Bucataria este inima unei case si o poti aduce la viata cu ajutorul culorilor. Alegerea culorii perfecte pentru bucatarie poate fi de multe ori o misiune dificila, in special cand esti incepatoare in ceea ce priveste decoratiunile interioare. Arhitectura camerei te poate ajuta sa faci alegerea corecta si sa transformi o bucatarie anosta, plictisitoare intr-un spatiu cald si primitor care sa iti influenteze starea de sprit.
Detaliile arhitecturale
Bucataria este plina de detalii arhitecturale pe care proprietarii le considera a fi definitive si pe care nu le pot schimba sau inlocui. Printre acestea sunt dulapurile, blatul de bucatarie si finisajele aplicate, iar daca schimbi culoarea din bucatarie nu inseamna ca trebuie sa modifici si culoarea lor, mai ales daca iti plac asa cum sunt. Foloseste aceste detalii ca un punct de plecare in alegerea culori perfecte.
Daca dulapurile sunt din lemn intr-o nuanta apropiata de culoarea naturala a lemnului poti alege drept culoare complementara rosul, galbenul sau oranjul. Pentru suprafete netede de culoarea otelului cele mai potrivite sunt nuantele de mov, verde sau albastru.
Nuantele de verde si albastru deschis dau viata unei bucatarii fara sa para prea fortate sau exagerate cu conditia sa fie in opozitie cu tonuri de granit si otel.
Creaza o senzatie
Multi psihologi considera culorile drept un mod de a crea o dispozitie. Este important cum este folosit spatiul bucatariei: daca este un spatiu familial sau daca este doar o alta incapere din casa care nu are o importante prea mare deoarece nu se petrece mult timp in ea.
Daca este un spatiu in care familia se reuneste atunci trebuie sa ofere o senzatie de veselie si fericire. Daca este un spatiu unde vrei sa povestesti ce s-a intamplat pe parcursul zilei atunci trebuie sa iti ofere o senzatie de relaxare.
In general nuantele de crem, galben, verde cald si de culoarea mierii dau o senzatie de veselie si, in plus, fac ca bucataria sa para mai luminoasa si mai spatioasa. Nuantele de gri si de culoarea fildesului sunt relaxante fara sa para prea coplesitoare. Pentru a alege culoarea perfecta poti sa dai cateva mostre din culori pe perete si sa stai asa cateva zile ca sa testezi nuanta si sa vezi cu care ti se potriveste.
Teoria culorilor
Daca un vrei o bucatarie intr-o singura nuanta, nu e nici o problema. Trebuie doar sa stii cum sa combini culorile pentru ca rezultatul final sa iti placa, dar si sa fie o potrivire fericita de culori. Poti folosi o culoare doar pe un perete si restul sa fie in alta culoare. Acest procedeu se foloseste atunci cand proprietarii vor sa creeze un perete pe care sa se concentreze mai mult. Culorile complementare sunt cele mai utilizate.
Poti asocia verde si rosu pentru o bucatarie primitoare si calda. Tonurile rustice sunt perfecte cu maro iar rezultatul final va fi o bucatarie cu o tema rustica, asemanatoare celor folosite pentru ferme si cabane de la munte. Cele mai potrivite nuante pentru aceasta sunt tonurile de verde asociate cu cele de maro.
Rezultatul final va fi unul spectaculos si te vei simti in vacanta de fiecare data cand vei intra in bucatarie.
New look-ul pentru bucataria ta
Te-ai saturat de bucataria ta veche, cu mobila care mai mult de incomodeaza decat te ajuta? Din fericire, astazi exista destule ateliere de mobila care iti pot face bucataria mult visata in functie de spatiul de care dispui, in asa fel incat sa profiti la maxim de beneficiile unei bucatarii complet utilate.
In acelasi timp, si designerii vin in intampinarea clientilor cu modele si stiluri si pentru cele mai exigente gusturi.
Daca nu te poti hotari asupra stilului de mobila de bucatarie pe care sa il alegi iti oferim cateva sfaturi care speram sa te ajute sa faci alegerea perfecta:
- Incepe prin a face o analiza a stilului decorativ al casei tale. Bucataria trebuie sa urmeze aceeasi linie. Nu poti sa ai o casa mobilata modern iar bucataria sa aiba un aspect rustic. Elementele decorative trebuie sa se impleteasca.
- Daca iti permiti, angajeaza un decorator care sa iti dea cateva sfaturi despre ce e mai potrivit pentru bucataria ta. Insa chiar daca el e profesionistul nu te sfii sa iti exprimi parerea despre cum gandesti tu ca ar trebui sa fie, in ce stil sau ce culoare ai vrea sa aiba mobila. Daca te lasi doar pe mana designerului s-ar putea sa ai o bucatarie foarte moderna, dar care sa nu fie pe gustul tau. In definitiv e casa ta, sunt banii tai cei investiti asa ca trebuie sa fie si pe gustul tau.
- Mergi prin magazine ca sa iti faci o idee despre oferte, preturi, materiale si ultimele noutati in domeniu. In acest timp poti strange brosuri, carti sau articole din reviste ca sa vezi ce stil se potriveste mai bine atat cu gusturile tale, cat si cu spatiul de care dispui.
- Daca in bucatarie ai obiecte de mobilier pe care nu ai vrea sa le schimbi, ai putea sa le reconditionezi. Acum sunt magazine speciale care se ocupa de acest lucru si ai sa fii surprinsa de ce poate iesi dintr-un dulap vechi de bucatarie. In plus il poti asorta perfect la noua ta bucatarie daca optezi pentru un stil mai rustic sau clasic.
- In plus, daca alegi stilul traditional, clasic sau rustic, poti pastra setul de cafea de la mama care are pentru tine o valoare sentimentala atat de valoroasa si il poti aseza cu mandrie in noul tau dulap.
Si, nu uita, moda vintage este din nou la mare cautare, asa ca gandeste-te de doua ori inainte sa arunci mobila veche. Cu putin efort si imaginatie din partea ta o poti transforma in ceva deosebit, care sa te faca sa intri cu placere in bucatarie.