Multi dintre parinti nu se regasesc in prezent in pozitia financiara in care si-ar fi dorit sa fie. In timp ce se chinuie sa isi organizeze cheltuielile, ajung sa isi faca griji cu privire la exemplul pe care il dau copiilor lor.
Pana la urma, cat din ceea ce faci are de-a face in mod direct cu succesul financiar al copilului? Conform expertului Neale Godfrey, ceea ce tu faci joaca un rol extrem de important.
Godfrey, membru YPO, este CEO-ul si presedintele GreenStreet Commons Inc., care ofera educatie financiara si lectii de ecologie pentru copii, de la cei prescolari pana la elevii de liceu. Programele acesteia au ajutat mai mult de 2 milioane de copii sa capete cunostinte financiare si i-a invatat cum trebuie gestionati banii.
In 1972, Godfrey a inceput cu domeniul bancar, cu Chase Manhattan si a devenit presedinte al „First Women’s Bank”. Aceasta a observat ca nu s-a ocupat de educatia financiara a copiilor ei in momentul in care a inteles ca cei mici considerau ca banii “cresc in copaci”. Pornind din acel moment a creeat programe si materiale prin care copiii, dar si parintii pot fi educati finanaciar.
Parinti celebri. Doi miliardari ai lumii iti spun cati bani sa le dai copiilor la inceput de drum
Cum sa cresti un copil care se pricepe la bani
Mai mult de atat, Godfrey a format prin parteneriat o banca reala pentru copii in cadrul FAO Schwartz in New York. De atunci, a publicat mai mult de 27 de carti, printre acestea numarandu-se un best seller New York Times si a aparut alaturi de Oprah.
Godfrey a constatat 8 greseli pe care parintii le pot face si care au un efect distructiv asupra educatiei financiare a copilului si implicit asupra succesului acestuia.
1. Acordarea banilor o importanta exagerata
Oamenii fac multe lucruri atunci cand au promisiunea unei recompense financiare, ceea ce este normal. Toti avem simtul conservarii si facem lucruri care ne ajuta sa supravietuim si sa avem o viata cat mai placuta. Nu in toate cazurile ceea ce fac oamenii conduce catre o recompensa financiara. Exista si alte lucruri importante pe care le castiga atunci cand depun eforturi.
Este important sa nu ii transmiti copilului tau ideea ca banii reprezinta cel mai important lucru pe care il pot obtine si mai ales, trebuie prevenite cazurile in care copiii ajung sa considere ca atunci cand nu primesc o recompensa financiara, atunci nu merita efortul depus.
„Banii reprezinta recompensa muncii.” spune Godfrey. „In niciun cazul nu trebuie sa fie o recompensa pentru notele bune sau pentru un comportament potrivit. Iar astea sunt responsabilitati.” adauga aceasta.
Este indicat sa ii inveti pe cei mici ca dezvoltarea personala, evolutia si ajutorul dat altora pot fi la fel sau chiar mai satisfacatoare decat o recompensa financiara.
2. Sa nu ii inveti valoarea banilor
Fiecare parinte spera sa ii poata da copilului sau ceea ce are nevoie si sa nu ajunga niciodata sa simta ca nu are destul sau cat are nevoie. Cu toate astea, multi parinti evita discutiile despre cum apar banii si cum functioneaza un buget.
Godfrey atentioneaza in aceasta privinta: „ Daca cei mici ii vad pe parinti cheltuind bani si nu inteleg cum apar acestia si cum functioneaza, cheltuirea va fi singurul lucru cu care ii vor asocia. Iar in momentul in care vor avea un card, vor cheltui fara limita. Este important sa le explici cum functioneaza banii si care sunt consecintele gestionarii nepotrivite a acestora.”
Valoarea banilor este importanta pentru succesul copilului tau. Nu trebuie sa inteleaga ca banii sunt o resursa nelimitata si sa subestimeze consecintele unor alegeri nepotrivite.
3. Sa ii inveti ca abundenta este o valoare
Conform spuselor lui Godfrey, sunt foarte multi parinti care pun prea mult accent pe cat de multi bani castiga, dand impresia copiilor ca valoarea lor se rezuma la valoarea resurselor financiare ale familiei. Noi nu suntem reprezentati de bani, ci de de valorile pe care le avem.
Ajuta-ti copilul sa inteleaga ca in timp ce banii pot fi folositi in scopuri caritabile si utile societatii, acestia nu sunt un substitut al compasiunii si al moralitatii.
4 Sa ii creezi impresia ca are dreptul sa faca orice
Parintii isi iubesc copiii si multi dintre ei spun „da” de fiecare data cand cei mici au o dorinta, chiar daca este vorba despre a se mai juca inca 10 minute pe calculator.
Sa cedezi prea des acestor cerinte, mai ales cand nu este benefic, ii va da impresia copilului ca este indreptatit sa poata face si avea orice isi doreste, oricand isi doreste.
Copilul tau poate ajunge milionar. Iata cele 7 lucruri pe care trebuie sa le stie
7 lectii despre bani pe care le poti transmite copilului tau acum
Godfrey a sugerat ca de la bun inceput sa ii explici copilului ca raspunsul tau nu se va schimba indiferent de reactiile si de comportamentul acestuia.
5. Sa nu le incurajezi generozitatea
Godfrey considera ca orice copil are capacitatea de a fi bun si generos, indiferent de cat de dificil poate fi. Cu toate acestea este suprinsa de cat de multi copii au impresia ca a fi generos si a face acte caritabile inseamna sa participi la diverse gale si sa ciocnesti un pahar de sampanie. Iar acest lucru se intampla din cauza ca acestia nu au vazut ce altceva implica actele caritabile.
Este indicat sa il implici si pe copil atunci cand desfasori acte caritabile sau atunci cand participi in cadrul unor activitati organizate. Copilul trebuie sa inteleaga care este cu adevarat impactul.
6. Sa le arati problema, dar nu si solutia
Problemele sunt o parte naturala a vietii. Copiii de cele mai multe ori privesc problemele si conflictele ca fiind ceva negativ, de care le este frica, mai ales atunci cand conflictul este intre parinti.
„ Daca cei mici va aud certandu-va, cel mai indicat este sa fiti deschisi cu ei si sa le explicati ca uneori, cand exista discutii in condtradictoriu, se mai ridica tonul.” spune Godfrey.
Daca cel mic intelege ca exista un conflict si ca este normal ca uneori sa fie si probleme, atunci lucrurile nu mai sunt atat de inspaimantatoare. Cel mai important este sa ii arati ca exista solutie si ca aceasta poate fi aplicata.
7. Sa nu abordezi ideea unui loc de munca pe timpul verii
Un loc de munca implica foarte multa responsabilitate, aceasta capatand diverse forme. In functie de varsta acetuia, este extrem de benefic pentru copil sa incepa cu un loc de munca pe durata vacantei, timpul pentru scoala ramanand neafectat. Astfel, copilul intra in contact cu primele responsabilitati din lumea adulta.
„ Mai mult de atat, daca cei mici incep sa lucreze de la o varsta frageda ii forteaza sa invete despre valoarea banilor si despre ce inseamna sa muncesti pentru ei. Astfel, nu ii vor mai lua de-a gata.” spune Godfrey.
8. Sa nu ii pregatesti pentru un viitor in care tu nu esti
Atunci cand Godfrey le vorbeste copiilor despre responsabilitate financiara, una dintre intrebarile cele mai frecvente pe care aceasta le primeste, este: „Ce se va intampla cu mine daca mama sau tata nu vor mai fi langa mine?”
Copiii isi pun aceasta intrebare mult mai des decat realizeaza parintii. Chiar daca ei par ca nu au nicio grija din punctul asta de vedere, este important ca parintii sa discute cu ei despre cum ar arata lucrurile fara ei, mai ales in cazurile in care sunt sanse mai mari ca asta sa se intample inainte ca acestia sa devina adulti.
„Multi parinti le spun copiilor sa nu isi fara grijji, ca totul va fi ok. Acest raspuns creeaza mai multa anxietate pentru ca nu ofera nimic concret. Nu le explica ce se va intampla cu ei, cine va avea grija de ei, daca vor avea ceea ce au nevoie, unde vor locui sau daca vor avea resurse financiare care sa le asigure viata.” spune Godfrey.
Nu uita ca succesul copilului depinde de ceea ce el invata de la tine si de ceea ce vede ca tu faci si ca nu este niciodata prea tarziu pentru educatie financiara.
8 sfaturi despre economii pe care sa le transmiti copilului tau
Unul dintre secretele succesului in prezent este in mod clar arta economisirii, iar asta au spus-o majoritatea oamenilor de succes din prezent care au explicat strategia pe care au aplicat-o pentru a ajunge acolo unde si-au dorit. Iata opt sfaturi pe care sa le transmiti copilului tau despre economii:
1. Pastreaza bani pentru tine inainte de a face orice cheltuiala
Salveaza o parte din banii pe care ii primesti imediat ce ai acces la ei. Nu astepta sa cheltui si abia dupa aceea sa vezi daca iti raman bani si cati pentru a-i pune deoparte. Ronit Rogoszinski recomanda sa iti faci un transfer automat atunci cand primesti salariul si sa nu te gandesti la asta, sa nu te razgandesti si sa lasi lucrurile exact asa.
2. Economiseste pentru urgente
Un cont de economii pentru situatiile de urgenta este inceputul unei situatii financiare solide. Intotdeauna este bine sa ai o rezerva care sa iti asigure supravietuirea indiferent daca apar sau nu in viata ta situatii neasteptate care presupun cheltuieli pe care nu le-ai luat in calcul. In categoria urgente se incadreaza situatii de o gravitate mai mica sau mai mare, de la o reparatie la masina pana la pierderea jobului sau imbolnavire.
3. Restrange cheltuielile pe cat de mult posibil
Economisirea de multe ori incepe prin a taia din cheltuieli. Indiferent daca renunti la o cafenea mai scumpa sau la salonul pe care il frecventai saptamanal, de obicei oamenii aleg sa renunte la acele lucruri care nu sunt neaparat necesare.
Atunci cand alegi sa economisesti o parte din bani, nu ii lasa in portofel sau undeva prin casa, astfel incat sa ii ai la indemana si sa ii cheltuiesti atunci cand simti ca nu mai rezisti. Fa-ti un cont de economii astfel incat banii pe care doresti sa ii economisesti sa reziste mai mult de cateva zile.
4. Renunta la un singur obicei
Pentru a avea parte de un inceput usor, alege sa renunti la un singur lucru pe care cheltui bani si caruia nu ii vei simti lipsa foarte tare. Daca, spre exemplu, in fiecare dimineata iti cumperi cafeaua si micul dejun de la un coffee shop, poti opta pentru a-ti pregati acasa micul dejul si cafeaua astfel incat sa cheltui mai putini bani.
De multe ori lucrurile par foarte grele atunci cand ne apucam sa schimbam totul deodata, asa ca o solutie mai buna este sa incepem cu pasi marunti.
5. Devin-o creativ in timp ce faci bani
Exista doua modalitati pentru a face mai multi bani: iti iei un job in plus, eventual part time, sau vinzi lucruri de care nu mai ai nevoie.
Un job part time pe termen limitat poate fi o strategie eficienta pentru a face mai multi bani in ideea de a-ti cumpara o masina, de exemplu. Nu este indicat sa dureze foarte mult si sa te chinui cu doua joburi, insa poate sa fie o varianta eficienta pentru ceva pe termen scurt.
6. Amana orice cheltuiala timp de 10 zile
Bineinteles ca nu ne referim la mancare sau la alte lucruri neaparat necesare, ci la acele cheltuieli de care ne putem lipsi si pe care, uneori, le si regretam dupa. Cauta sa amani timp de zece zile o cheltuiala si daca si dupa acele zile inca iti mai doresti sa cumperi acel lucru, atunci nu iti ramane de facut decat sa treci la actiune. Vei avea, in schimb, surpriza sa observi ca nu vei mai dori in foarte multe dintre cazuri sa cumperi respectivele lucruri, iar aceasta regula a celor zece zile iti salveaza banii.
7. Fa liste de cumparaturi
Stabileste inainte sa pleci de acasa ceea ce ai nevoie sa cumperi si fa o lista care se incadreaza in buget. In aditie la lista poti sa pleci de acasa cu banii fixi astfel incat si daca iti vei dori sa cumperi ceva ce nu era pe lista sa nu ai cum. Daca reusesti sa implementezi aceasta regula si sa o respecti atunci cel mai probabil o sa economisesti sufiecienti bani.
8. Gateste-ti mancarea
Desi pare mai rapid sa apelezi la un fast-food si sa mananci in oras, sa stii ca te costa mai mult. Este, intr-adevar mai mult efort in a gati acasa, dar acum depinde ce anume este mai important pentru tine, sa fie usor de accesat sau sa economisesti bani.
Toate aceste trucuri sunt menite sa te ajute sa economisesti bani, in functie de nevoi. Cu cat le transmiti mai rapid copilului tau, cu atat acesta va avea mai multe sanse sa economiseasca si sa aiba succes financiar.