Îndulcitorii artificiali și pericolele acestora!

Dacă ești la dietă și ai poftă de un suc carbogazos dar ai auzit undeva că îndulcitorii artificiali sunt răi pentru sănătate, atunci citește articolul până la capăt!

Hai să vedem în primul rând ce sunt îndulcitorii artificiali și de ce toată lumea îi blamează.

Îndulcitorii artificiali sunt aditivi alimentari obținuți în laborator și folosiți în industria alimentară pentru a îndulci gustul unui aliment.

Aceștia pot fi:

  • calorigeni = cei care furnizează mai multe calorii decât zahărul
  • ne-calorigeni = cei cu o valoare calorică neglijabilă

Ne vom axa pe cei ne-calorigeni pentru că aceștia sunt cei mai blamați. Se găsesc în alimentele tip 0 zahăr.

Aceștia sunt:

  • aspartam
  • acesulfam de potasiu (acesulfam K / ace-k)
  • zaharina
  • sucraloza
  • neotame
  • ciclimat
  • alitam

Avantajul îndulcitorilor artificiali:

Întrucât au o cantitate neglijabilă de calorii, pot fi folosiți în sucuri carbogazoase fără a-ți afecta aportul caloric. Adică bei sucuri fără să te îngrași.

Efectele asupra sănătății:

Aspratam

Aspartamul a fost pentru prima dată aprobat în 1974, după ce și-a dovedit siguranța pentru consumul uman. Atunci de ce toată multă lume este paranoică cu privire la aspartam? Din cauza câtorva studii făcute pe rozătoare, care au arătat o creștere a riscului de cancer.

Cu toate astea, pentru a reprezenta un pericol pentru oameni, sunt necesare doze mult mai mari decât ce ar putea consuma un om într-o zi. Doza zilnică acceptată este de 50mg / kg. Adică aproxiamtiv 19 de cutii de suc dietetic.

Dulce, dulce, gustos, dar periculos: aspartamul! Cel mai răspândit îndulcitor artificial din lume şi cel mai periculos aditiv nu are calorii, iar puterea sa de îndulcire este de 150-200 de ori mai mare decât zahărul. În comerţ, îl găsim sub denumiri ca NUTRASWEET, EQUAL, SPOONFUL, EQUAL-MEASURE, CANDEREL, BENEVIA, NEOTAME. Codul european pentru aspartam este E 951, şi este „înrudit” cu E 950 (acesulfam K).

 

Aspartamul are 3 componente: acidul aspartic, fenilalanină şi metanol. Dr. Woodrow Monte precizează: „Cei care consumă o cantitate foarte mare de băuturi aşa-zis dietetice zilnic, ingerează 250 mg de metanol pe zi, adică de 32 de ori mai mult decât limita admisă pe zi, stabilită de EPA. „Metanolul natural este prezent în anumite fructe şi legume (de exemplu, în roşii), dar el nu se găseşte niciodată izolat de etanol şi pectină, acestea din urmă împiedicând metanolul să fie metabolizat în formaldehidă şi în acid formic, ambele toxine letale.”€œ

 

Deoarece conţine fenilalanină, nu trebuie consumat de către persoanele care suferă de fenilcetonurie. Cu toate că este aprobat de Agenţia pentru Alimente şi Medicamente a SUA, cât şi de alte organisme de reglementare din lume, consumul de aspartam este controversat, îndoielnic, nu doar în cazul afecţiunii mai sus menţionate, ci în general.

În altă ordine de idei, acesta poate produce:

• agravarea complicaţiilor diabetice: retinopatie, cataractă, neuropatie

• creşte apetitul pentru carbohidraţi

• creşterea gradată în greutate

• dificultăţi în timpul sarcinii

• hematurie

• modificarea coloraţiei unghiilor şi a pielii

• modificarea mirosului corporal

• modificări ale aspectului părului şi unghiilor

• modificări ale transpiraţiei

• noduli

• obezitate

• probleme cu dantura

• scăderea imunităţii, sensibilitate crescută la infecţii

• sete excesivă, retenţia de lichide, umflarea picioarelor

• accelerează şi generează apariţia diabetului la persoanele care sunt susceptibile la diabet, dar care nu ar fi dezvoltat niciodată această boală dacă nu consumau aspartam

• accelerează procesele clinice ale diabetului

• adenopatie

• agravarea hipoglicemiei

• diverse tulburări metabolice, anemie boala Alzheimer

• boala Basedow-Graves

• deficit de atenţie

• hipotiroidie

• retardare mintală

• scleroza multiplă

• sensibilitate crescută la amalgamurile dentare cu mercur

• sindromul cronic de oboseală

• tumori cerebrale, ale glandei tiroide, mamare, pancreatice, testiculare, ovariene, uterine, adenomuri ale glandei pituitare, tumori uterine.

Este de retinut ca aspartamul (zaharina) interacţionează cu toate medicamentele şi vaccinurile, deci cât timp un pacient consumă aspartam, nici un medicament pe care îl ia nu este sigur. Efectele nocive ale acestei toxine au determinat apariţia unei noi boli: boala aspartamului. Comparativ cu ceilalţi aditivi care se folosesc până în prezent, acest îndulcitor a înregistrat cele mai multe plângeri (80-85% din totalul de plângeri) din partea consumatorilor.

Acesulfam de Potasiu

Este de 200 de ori mai dulce decât zahărul. Acesta se descompune într-o substanță numită acetoacetamidă, care este toxică dar în doze foarte mari! Doza acestora găsite în câteva linguri de acesulfam de potasiu este mult inferioară nivelului periculos.

Sucraloza

Deși este făcută din zahăr, organismul nu o recunoaște ca zahăr, deci nu o metabolizează, ca atare nu oferă calorii.

Doza zilnică recomandată este de 5mg / kg, dar aportul zilnic estimat al unei persoane normale este de 1.6mg / kg pe zi. La fel ca la aspartam, atâta timp cât nu se consumă în exces, nu are niciun efect negativ asupra sănătății.

Zaharina

Dintre toți îndulcitorii de până acum, zaharina are o reputație pătată. Asta pentru că s-a încercat interzicerea ei în 1977, în urma unor studii pe animale care au arătat o legătură între aceasta și creșterea riscului de cancer la rozătoare.

Mai recent, unele studii au arătat că aceasta poate afecta metabolizarea glucozei la rozătoare.

Oricum, povestea pe scurt, este că aceasta este dăunătoare în cantități foarte mari și oricum nu prea este prezentă în băuturile de tip sucuri dietetice.

În schimb este prezentă în sucurile din dozatoare, dar pentru a ajunge la o cantitate toxică, ar trebui să bei 50 de porții.

Efectele asupra insulinei

Multă lume afirmă faptul că îndulcitorii artificiali cresc nivelul insulinei, chiar dacă nu sunt metabolizați. Acest lucru este FALS când vine vorba de aspartam! (studiu, studiu, studiu, studiu)

Singurul studiu care a asociat îndulcitorii artificiali de creșterea nivelului de insulină a fost făcut pe celulele pancreatice de șoarece! Este o diferență în a face pe șobolani întregi și a le administra pe cale orală și a face doar pe celule.

Dar când vine vorba de zaharoză și sucraloză S-AR PUTEA să provoace o mică creștere a insulinei.

Efectele asupra apetitului

Mulți „experți” în sănătate îți vor spune că îndulcitorii artificiali îți vor crește apetitul.

S-ar putea, DAR, doar în cazul sucralozei. Aspartamul nu are acest efect.

Consumă o doză optimă de proteine și fibre și nu vei avea probleme cu apetitul.

Efectele asupra sănătății pe termen lung

Atâta timp cât nu se depășesc dozele zilnice acceptate, nu există nicio evidență că îndulcitorii artificiali ți-ar afecta sănătatea.

Există studii care au observat că persoanele nesănătoase consumă sucuri dietetice.

Lasă un comentariu