Cum gestionam formele usoare de depresie

articol trimis de Cabinet Psihologic – Simona Jeles

O depresie usoara dureaza minim doua saptamani si are intensitate mica in comparatie cu alte forme ale acestei boli. Teoria psihiatrica spune ca sunt 9 criterii de diagnostic in privinta depresiei si daca sunt indeplinite 2-4 dintre ele inseamna ca e vorba de o forma minora de depresie. Simptomele acesteia pot fi episodice, pot sa creasca sau sa scada in intensitate sau sa dispara o vreme dupa care sa revina.

Tablou clinic al simptomelor

Iata cum se prezinta tabloul simptomelor in caz de depresie minora:

  • Pacientul nu mai gaseste satisfactie in activitatile care de obicei ii placeau
  • Este trist si plange frecvent fara vreun motiv anume
  • Vrea sa fie singur si nu isi poate destiona frustrarile
  • este iritat, somnolent si ostil
  • Nu se poate concentra, oboseste repede si nu are randament (fizic, intelectual)
  • Nu mai poate avea rezultate bune intr-o anume activitate
  • Se deregleaza alimentatia, somnul, capacitatea lor de evaluare (cu privire la altii dar si la propria persoana)

Merita sa mentionam ca persoanele in varsta se confrunta adesea cu episoade depresive in forme mascate (somatizari).

Chiar daca suntem tentati sa credem ca nu e decat o forma usoara de depresie care va trece de la sine, nu trebuie neglijata, pentru ca ea se poate acutiza destul de repede. Mascheaza frecvent probleme organice si dezechilibre diverse, pe care pacientul le pune pe seama depresiei, lasand asfel o problema (sau mai multe) nerezolvata. Problema care poate fi serioasa.

DSC_0834

Cum se trateaza?

Formele usoare se trateaza la fel ca celelalte forme de depresie numai ca pacientul va avea rezultate mai repede si foarte probabil tratamentul va fi de scurta durata. Trebuie tratate cu atentie atunci cand exista si alte dificultati asociate problemei psihiatrice (ex.: dependenta de alcool).

Tratamentul presupune psihoterapie, antidepresive si implicarea pacientilor in activitati placute. Un numar destul de mare de persoane isi administreaza fara consult medical pastile pe baza de plante pentru relaxare si pentru un somn mai bun.

Recomandarea noastra este sa consulte un specialist daca s-au recunoscut in simptomele mentionate mai sus. Autotratarea va priveaza de un tratament personalizat care poate sa remedieze problema de care suferiti.

Evitati o multime de frustrari si nu pierdeti timp pretios. Tineti cont de faptul ca depresia este o boala insidioasa, avanseaza in psihicul si personalitatea voastra in mod treptat si cand sesizati ca e grav, deja este foarte dificil de luptat cu ea. Nu amanati, cereti ajutor.

Write a Comment

view all comments