articol trimis de Cabinet Psihologic – Simona Jeles
O depresie usoara dureaza minim doua saptamani si are intensitate mica in comparatie cu alte forme ale acestei boli. Teoria psihiatrica spune ca sunt 9 criterii de diagnostic in privinta depresiei si daca sunt indeplinite 2-4 dintre ele inseamna ca e vorba de o forma minora de depresie. Simptomele acesteia pot fi episodice, pot sa creasca sau sa scada in intensitate sau sa dispara o vreme dupa care sa revina.
Tablou clinic al simptomelor
Iata cum se prezinta tabloul simptomelor in caz de depresie minora:
- Pacientul nu mai gaseste satisfactie in activitatile care de obicei ii placeau
- Este trist si plange frecvent fara vreun motiv anume
- Vrea sa fie singur si nu isi poate destiona frustrarile
- este iritat, somnolent si ostil
- Nu se poate concentra, oboseste repede si nu are randament (fizic, intelectual)
- Nu mai poate avea rezultate bune intr-o anume activitate
- Se deregleaza alimentatia, somnul, capacitatea lor de evaluare (cu privire la altii dar si la propria persoana)
Merita sa mentionam ca persoanele in varsta se confrunta adesea cu episoade depresive in forme mascate (somatizari).
Chiar daca suntem tentati sa credem ca nu e decat o forma usoara de depresie care va trece de la sine, nu trebuie neglijata, pentru ca ea se poate acutiza destul de repede. Mascheaza frecvent probleme organice si dezechilibre diverse, pe care pacientul le pune pe seama depresiei, lasand asfel o problema (sau mai multe) nerezolvata. Problema care poate fi serioasa.
Cum se trateaza?
Formele usoare se trateaza la fel ca celelalte forme de depresie numai ca pacientul va avea rezultate mai repede si foarte probabil tratamentul va fi de scurta durata. Trebuie tratate cu atentie atunci cand exista si alte dificultati asociate problemei psihiatrice (ex.: dependenta de alcool).
Tratamentul presupune psihoterapie, antidepresive si implicarea pacientilor in activitati placute. Un numar destul de mare de persoane isi administreaza fara consult medical pastile pe baza de plante pentru relaxare si pentru un somn mai bun.
Recomandarea noastra este sa consulte un specialist daca s-au recunoscut in simptomele mentionate mai sus. Autotratarea va priveaza de un tratament personalizat care poate sa remedieze problema de care suferiti.
Evitati o multime de frustrari si nu pierdeti timp pretios. Tineti cont de faptul ca depresia este o boala insidioasa, avanseaza in psihicul si personalitatea voastra in mod treptat si cand sesizati ca e grav, deja este foarte dificil de luptat cu ea. Nu amanati, cereti ajutor.
Scapă de Depresie! 5 Moduri Naturale de a Combate Formele de Depresie
Când trecem printr-un episod depresiv ne simțim adesea neajutorați, există însă unele moduri naturale care ne vin în ajutor. Pe lângă psihoterapie și terapii medicamentoase există și metode naturale prin care puteți să faceți față unui astfel de episod. Schimbarea comportamentului, a gândurilor și a activităților fizice de zi cu zi sunt toate tratamente naturale împotriva depresiei.
Aici sunt 5 sfaturi care te pot ajuta să scapi de depresie, începând chiar de azi!
1. Intră într-o Rutină
Dacă sunteți deprimat aveți nevoie de o rutină stabilă, spune Dr. Ian Cook, psihiatru și director al Cercetării a depresiei și al programului clinic la UCLA (Universitatea din California, Los Angeles).
Depresia poate distruge structura din viața ta. Trec zilele fără să îți dai seama iar stabilirea unui program zilnic, bine structurat vă poate pune din nou pe drumul cel bun.
2. Stabilește-ți Obiective
Este foarte posibil ca atunci când treci printr-un episod depresiv să ai sentimentul că nu poți realiza nimic. Din acest motiv e important să ne setăm obiective clare pentru fiecare zi.
“Incepeți cu păși mici”, recomandă Cook. “Setați-vă obiective care știți că puteți să le atingeți, cum ar fi spălarea vaselor murdare în fiecare zi”, spune Dr. Cook.
Pe măsură ce trece timpul și vă simțiți mai bine, puteți adăuga provocări din ce în ce mai grele.
3. Fă Sport
Este dovedit științific că în timpul sportului, creierul nostru eliberează endorfine, un neurotransmițător responsabil pentru perceperea fericirii. Se pare că acest efect poate fi și de lungă durată. Exercițiile regulate pot încuraja creierul să își re-configureze structurile în moduri pozitive.
Însă de cât sport este nevoie? Este destul să facem mișcare de câteva ori pe săptămâna.
4. Mănâncă Sănătos
Nu există nicio dietă magică de la care dispare depresia. Este o idee bună să te uiți la ceea ce mănânci. Dacă depresia tinde să te facă să mănânci prea mult încearcă să controlezi impulsul respectiv iar astfel te vei simții mai bine.
Deși nimic nu este definitiv, Dr. Cook spune că există dovezi, alimentele cu acizi omega-3 grași (cum ar fi somonul și tonul) și acid folic (cum ar fi spanac și avocado) ar putea ușura depresia.
5. Dormi Suficient
Sentimentele negative pot îngreuna obținerea unei odihne plăcute iar prea puțin somn poate agrava simptomele depresive.
Ce poți face? Începe prin a face unele modificări în stilul tău de viață. Găsește ore fixe de culcare și de trezire. Încerca să nu ațipești în timpul zilei. Elimină toate distragerile din dormitorul tău, însemnând să te despărți de calculator și de televizor. Astfel este probabil ca în timp să vă regăsiți ciclul natural de somn și nopțile vor fi din nou liniștite.
Depresia, un moft sau maladia secolului?
Este omul modern chiar atât de fragil? Nu face el faţă provocărilor unei societăţi, unde în fiecare zi trebuie să pună punct şi să o ia de la capăt?
Un sondaj de opinie realizat de experţii britanici arată că, astăzi, 40% din bărbaţi suferă de depresie şi că una din cinci femei face astfel de crize şi se confruntă cu tristeţi acute sau angoase. Cifrele vorbesc îngrijorător. Pe de altă parte, recesiunea mondială pare să inflameze şi mai mult lucrurile.
Dar, uneori, te întrebi dacă nu cumva această situaţie reprezintă una din formele pe care omul modern le adoptă ca să fie în pas cu moda. Un moft al lui pentru a capta şi mai multă atenţie. O imagine bazată pe o slăbiciune. În schimbul căreia, EL, de fapt, pretinde să obţină un nivel superior de protecţie din partea celui pe care îl consideră drag. Sau, oare, a ajuns depresia să pună stăpânire, cu adevărat, pe inconştientul nostru?
„Simptomele sunt destul de uşor de observat. Cel afectat are o stimă de sine foarte scăzută, e tot timpul deprimat, trist. Se învinovăţeşte pentru orice. Crede că viaţa lui nu mai are niciun sens. Are migrene şi probleme stomacale, musculare inexplicabile”, spune dl. psiholog Mihai Contigean.
Cum să tratăm depresia
În vremuri de stres, ca acestea, un remediu bun pentru ieşirea din impas este, cu siguranţă, odihna psihică. Aceasta se poate realiza prin perioade de somn suficiente pentru fiecare, dar, aşa cum recomandă medicii, şi cu ajutorul celor apropiaţi, prin comunicarea cu ei şi descărcarea sufletească.
“Depresia poate fi tratată numai prin conştientizarea apariţiei acestei probleme, de către cei din jur şi exclusiv, prin buna înţelegere a celor la care se simt astfel de simptome. Persoanele cu depresii nu trebuie întrerupte şi contrazise când discută despre anumite lucruri individuale. Interlocutorii lor trebuie să asculte întreaga argumentaţie a acestora”, recomandă dna psihiatru Chira Violeta.
După pierderea locului de muncă şi o situaţie finaciară dificilă, mintea fiecăruia are nevoie şi de un răgaz. Un moment măcar, în care, să închidă ochii şi să nu se gândească la nimic. O clipă, doar să respire! Încet, relaxat. Departe de orice încărcătură psihică negativă.
Majoritatea specialiştilor chiar sunt de părere că antidepresivele nu reprezintă prima metodă de vindecare a depresiei, ci sprijinul apropiaţilor ar fi soluţia principală şi cea mai potrivită.
depresia a pus stapanire pe mine dupa ce am nascut. pentru ca am avut si multe probleme de sanatate , ptr ca am avut o soacra f „iubitoare” care i-a bagat sotului meu o gramada de prostii in cap, iar el venea acasa si ne certam crunt….m-am ingrasat, din cauza stresului si a cocaturilor, ptr ca simteam nevoia sa mananc dulce si-mi placeau biscuitii de casa……si foarte multa sustinere nu am avut….
Intr-adevar,se vorbeste tot mai mult despre stres.Posibil sa fie si persoane care mimeaza stresul,dar daca privim cu atentie in jurul nostru ,vedem adesea fete triste,oameni tineri si nu numai, care nu-si gasesc un loc de munca,si care duc povara grijii zilei de miine.Totusi,nimeni nu ar trebui sa se lase prada acestui „fenomen” pentru ca oricat de greu ar fi,depinde de fiecare dintre noi sa depasim momentul,fara sa apelam la medicatie!