Iti place sa dai petreceri, sa iti inviti prietenii la masa si vrei sa iti surprinzi oaspetii cu un aranjament al mesei elegant practic dar si original. Aranjamentele sunt variate pornind de la cele mai simple pana la cele mai elaborate in functie de eveniment si de gusturile dumneavoastra. Puteti sa le achizitionati direct din magazin sau daca vreti un model mai personal si aveti imaginatie le puteti face manual.
Aranjamentele florale
Sunt optiunea cea mai usoara deoarece pot fi gasite in orice sezon. Pentru o intalnire intre prieteni, mai putin formala puteti face buchete din flori cu tulpina mai mica, in timp ce pentru o reuniune formala puteti face buchete din flori cu tulpina mai inalta cum ar fi trandafirii sau floarea-soarelui pe care sa le legati cu o panglica eleganta. Aveti grija insa ca culoarea florilor sa se asorteze fie cu nuanta peretilor, a mobilierului, a veselei sau cu orice altceva din camera.
Aranjamente din natura
In functie de tema evenimentului poti face aranjamente folosind obiecte din natura. Poti aseza in centrul mesei un cosulet cu pietre colorate, un bol din sticla cu scoici, sau aranjamente facute din flori sau frunze uscate cu conuri de brad. Pentru masa de Craciun poti folosi de exemplu un aranjament din crengute de brad iar pentru Pasti un cosulet cu oua vopsite.
Aranjamente din lumanari
Lumarile sunt o metoda usoara sa adaugi stil si romantism la orice masa. Lumanarile pot fi aranjate in sfesnice de diferite marimi in jurul mesei sau poti folosi lumanari mai mici care sa fie grupate in centrul mesei.
Pentru petrecere intre prieteni poti pune lumanari inalte in sticle goale de vin (iata in imagine ce bine dau!) sau pentru o intalnire mai formala poti aseza cateva lumanari care sa pluteasca intr-un bol cu apa in care se mai fie si cateva petale de flori.
Verde pentru orice camera
Daca nuanta ta preferata este verdele aprins, deschis si ai vrea sa iti decorezi camera cu accesorii in aceasta culoare, dar consideri ca este o decizie prea indrazneata, nu dispera. Verdele poate fi o culoare la fel de accesibila ca oricare alta, daca stii cum sa o combini si sa ii mai cumintesti din tarie. Fie ca e vorba de draperii, canapele sau scaune, verdele este o nuanta care iti poate lumina camera si poate reprezenta o amprenta a personalitatii tale in decorarea casei.
- Draperiile verzi pot fi foarte folositoare deoarece ajuta la blocarea intrarii luminii in camera daca alegi o textura groasa, mata; sau, dimpotriva, te pot ajuta sa o luminezi cu reflexe interesante. Probleme pot aparea atunci cand draperiile domina peretele pe care se afla, fiind primul lucru pe care cineva il vede cand intra in camera, iar daca marimea lor este supraapreciata pot eclipsa celelalte accesorii din camera, avand un efect estetic neplacut asupra privirii. Asa ca alege draperia in functie de marimea peretului si de luminozitatea ferestrei, si nu in functie de cat de bogat este materialul.
- Ai grija ca peretii sa aiba o culoare deschisa: alb, crem sau verde-pai foarte deschis. In acest mod, peretii vor reflecta lumina, dar vor prelua si o parte din taria nuantei de verde. Optional, foloseste si alte accesorii deschise la culoare, precum: cuverturi, paturi, lenjerie de pat, pernute decorative – care se asorteaza cu nuanta de verde.
- Foloseste un covor micut, care se potriveste cu nuanta de verde aleasa de tine, unul alb ar fi grozav. In acelasi timp, ar fi de preferat ca podeaua (neacoperita de covoare in totalitate) sa fie din lemn – nuanta lemnului deschis; dar si cea mahon se asorteaza foarte bine cu o draperie verde crud.
- In ceea ce priveste mobila, opteaza pentru cea inchisa la culoare, in special cea in nuanta bej inchis. Dar daca o preferi pe cea doar un nuante de alb sau de negru e chiar o alegere interesanta.
- Nici micile accesorii nu trebuie uitate. In ceea ce priveste ramele pentru tablouri ar fi de preferat sa le alegi pe cele intr-o nuanta de verde cat mai apropiata de cea folosita pentru piesa principala. Daca totusi consideri ca nu vrei sa exagerezi cu verdele, o solutie ar fi negrul. Dar nu il folosi in exces, la prea multe accesorii sau combinat cu alte culori.
Asadar, si nuanta de verde, oricat de puternica ar fi ea, este o solutie buna pentru designul unei camere, daca este utilizata in mod corect, in asa fel incat sa nu aiba un efect suparator pentru privirea celui care foloseste spatiul respectiv.
Mobila old school
Cand vizitam magazinele de profil, ne intampina un mobilier creat din materiale usoare, facil de asamblat si bazat pe ideea de polite. Din ceea ce era odinioara, au ramas doar cateva piese la care nu s-a modificat prea mult conceptia de baza: noptiera, patul, scaunul, masa. In rest, cam toate s-au transformat si au capatat infatisari avangardiste.
Generatia tanara imbratiseaza idea unui mobilier cu cat mai putine piese imprastiate prin casa; avand doar strictul necesar si camerele cat mai aerisite, multi nu realizeaza ca spatial de depozitare se reduce direct proportional cu lipsa unor sertare sau a unor rafturi. Asa ca, un mobilier bazat pe polite suspendate aduce cu sine improvizarea unor dressing-uri, de pilda.
Acest lucru nu este valabil in cazul persoanelor care analizeaza situatia inainte de a arunca mobila veche de la parinti sau bunici. Au aparut ateliere care fac minuni in ceea ce priveste restaurarea furniturilor si, mai mult decat atat, angajatii se mai si deplaseaza la domiciliu.
Astfel, o biblioteca (plina de rafturi si sertare) ce poarta patina timpului ,,revine la viata’’ doar printr-o lacuire si slefuire speciala, iar amprenta zilelor noastre se poate pune prin simple obiecte de decor modern (din lemn, argint sau bronz), ca sa nu mai vorbim de cartile editate in formate pe care le intalneam doar la salile de lectura ale bibliotecilor judetene.
Scrinul bunicii, din lemn masiv, poate fi un bun spatiu de depozitare al unor obiecte vestimentare si, odata restaurant, isi poate ocupa un loc de cinste in dormitor. La fel se poate proceda si in cazul unor dulapioare sau masute.
Ca obiecte de decor aduse in actualitate, pot fi utilizate oale vechi de pamant – pe post de vaze pentru flori, papusi mici din portelan, rame si tablouri vechi, de o valoare inestimabila.
Astfel, imbinand utilul cu placutul poti sa ai parte de ceva oldies but goldies, care sa-ti transforme locuinta si sa starneasca invidia celor din jur.