Nu e de mirare faptul că renunțând la Burgerul tău preferat și la cartofii prăjiți, nu vei vedea niște rezultate pozitive în ceea ce privește greutatea corporală. În plus, faptul că ne aflăm în era digitală de astăzi și avem o grămadă de informații la îndemâna noastră, am devenit experți în sănătate și nutriție.
Cu toate astea, ceva nu este corect. Mergem cu sârguință la sala de sport și mâncăm toate mâncărurile sănătoase, dar cu toate astea când punem blugii pe noi, nu ar fi nici un semn că am dat jos din surplus, chiar și după o luna de mers la fitness.
Problema este că trebuie să identificăm eroarea în rutina sănătății noastre, iar acest lucru poate fi de multe ori extrem de demotivant.
Este timpul să te oprești și să consideri că așa numitele “alimente dietetice” pe care le consumi zilnic ca să beneficiezi de o sănătate mai bună, ar putea fi toată problema în această situație în care te afli. Multe alimente dietetice care sunt ambalate într-o tonă de grăsimi și calorii ascunse fiind responsabile pentru pofta de zahăr ( dulciuri ), epuizarea energiei și creșterea în greutate pe termen lung.
Aici sunt prezentate 10 mâncăruri care pot duce la îngrășare.
1. Cereale rafinate la micul dejun
Cerealele rafinate sunt printre cele mai bogate surse de zaharuri adăugate. Acestea conțin de asemenea și carbohidrați rafinați care ajung în sânge transformându-se în zahăr. Acest lucru duce la o mică supradoza de zahăr în sânge.
Corpul nostru utilizează doar atât zahăr cât are nevoie să transforme în energie, și restul îl stochează ca grăsime care se depune pe coapsele, talia și brațele noastre. În plus, când nivelul zahărului din sânge se prăbușește, ne simțim din nou infometați și obosiți, așa că mâncăm mai multă mâncare.
Un studiu din 2003 efectuat pe asistente medicale în America, raportează faptul că, alimentele din cerealele integrale provoacă pierderea în greutate în timp ce alimentele din cerealele rafinate provoacă creșterea în greutate. Acest studiu este publicat în jurnalul American de Nutriție Clinică.
Este foarte important să știm să distingem diferitele feluri de cereale, cele integrale de cele rafinate, pentru o mai rapidă scădere în greutate și pentru o stare mai îndelungată de sațietate.
Cerealele integrale sunt de asemenea cu un conținut scăzut de zahăr, conțin grăsimi saturate și sunt o foarte bună sursă pentru reducerea colesterolului.
2. Sucul Dietetic
Cât de des ni se întâmplă să ieșim în oraș, să servim o salată sănătoasă și pe lângă ea să ne stăpânim setea cu o Cola Dietetică? Avem impresia că simțim gustul răcoritor al sucului fără zahărul și caloriile sale. Cu toate astea, studiile au arătat că înlocuind sucurile cu zahăr cu cele care conțin zaharină sau alti îndulcitori artificiali, nu ajută cu adevărat la pierderea în greutate.
Un studiu publicat în 2015 în Jurnalul Societății Americane, constată că persoanele care consumă des sucuri dietetice vor avea de trei ori mai multă grăsime abdominala în decurs de 9 ani, comparativ cu cei care nu consumă așa ceva.
Deoarece indulcitorii artificiali nu sunt la fel de bine digerați cum este zahărul obișnuit, ei rămân blocați în intestine modificând asftel comportamentul bacteriilor. Acest lucru induce intoleranță la glucoză, ceea ce duce la o creștere a zahărului în sânge.
De asemenea în loc să satisfacă și să reducă pofta de zahăr, îndulcitorii artificiali o cresc.
3. Mâncăruri fără Gluten
Mâncărurile care nu conțin gluten au devenit extrem de populare în dietele oamenilor care vor să scadă în greutate. Potrivit unui raport din anul 2013 efectuat de NPD, o treime din populația americană inceraca să reducă consumul de gluten din mâncăruri.
Cu toate astea, doar persoanele care sunt nevoite trebuie să nu consume alimente care conțin gluten. Pentru alții cauzează creștere în greutate.
Fibrele și proteinele care se află în gluten ne furnizează energie pe termen lung, ne dă sentimentul de sațietate pentru câteva ore și prevenim astfel rontaielile inutile.
Cerealele integrale, cum ar fi orz, secară și ovăz conțin un amestec foarte sănătos de carbohidrați, care ne reglează cantitatea de zahăr din sânge. Acest lucru împiedică ca excesul de zahăr să se transforme în grăsime corporală.
Pe de altă parte, alimentele fără gluten pot să conțină adaos de zahăr pentru a spori gustul, care cauzează excese de zahăr în sânge, ceea ce duce la excesul de grăsime. Aceastea conțin de asemenea mai puține fibre, lăsându-ne infometați după scurt timp, obligându-ne să ronțăim ceva și să mâncăm mai mult decât deobicei.
4. Dressinguri (fără grăsimi) pentru salate
Salatele verzi conțin o grămadă de vitamine, nutrienți, proteine, minerale și antioxidanți, fiind incredibil de sănătoase. Cu toate astea, cu scopul de a adăuga puțin gust acestor salate, mulți dintre noi aleg dressinguri pre-ambalate care au diferite arome și care nu conțin grăsimi.
Deoarece acest sos nu conține grăsimi, se adaugă alte substanțe pentru a echilibra gustul și consistența acestuia. Unul dintre cele mai nocive ingrediente care se află în dressing este fructoza, fiind stocat imediat sub formă de grăsime în organismul nostru.
Un studiu din anul 2009 care a fost publicat în Junalul de Investigații Clinice constată faptul că voluntarii care au consumat mai multă fructoză au dezvoltat grăsime mai multă în zonă abdominală.
De asemenea participanții au avut un nivel mai ridicat al stratului adipos și al lipidelor dar în schimb a scăzut sensibilitatea la insulină a persoanelor supraponderale. De asemenea un studiu din anul 2004 publicat în Jurnalul de Nutriție Clinică, susține faptul că legumele te ajută extrem de mult la pierderea în greutate datorită nutrienților pe care îi conțin. Au descoperit faptul că, subiecții care au consumat dressinguri la salată, nu au avut deloc absorbții de carotenoizi, cartenoidul fiind un antioxidant pe care îl găsim în diverse suplimente de slăbire.
5. Nectarul de Agave
Nectarul de Agave a devenit recent foarte popular, ca fiind un substitut de zahăr sănătos pentru cei care încearcă să scadă din greutate. Se crede faptul că datorită indicelui glicemic scăzut din nectarul de agave, s-ar orpi creșterile bruște ale zahărului din sânge, care ar promova pierderea în greutate și ar contribui la țesutul adipos din organism.
Cu toate acestea, el conține un nivel ridicat de fructoză care defapt ajută organismul să crească în greutate. Potrivit unui studiu din 2002 publicat în Jurnalul de Nutriție Clinică, consumul de fructoză pe termen lung, duce la creștere în greutate și la obezitate.
De asemenea, ficatul metabolizează fructoza. Când ficatul are contact cu fructoza, începe să producă grăsime printr-un proces care se numește lipogeneză. Mierea este cel mai sănătos îndulcitor pentru cei care țin dietă. Ea este mult mai bună decât nectarul de agave și conține mai puțină fructoză.
6. Iaurt cu nivel scăzut în grăsimi care conține zahăr sau arome
Când încercam să ținem o dietă în care ne calculăm caloriile pentru a scădea în greutate, majoritatea dintre noi optează pentru iaurt cu nivel scăzut de grăsimi, ca să mai salveze din calorii. Dar unele dintre aceste iaurturi ne ajută defapt să luăm în greutate în loc să scădem.
Când iaurtul este procesat pentru a extrage grăsimile din el, acesta își pierde gustul. Astfel, în unele produse se adaugă zahăr și arome pentru a le face mai gustoase și mai atrăgătoare din punct de vedere olfactiv. Atunci când se află o creștere bruscă a nivelului de zahăr în sânge, o parte din el se transformă în energie și restul se stochează ca grăsime. Astfel, trebuie să fim foarte atenți la iaurturile pe care le cumpărăm.
7. Sucuri de fructe și smoothie-uri
Sucurile de fructe și smoothie-urile sunt foarte populare în rândul dietelor de slăbit, deoarece oamenii au concepția despre ele că ne energizează și ne împrospătează organismul. Totuși, atunci când procesăm fructele în storcătoare convenționale care folosesc metoda de stoarcere prin răzuire și centrifugare la viteze mari , temperatura ridicată la care se ajunge în momentul “stoarcerii” afectează compoziția nutrițională a fructului, distrugând un procent mare de vitamine și fibre. Astfel ajungem să consumăm mai mult zahăr decât elemente nutritive.
De asemenea unele fructe folosite pentru sucuri conțin un număr mare de calorii. Conform Departamentului Agriculuturii al Statelor Unite (USDA), un avocado conține 322 de calorii în timp ce un măr conține 116 calorii.
În funcție de cantitatea de fructe și conținutul lor individual de calorii și zahăr, este foarte ușor să ajungem la rezultate nedorite după o dietă, dacă nu suntem atenți. O parte din conținutul de zahăr se va transforma în energie, dar ceea ce rămâne neconsumat se va transforma într-un depozit de grăsime, pentru a putea fi consumat mai târziu. O dietă cu sucuri, dacă nu este bine planificată și calculată poate duce într-un final la un aport în greutate.
În același timp, fructele conțin fructoză. Potrivit unui studiu desfășurat în 2010 de către Physiological Reviews, consumul ridicat de fructoză favorizează creșterea în greutate.
Ca să evităm aceste probleme atunci când ținem diete cu sucuri este recomandat a se ține o dietă calculată, și să folosim storcătoare de fructe care folosesc metode de stoarcere prin presare la rece. Storcătoarele de acest fel nu afectează compoziția nutrițională a fructelor în momentul stoarcerii, deoarece nu există frecarea cu o sită de metal care generează multă căldură. De asemenea sucul nu se aerează și își menține o consistență uniformă. Se reușește astfel, o stoarcere naturală, se maximizează cantitatea de suc și se păstrează integral vitaminele, mineralele, enzimele, fitonutrientii și antioxidanții.
8. Nucile
Fructele care se încadrează în categoria nucilor (nuci, alune, migdale, fistic) conțin cantități mari de proteine și fibre care ne dau senzația de sațietate, și previn starea de foame. Așadar avem impresia că putem consuma nuci regulat în timpul unei diete.
Totuși trebuie să ținem cont de faptul că și nucile au multe calorii. Nucile românești au aproximativ 650 de calorii/100g, iar alunele 560 de calorii/100g. De asemenea batoanele care conțin nuci și alune, de obicei sunt și glazurate cu ciocolată sau miere, sau ambele. Trebuie ținut cont de faptul că zahărul din ciocolată, împreună cu conținutul mare de calorii din nuci, duc inevitabil la crestearea în greutate.
Un studiu din 2008 publicat de Societatea Americană Pentru Nutriție, pune accentul pe importanța consumării cu moderație a nucilor. Cel mai bun mod de a consuma nuci în timpul unei diete, este să le măcinăm și să le presărăm peste salate sau iaurt.
9. Granola
Batoanele de Granola sunt foarte populare la micul dejun sau în pauze, în rândul persoanelor care țin diete. Conținutul mare de fibre inhibă apetitul și dă senzația de sațietate pentru un timp îndelungat.
Dar calitatea batoanelor de granola a scăzut considerabil în ultmii ani datorită cererii tot mai mari și a producției în masă. Majoritatea varietăților de batoane au acum în compoziție orez expandat, ceea ce le crește mult conținutul de calorii. Mai mult, din moment ce batoanele de granola produse în masă nu conțin lactate sau fructe proaspete, gustul lor este îmbunătățit cu zahăr adăugat, care duce la creșterea nivelului de zahăr în sânge. Atunci corpul începe să depoziteze zahărul neconsumat, sub formă de grăsimi care se acumulează în timp.
Evitați batoanele de granola produse în masă în cazul în care țineți o dietă. Optați pentru batoane de granola cu puține calorii de preferat făcute acasă și îndulcite doar cu miere și fructe deshidratate.
10. Hummus
Hummusul, o mâncare tradițională din orientul mijlociu, este considerată de multe persoane care țin dietă, drept o pereche perfectă pentru o salată rapidă sau un sandwich.
În general hummusul este făcut din năut, care este foarte bogat în proteine. Persoana care consumă hummus se va simți sătulă pentru o perioadă lungă de timp. Doar că hummusul mai conține și tahini – o combinație de ulei de măsline cu pastă de susan – ceea ce îl face foarte bogat în calorii. O porție de 250g de humus conține aproximativ 400 de calorii. Atunci când nu este consumat cu moderație, începe să își facă aparatia în jurul taliei sub formă de grăsime.