Pentru a avea o alimentație sănătoasă, trebuie să respetăm anumite principii de bază. Urmând aceste principii, avem grijă de sănătatea noastră. Este important să avem grijă ce consumăm, deoarece există alimente care ne umplu de energie și alimente care ne fac mai mult rău, însă nu doar tipul de alimente consumate contează ci și alți factori. Iată care sunt cele 4 principii de bază petnru o alimentație sănătoasă.
- Calitatea. In zilele noastre incepem sa apreciem din ce in ce mai mult calitatea alimentelor si mai putin cantitatea. Cei mai multi dintre noi am inteles ca nu rosiile cele mai lucioase din magazin sunt cele mai bune, ci acelea care au cateva pete sau crapaturi, cultivate de obicei de oamenii care nu investesc in ingrasaminte chimice pentru a recolta legume aratoase.
Un exemplu la fel de bun este si cu painea: o paine bazata in mare proportie pe faina integrala si seminte, valoreaza de obicei cat 4 sau 5 paini albe, proaspete si pufoase care te ademenesc usor sa intri in magazinul de paine dupa miros, gandind ca o paine calda nu face rau nimanui. Ei bine, face! Asta daca ne gandim ca din punct de vedere nutritional, painea alba este pe buna dreptate un aliment „gol” – nu ne aduce decat amidon in exces, transformat apoi in depozite de grasimi de catre organism.
Exemplele pot continua pana la alte fructe, legume, carne sau produse lactate, alimente intens procesate si atinse din ce in ce mai mult de substante chimice, menite sa le pastreze gustul, textura sau chiar sa le prelungeasca termenul de garantie. Alegeti cu grija astfel de produse, iar daca pretul este un factor decisiv, cumparati mai degraba o cantitate mica dintr-un produs ce pare de calitate, cel putin dupa lista ingredientelor de pe eticheta.
- Cantitatea. Daca ne-am asigurat ca am pus in cos doar alimente sigure, de buna calitate, la fel de importanta este si cantitatea in care le consumam. Excludem de pe lista fructele si legumele, carora trebuie sa le facem loc zilnic pe masa noastra, si ne oprim asupra alimentului controversat la care toata lumea face referire, atunci cand vine vorba de alimentatie sanatoasa: carnea.
Adevarul este unul dureros: Potrivit INS (Institututul National de Statistica) romanii consuma într-un an: 18,5 kilograme de carne de pui; 11,8 kilograme de carne de porc si doar 3,2 kilograme de carne de vita.
Din pacate carnea de pui disponibila in magazine este de cea mai slaba calitate, fiind totodata alegerea zilnica a multora dintre noi: este ieftina, se prepara rapid si in diverse feluri, spre deosebire de carnea de vita, a carei preparare necesita un timp indelungat, iar pretul este unul pe masura.
Si cum problema nu tine de noi (cu exceptia gasirii unei surse de carne sanatoasa de tara) putem rezolva problema regland cantitatea de carne consumata. Un consum saptamanal de maxim 3-4 mese de carne este recomandat, incercand pe cat posibil sa alegem o carne de calitate superioara: peste, vita, curcan sau pasare crescuta in conditii naturale.
- Echilibrul. Dincolo de calitatea alimentelor, este foarte important sa avem o alimentatie echilibrata, din care nu trebuie sa lipseasca lactate, peste, seminte si cereale. In timp ce pestele sau lactatele sunt surse sanatoase de grasimi si proteine, semintele si cerealele sunt alimentele cu cel mai mare aport de fibre, elementele care stau la baza digestiei sanatoase.
Există alimente recomandate să le consumi iarna sau alimente recomandate să le consumi mai mult în timpul verii, dar chiar și acestea trebuie diversificate. Atenție: nu trebuie să consumi „cat mai multe alimente”, ci cât mai diversificate. Cu alte cuvinte, mai multe tipuri de alimente, dar în cantități mici, pentru a păstra un echilibru. Echilibrul, atat de necesar in toate, impune o alimentatie diversificata, dar moderata, pentru a-i asigura organismului nostru doza zilnica necesara de nutrienti. Iata de ce este important sa avem zilnic un meniu echilibrat:
- Carnea, pestele sau leguminoasele (fasole, linte, naut, mazare) – ne asigura doza zilnica necesara de proteine
- Lactatele (iaurt, branza sau chefir) ne asigura doza zilnica de calciu, proteine si minerale. Chefirul, este cel mai recomandat produs din categoria lactatelor, fiind o sursa sanatoasa de bacterii benefice sistemului digestiv (probiotice).
- Fructele si legumele sunt cele care imbogatesc organismul cu vitamine, minerale si antioxidanti, sprijinind regenerarea tesuturilor.
- Cerealele integrale si semintele sunt cele mai sanatoase surse de fibre. Semintele sunt bogate in grasimi esentiale, extrem de utile pentru buna functionare a sistemului nervos.
- Asocierea alimentelor. De cate ori nu vi s-a spus sa aveti grija cum combinati alimentele? Ar trebui sa fie un semn de ingrijorare in special pentru cei ce se stiu pofticiosi si nu se pot abtine de la o bucatica de ciocolata dupa fiecare masa principala. Pe langa asocierile clasice de care ne ferim cu totii, sunt altele despre care nu stim ca ar fi daunatoare organismului nostru:
- Nu combinati intre ele proteinele animale (carne, oua sau branzeturi). Pentru a fi complet digerate, fiecare dintre acestea necesita enzime total diferite.
- Nu combinati proteine animale cu produse bogate in amidon (paine, paste sau cartofi).
- Nu combinati fructele sau dulciurile cu alte alimente.
- Nu combinati grasimile cu proteine, intrucat acestea vor deveni dificil de digerat, transformandu-se de cele mai multe ori in depozite de grasimi.
- Nu combinati laptele cu alte alimente. Ca si fructele, laptele se consuma simplu, de preferat pe stomacul gol.
Cum să avem o alimentație sănătoasă?
Sănătatea este importantă pentru dumneavoastră? Atunci va trebui să acordați multă atenție alimentației. Există mai multe semne care arată că nu vă alimentați sănătos sau variat, pe care le puteți afla din rândurile următoare. De asemenea vă oferim și sfaturi utile, care vă pot ajuta în ceea ce privește îmbunătățirea alimentației.
Cum vă dați seama că nu vă alimentați sănătos?
O alimentație sănătoasă trebuie să fie alcătuită numai din ingrediente sănătoase și variate. Astfel, veți putea introduce toți nutrienții necesari organismului. De asemenea este important să consumați cantitatea necesară de mâncare pentru organismul dumneavoastră.
Consumați de un timp îndelungat numai aceleași alimente și deja v-ați plictisit de ele? În acest caz, este timpul să începeți să consumați și alte tipuri de mâncăruri. Un alt semn că trebuie să faceți schimbări este faptul că indiferent dacă mâncați sau nu, totuși nu dispare senzația de foame. Acest lucru înseamnă că nu mâncați variat și organismul dumneavoastră nu beneficieaza de toți nutrienții de care are nevoie.
De asemenea, trebuie să schimbați alimentația în cazul în care sunteți mai mereu obosiți sau dacă nu vă simțiți în formă. Va trebui să schimbați alimentele pe care le consumati și în cazul în care carnea roșie, alimentele bogate în zaharuri sau în grăsimi, fac parte din alimentația dumneavoastră zilnică. Este timpul să vă alimentați sănătos. Dacă în momente de stres simțiți nevoia să mâncați dulciuri, încercați să consumați doar puțina ciocolată neagră și multă apă.
Sfaturi pentru îmbunătățirea alimentației
Alimentația sănătoasă vine la pachet cu mai multe beneficii, vă veți simții mai bine, veți arăta în felul în care doriți și automat încrederea în propria persoană va crește. În primul rând, începeți și terminați ziua cu băutul unui pahar de apă călduță cu lămâie, nu uitați nici de cantitatea necesară de apă pe zi. Încercați să mâncați cât se poate de variat. La fel, alegeți cu atenție alimentele. Acestea trebuie să fie proaspete. Nu consumați de fiecare dată aceleași fructe și legume. Optați cât mai frecvent pentru: legume verzi, citrice și fructe de pădure. Nu uitați că acestea pot fi consumate în diferite feluri.
Acest stil de viață nu este recomandat doar pentru persoanele care țin dietă, ci și pentru cei care au grijă de sănătatea lor.