Jonglând cu responsabilitățile jobului, a vieții și a familiei, se poate ajunge la prea puțină odihnă (somn), prea mult stres și mult prea puțin timp pentru tine. Cu toate astea, nu sări peste dieta sănătoasă când ești extrem de aglomerată, deoarece corpul tău are nevoie de hrană pentru a da randament, a lupta împotriva stresului cotidian și a oboselii de zi cu zi. Somnul și mișcarea sunt foarte importante, însă la fel este și o dietă bună pentru organism.
Modurile în care organismul transformă mâncarea în combustibil
Energia provine din alimentele pe care le consumăm și din lichidele pe care le bem. Cele trei elemente nutritive principale pentru energie sunt proteinele, grăsimile (saturate) și carbohidrații complecși (fiind una dintre cele mai importante surse). Organismul poate de asemenea să consume proteinele și grăsimile pentru energie, atunci când nu mai sunt resurse de carbohidrați. În momentul în care mănânci, corpul tău transformă nutrienții în componente mici, pe care le absoarbe și le utilizează drept combustibil. Acest proces este cunoscut sub numele de metabolism.
Există două tipuri de carbohidrați, amândouă sunt convertite în zahăr (glucoză). “Corpul descompune zahărul în sânge și celulele sangvine folosesc glucoza pentru a furniza energie”, spune Melissa Rifkin, RD, dietetician de la Centrul Medicinal Montefiore, NY.
Cele mai bune alimente pentru dieta ta sănătoasă
Carbohidrații complecși, cum ar fi: cerealele bogate în fibre, pâinea din cereale integrale, paste, fasole uscată și legumele care conțin amidon sunt cel mai bun tip de alimente folosite pentru energie prelungită, deoarece acestea sunt digerate într-un ritm lent. “Carbohidrații complecși conțin fibre, care necesită un timp mai lung pentru a fi digerate în organism, deoarece timpul de absorbție este lent. Carbohidrații complecși stabilizează de asemenea nivelul de zahăr din oragnism, care la rândul lui determină pancreasul să producă mai puțină insulină. Acest lucru îți oferă o senzație de sațietate și vei simți mai puțin foamea.”
De asemenea, dacă ții o dieta sănătoasă, o mare producătoare de energie este proteina (de preferință peste, curcan, mușchiuleț de porc și pui), legumele (linte, fasole, mazăre) și o cantitate moderată de grăsimi monosaturate și polinesaturate (avocado, semințe, nuci și anumite uleiuri).
“Lichidele adecvate sunt, de asemenea, esențiale pentru susținerea energiei”, spune directorul de nutriție clinică Suzanne Lugerner. “Apa este necesară pentru digestie, absorbție și pentru transportul de nutrienți care la rândul lor redau energie. Deshidratarea poate provoca o lipsă mare de energie. O persoană are nevoie în medie să consume între șase și opt pahare de apă în fiecare zi.
Alimente care trebuie evitate
Consumul de carbohidrați simpli, pe de altă parte, trebuie limitat. Incepând cu prăjituri, bomboane până la băuturi dulci, sucuri, carbohidrații simpli sunt absorbiți foarte rapid de către organism. Ei oferă inițial o explozie de energie de la 30 până la 60 de minute, dar fiind digerați extrem de repede, după scurt timp se instalează foamea.
Trebuie evitat de asemenea alcoolul și cofeina. Alcoolul reduce nivelul de energie, în timp ce cofeina oferă, inițial, o explozie de energie care ține maxim două ore, urmate de oboseală.
Dieta sănătoasă pentru a susține energia
Vă recomandăm să aveți trei mese și trei gustări pe zi, și să nu depășiți trei, maxim patru ore, fără a mânca ceva. Dacă ajungi să fi înfometat, mănânci destul de mult la o singură porție, ceea ce nu este bine pentru organism. De asemenea, încearcă să incluzi câte ceva din fiecare grup de alimente în mâncarea ta de zi cu zi. Amintește-ți de alimentele care sunt bogate în fibre, proteine și grăsimi (saturate), și care necesită mai mult timp pentru a fi digerate.
Este așadar important să știm cum alegem mâncarea sănătoas pentru organismul nostru. Cu toate că viața e agitată, este important să faci alegeri înțelepte în ceea ce privește alimentația ta și a celor din jur. Consumă alimente care furnizează energie pe tot parcursul zilei. Corpul tău îți va mulțumi.