Rolul îmbrăţişării în relaţia de cuplu

Dacă la începutul relaţiei doream să ne îmbrăţisăm tot timpul partenerul cu timpul acest comportament e utilizat mai rar sau e dat uitării.Dar oare de ce avem o dorinţa mare de a sta îmbrăţişaţi tot timpul la începutul unei relaţii şi apoi numărul îmbrăţişărilor scade o dată cu numărul de ani petrecuţi împreună.

Foarte multe persoane spun apropiaţilor că pentru ei o îmbrăţisare valorează mai mult decât o mie de cuvinte, oare de ce este atât de importantă îmbrăţişarea într-o relaţie şi care sunt beneficiile sale.

Pentru a răspunde la această întrebare,trebuie să ne gândim la primele minute, zile din viaţa unui bebeluş. Când suntem mici, primul simţ care ni se dezvoltă e cel tactil, avem nevoie de atingere, aşa ştim că nu suntem singuri, că nu suntem abandonaţi şi că primim afecţiune, de aceea de multe ori un copil plânge doar ca să fie luat în braţe de mămica lui şi imediat se linişteşte.

Chiar a fost realizat un studiu privitor la copiii abandonaţi iar aceştia au fost împărţiţi în două loturi: în cazul unuia dintre loturi i se asigura mâncare dar fără vreo atingere, iar celuilalt lot i se asigura mâncare dar bebeluşi erau şi luaţi în brate.Concluzia studiului a fost următoarea: bebeluşi care au fost luaţi în braţe au luat mai mult în greutate decât ceilalţi.

Dacă în copilărie ne dorim îmbrăţisarea părinţilor, a bunicilor şi a celor apropiaţi, în adolescenţă şi în maturitate ne implicăm într-o relaţie de cuplu dar şi de prietenie şi oferim afecţiune prin îmbrăţisare, timpul trece prea repede când îmbrăţisăm persoana iubită.Desigur că putem vorbi de o multitudine de tipuri de îmbrăţişări în funcţie de ceea ce ne dorim să transmitem prin aceasta, şi anume:

1. Îmbrăţisarea la revedere ( aceasta este comună pentru relaţia de prietenie dar şi de cuplu): când ne întâlnim cu persoana dragă o îmbrăţisăm pentru a-i arăta că ne e dragă, ne-a lipsit dar şi pentru a-i spune când de mult înseamnă pentru noi.În cazul relaţiei de cuplu, îmbraţisarea este completată de un sărut, iar parteneri se simt contopiţi unul cu celălălt.

2. Îmbrăţişarea nocturnă – este caracteristică relaţiei de cuplu dar şi a celei între copil şi părinte. Voi trata mai mult importanţa acesteia pentru cuplu: în liniştea nopţii ce e mai plăcut decât a simţi că partenerul te îmbrăţişează, simt căldura corpului lui, te simţi iubit şi în acelaşi timp ocrotit.Ador când mă trezesc noaptea să-mi îmbrăşisez partenerul şi sunt fericită când dimineaţa îmi spune că mi-a simţit atingerea şi că a dormit atât de bine.

3. Îmbrăţişarea de dimineaţă – ceasul deşteptător ne deranjează când ne aduce aminte de o nouă zi de muncă dar parcă prindem energie când partenerul ne trezeşte cu o îmbrăţişare, ne simţim iubite, ocrotite şi aş putea spune femei…nimic nu mai contează şi nu ne poate strica buna dispoziţie.

4. Îmbrăţişarea la începutul actului sexual şi în timpul acestuia- prin acest tip de îmbrăţişare, parteneri transmit dorinţa sexuală, nevoia de apropiere fizică şi de contopire cu partenerul.

5. Îmbrăţişarea după finalizarea actului sexual – este dorită foarte mult de femei iar la nivelul corpului acestora se eliberează hormonul afectivităţii- oxitocina.Nivelul acesteia este mult mai ridicat la femeile împlicate într-o relaţie decât la cele singure,determinând creşterea încrederii în sine şi a unei stări de calm dar având un rol important şi în procesul de îndrăgostire.La femei acest hormon se întâlneşte cu estrogenul, de aici nevoia femei de apropiere fizică după finalizarea actului sexual iar la bărbat întâlneşte testosteronul de aceea bărbatul adoarme după actul sexual.

6. Îmbrăţişarea în condiţii de stres – fiecare dintre noi ne confruntăm în fiecare zi cu situaţii mai dificile iar acasă ne dorim un partener care să ne asculte şi să ne îmbrăţişeze pentru că astfel ne calmăm.Dar şi partenerul nostru are nevoie să se calmeze, să-i oferim liniştea de care are nevoie dar şi afecţiune.

Cu siguranţa că exista mult mai multe tipuri de îmbrăţişări într-o relaţie de cuplu, dar nu multitudinea lor este importantă ci faptul ca parteneri să conştientizeze importanţa acesteia.O femeie are nevoie de afecţiune, de o stare de siguranţa ce ii poate fi conferită de partener şi prin îmbrăţişare iar un bărbat are nevoie de încredere, linişte dar şi afecţiune.Nu uitaţi de puterea limbajului nonverbal într-o relaţie şi cât de mult bine face o îmbrăţişare, nu vă transformaţi în doi colegi de apartament.

Lasă un comentariu