Cuptorul cu microunde este rău pentru sănătate?

Dacă ți se pare convenient să încălzești mâncarea în cuptorul cu microunde dar te temi că ți-ar putea afecta sănătatea, citește acest articol până la capăt!

De când primele cuptoare cu microunde au început să fie accesibile publicului larg în 1964, acestea au devenit indispensabile în bucătăriile multor oameni. Cuptorul cu microunde este o alternativă mai rapidă și ușoară la încălzirea mâncării.

Dar sunt sigure pentru sănătate?

Unii spun că acestea fac alimentele să fie radioactive și să elibereze radiații toxice, ceea ce crește riscul de cancer. Alții spun că microundele distrug nutrienții din alimente, ceea ce ar putea crește riscul de deficiențe nutritive.

Pe de altă parte, oamenii spun că toată această „cruciadă” împotriva cuptoarelor cu microunde este nefondată și că ele sunt doar un exemplu că știința ne face viața mai ușoară.

Ei bine, în ciuda îngrijorării excesive a „experților”, nu există dovezi care să sugereze că microundele ar fi dăunătoare! Există preocupări legitime la recipientele din plastic + microunde, dar este încă discutabil cât de periculos este.

Mitul #1: Microundele fac mâncarea radioactivă

Când oamenii aud cuvântul „radiație” automat se gândesc la efectele dezastroase provocate de o bombă nucleară, de exemplu. DAR ASTA E FALS!

Cuvântul „radiație” cuprinde orice tip de energie care intră în spectrul electromagnetic.

Aproape totul în jurul tău emite radiație, inclusiv ecranul de pe care citești acest articol chiar acum, solul, asflatul.

Radiațiile sunt clasificate în funcție de lungimea de undă.

Lungimile de undă de frecvență joasă sunt cele mai sigure, precum cele emise de: radiouri, iar în celălalt capăt al spectrului sunt cele cu frecvență înaltă, care sunt periculoase, cum ar fi razele gama.

Radiația ionizată este capabilă de a distruge atomii, inclusiv cei care alcătuiesc corpul.

Radiația neionizată este suficient de puternică pentru a „excita” atomii, făcându-i să se miște cu o frecvență mai mare.

Cuptorul cu microunde, evident că utilizează o radiație neionizată, asemănătoare cu cea emisă de turnurile de telefonie mobilă și sateliții TV.

Atunci de ce turnurile de telefonie mobilă și sateliții TV nu încălzesc lucrurile în jurul lor?

Cu cât se deplasează mai mult, orice tip de radiație, își va pierde din putere.

Cuptorul cu microunde funcționează prin captarea radiațiilor într-o zonă restrânsă, astfel alimentele putând să absoarbă mai bine acele radiații.

Lungimile de undă eliberate de cuptorul cu microunde sunt suficient de puternice pentru a încălzi mâncarea, dar nu suficient de puternice pentru a face mâncarea radioactivă și a-ți ataca ADN-ul.

Dar ce spun studiile despre asta?

Nu există studii controlate în acest sens din două motive:

  1. Ar trebui să expui persoane la cantități mari de microunde ani de zile, într-un cadru controlat, ceea ce este extrem de greu de făcut.
  2. Există puține motive de îngrijoarare cum că microundele ar fi dăunătoare pe baza a ceea ce știm deja din fizică.

Mitul #2: Cuptorul cu microunde distruge proprietățile nutritive ale alimentelor

Se tot vehiculează că încălzitul în cuptorul cu microunde distruge vitaminele și mineralele din alimente.

Este adevărat că încălzitul la microunde poate cauza niște pierderi de nutrienți, totuși, nu suficient încât să îți afecteze sănătatea!

Dintre toate formele de gătit, încălzitul la microunde este cea mai eficientă metodăde a păstra cât mai mulți nutrienți din alimente!

Toate formele de gătit reduc conținutul nutritiv al alimentelor. Când încălzim mâncarea, o parte din apă este evaporată, luând cu ea și o parte din substanțele nutritive.

În unele cazuri, încălzitul la microunde poate face alimentele mai nutritive, deoarece acestea devin mai ușor de digerat și absorbit.

Mitul #3: Plasticele încălzite la microunde eliberează substanțe toxice

Toate recipientele din plastic sunt fabricate dintr-un amestec de substanțe chimice, iar unele din aceste substanțe pot fi transferate în alimente.

Ține minte că toxicitatea este dată de cantitate, nu de substanță!

Întrebarea este dacă aceste sustanțe sunt sau nu eliberate în cantități suficient de mari încât să devină toxice.

Cele două substanțe comune sunt:

  1. Bisfenolul A (BPA)
  2. Ftalati

În doze mari, acești compuși pot imita efectele estrogenului în exces, motiv pentru care au fost asociați cu creșterea în greutate, infertilitate, cancer și alte probeleme.

Cercetătorii încă încearcă să afle cât de toxici sunt acești compuși, dar în general ar trebui să te ferești de ei cât de mult posibil.

Deci, mâncarea încălzită în recipiente de plastic crește expunerea la aceste substanțe?

Cel mai probabil NU!

O analiză efectuată de Institutul de Sănătate și Protecția Consumatorului a constat că cantitatea de substanțe chimice eliberate din recipientele din plastic nu este suficientă pentru a avea vreun impact asupra sănătății. Acest lucru a rămas valabilchiar și după ce sticlele au fost fierte, periate și „alergate” prin mașina de spălat vase.

În ciuda panicii de pe internet cu privire la BPA, este imposibil să consumi suficient pentru a cauza probleme de sănătate. Spre exemplu, ar trebui să consumi 200 kg de supă la conservă într-o zi pentru a depăși cantitatea sigură.

Dar dacă vrei să joci la sigur, încălzește alimentele în recipiente care nu sunt compuse din plastic sau schimbă-le când prezintă cea mai mică urmă de uzură.

Concluzia despre cuptorul cu microunde:

  • Nu face mâncarea radioactivă
  • Ucide mai puține substanțe nutritive față de alte metode de gătit
  • Substanțele eliberate din plastic în alimente sunt în cantități mult prea mici pentru a-ți cauza probleme de sănătate

Lasă un comentariu