumii, în bucătăriile dumneavoastră şi îmbie cu savoarea-i inconfundabilă este, cu siguranţă, cimbrul. Bogat în ulei antiseptic, antioxidant şi puternic antibacterian, cimbrul reprezintă un remediu excelent pentru calmarea durerilor de dinţi. Acesta acţionează ca un anestezic, exact pe locul afectat, iar, ca într-o formulă magică, acel loc se vindecă.
Sosit din India cu vaporul şi plantă revoluţionară anti-cancerigenă, cimbrul e o mirodenie care scrie istoria în industria farmaceuticelor. „Medicamentul” este şi foarte economic. Poate fi preparat (adică, uscat şi pus la păstrat în recipiente culinare) în propria bucătărie. Şi, desigur, nu necesită nici sfatul farmacistului sau reţete speciale de la medic pentru procurare.
Pe lângă proprietăţile culinare şi farmaceutice, cimbrul a mai fost utilizat ca produs spiritual, fiind considerat tămâie în Grecia Antică şi ingredient central în amatorium, poţiune miraculoasă ce se vindea femeilor sterile, suferinzilor din dragoste şi războinicilor din Evul Mediu.
Pentru un efect maxim, cimbrul nu se aplică direct pe durere, ci se bea sub formă de ceai. O cană de infuzie cu cimbru de trei ori pe zi poate face minuni şi ne scapă totodată de unele bătăi de cap generate de măsele.