Dacă vrei sa slabesti rapid si sa te simți mai bine, s-ar putea sa fii tentat sa incerci o dieta de detoxifiere sau o metoda de curatare a corpului. Aceste diete încep cu un post, apoi continua cu o perioada de timp în care se consuma doar legume, fructe, sucuri si apa.
Ce sunt dietele detox?
Majoritatea dietelor detox sunt diete ce promovează ierburi, suplimente alimentare, potiuni și posturi pentru a scapa corpul de impurități. De asemenea, aceste diete promit pierderea rapidă in greutate.
O persoana care tine o dieta detox ar putea pierde kilogramele nedorite, dar nu din cauza vreunei magii, ci pentru că aceste diete au un aport caloric extrem de scăzut.
Dietele detox tind sa fie extrem de restrictive, permitand doar consumul de alimente vegetale neprocesate care ar trebui sa ajute limfa, rinichii și ficatul în procesul de detoxifiere. Singurele lichide permise sunt sucurile din ierburi și apa. Cafeaua, ceaiul si alcoolul nu sunt permise in dietele detox.
O dieta pe baza de plante este perfect sanatoasa, însă majoritatea dietelor detox sunt extreme, spun specialiștii.
Funcționează dietele de detoxifiere (diete detox)?
Nu exista dovezi științifice că dietele detox duc la pierderea rapidă în greutate sau au beneficii pentru sanatate, spune un nutritionist. În schimb, opusul ar putea fi adevărat.
Un studiu publicat în 2011 a arătat ca începerea unei diete cu o perioada de post sau de curatare poate fi contraproductiva.
De exemplu, cercetătorii au împărțit soarecii în două grupuri. Timp de 10 pana la 12 saptamani, un grup de soareci a fost hrănit cu o dieta cu continut scazut de grasimi (10% grasimi), iar celălalt grup a fost hrănit cu o dieta bogată în grăsimi (60% grasimi).
Nu este surprinzător faptul ca soarecii din grupul cu dieta bogată în grăsimi s-au îngrășat mult. Ulterior, ambele grupuri au ținut post 24 de ore. Soarecii slabi au pierdut 18% din greutatea corporala in acele 24 de ore de post, însă soarecii obezi au pierdut doar 5%.
Pierderile masive de lichide din timpul dietei detox pot afect echilibrul fluidelor si electrolitilor si pot provoca dureri de cap, oboseala și iritabilitate.
Cu toate acestea, oamenii continuă să încerce diete detox și alte regimuri drastice care promit pierderea rapidă în greutate. În loc sa urmeze o dieta stricta, oamenii ar trebui sa caute în interiorul lor pentru a identifica problemele care îi determina sa consume alimente nesănătoase.
Apoi, ar trebui să-și evalueze obiceiurile alimentare și sa faca mici modificări. Aceștia ar trebui sa se concentreze pe consumul de alimente sănătoase.
Dieta detox sunt noi?
Dieta detox nu sunt noi. Acestea exista de ani de zile, însă în ultimul timp au devenit populare deoarece multe vedete pretind sa slabesc semnificativ datorită lor.
Susținătorii dietelor detox considera ca este important sa elimini toxinele din corp, care se aduna prin consumul de alimente, apă etc. Greșeala pe care o fac majoritatea oamenilor este ca echivalează detoxifierea cu pierderea în greutate. Aceste doua lucruri nu sunt la fel.
Dacă iei în considerare o dieta detox pentru a pierde în greutate, s-ar putea sa fii dezamagit. Dietele detox te-ar putea pregăti pentru eșec incetinindu-ti metabolismul și facandu-te sa poftesti la toate alimentele la care ai renuntat.
Dietele detox nu te ajuta sa dezvolte obiceiuri alimentare sănătoase. Și, ar putea duce chiar la anumite deficite nutritionale.
Poate corpul sa se curete singur?
Nu este necesar sa urmezi o dieta speciala pentru a-ti curata sistemul digestiv. Corpurile noastre sunt sisteme naturale construite sa se detoxifice în permanentă.
Ficatul nostru, pielea, sistemul urinar și tractul gastrointestinal ajuta constant la curatarea corpului prin transpiratie, urina și fecale.
Pentru a-ti menține corpul în stare optimă, trebuie sa adopti o dieta bogată în fibre, sa consumi multă apă și să eviți alimentele ambalate și superprocesate. Astfel, corpul tău se va detoxifia în mod natural.
Ce este o dieta detox modificata?
Nu este recomandat ca o persoana sa urmeze o dieta detox extremă (complet lichida), mai ales pentru o perioada lungă de timp. Cu toate acestea, o versiune modificata poate ajuta la repornirea sistemului.
Un regim de patru zile în care se consuma doar 8 alimente: anghinare, avocado, ouă, mere, linte, somon și spanac poate ajuta la detoxifierea corpului. Aceste alimente oferă atat grasimi, cat și proteine, fibre și apa. In plus, sunt pline de antioxidanti.
O persoana care va manca doar aceste alimente timp de 3-4 zile s-ar putea simți mai bine.