Potrivit unor „guru” laptele poate provoca diverse probleme de sănătate. Să fie laptele așa de rău?
Ani de zile consumul de lapte a fost asociat cu diverse beneficii pentru sănătate. Asta pentru că este plin de proteine, calciu și alți nutrienți.
În ultimul timp laptele a fost luat în vizor de „guru” nutriției, care nu doar că pun la îndoială valoarea lui nutritivă, dar îl fac responsabil pentru diverse boli grave.
Ce este laptele?
Laptele este o combinație între apă, proteină de cazeină, grăsime, lactoză și vitamine și minerale.
Unele persoane nu tolerează laptele din cauza sensibilității la lactoză, dar din fericire există pe piață și lapte cu lactoză eliminată.
Ca și macronutrienți, o cană de lapte de vacă conține: 145 kcal, 8g grăsime, 13g carbohidrați, 8g proteine.
Bineînțeles că sunt mai multe tipuri pe piață, variante cu grăsime scăzută, cu lactoza eliminată, etc.
Pe lângă macronutrienți, laptele este bogat și în micronutrienți precum: calciu, magneziu, fosfor și vitaminele B12 și D.
Din câte vedem până aici, e un aliment destul de ok pentru consumul uman. Atunci de ce lumea se teme de el mai tare decât infanteriștii de lunetiști?
Hai să vedem 4 mituri despre lapte:
Laptele îngrașă
Culturiștii îl folosesc ca un aliment pentru perioada de masă musculară, pentru că aduce un aport de calorii destul de mare.
Dacă ești unul dintre persoanele care cresc foarte greu în greutate, atunci adăugarea câtorva pahare de lapte pe zi s-ar putea sa te ajute.
Dar asta nu înseamnă că laptele se transformă în grăsime corporală odată ajuns în organism.
O mai spun o dată și o voi spune de fiecare dată când am ocazia:
Balansul energetic (calorii mâncate vs. calorii arse) este singurul lucru care controlează greutatea corporală!
Când vine vorba de greutatea corporală, o calorie este o calorie, indiferent că vine din piept de pui la grătar sau din pizza.
Din cauza asta profesorul Mark Haub a reușit să slăbească 12 kg cu Twinkie și shake-uri proteice.
Poți să mănânci cele mai sănătoase alimente din lume, dacă ești într-un surplus caloric te vei îngrășa.
Și din cauza asta numeroase studii au spus că laptele nu influențează cu nimic greutatea corporală. (studiu, studiu, studiu)
Laptele este rău pentru sănătatea oaselor
Ani de zile s-a spus despre lapte că este benefic pentru sănătatea oaselor datorită conținutului de calciului și vitamina D.
Acum, o minoritate tot spune că laptele nu ajută cu nimic la sănătatea oaselor. Și majoritatea citează același studiu. (ar fi demn de remarcat că acest studiu a fost făcut de o organizație de vegani care au cerut Statelor Unite să scoată produsele animale de la categoria „alimente”)
Dar sunt multe alte studii care să-l contrazică pe acesta.
Spre exemplu, aportul mare de calciu a fost asociat cu o densitate osoasă mai mare, inclusiv calciul provenit din lapte sau produse lactete.
Asta nu înseamnă că trebuie să consumi lapte sau produse lactate pentru a avea oase sănătoase, dar cert este că aceste alimente ajută la obținerea unui aport optim de calciu.
Un alt „argument” împotriva laptelui este că acesta crește aciditatea pH-ului din sânge care în timp va duce la scăderea densității osoase.
Da sigur…
Studiile sunt destul de clare: niciun aliment, lapte, zahăr sau orice altceva, nu poate influența pH-ul într-un mod semnificativ.
Una dintre funcțiile stomacului este de a se asigura că tot ce trece mai departe în procesul de digestie este sigur pentru sănătatea organismului. (acum să nu crezi că ești indestructibil și poți să bei otravă în loc de apă)
Laptele conține hormoni
Da, este adevărat că laptele conține hormoni, dar aceștia sunt în doze prea mici pentru a-ți afecta echilibrul hormonal.
Spre exemplu, 4 litri de lapte, îți va crește cantitatea de estrogen cu doar 1%.
Ba chiar mai mult, mulți compuși asemănători estrogenului sunt distruși în timpul digestiei sau în procesul de pasteurizare.
În timp ce unele studii arată un risc mai crescut de anumite tipuri de cancer la persoanele care consumă lapte, alte studii arată un risc mai scăzut de cancer la cei care consumă lapte.
De ce sunt aceste studii contradictorii?
Pentru că atunci când vine vorba de cancer sunt multe variabile ce trebuie luate în calcul, precum: fumatul, dieta, somnul, mediul înconjurător, activitatea fizică și chiar norocul.
Și ăsta este motivul pentru care unii cercetători sunt foarte atenți când vine vorba de carcinogeni.
Laptele este prea procesat pentru a fi sănătos
Definește aliment procesat…
Alimentele procesate sunt definite ca hrană procesată în mod deliberat înainte ca ea să fie consumată, fie din motive de siguranță sau de conveniență. Metodele de procesare includ: refrigerarea, deshidratarea, congelarea, stabilirea unui echilibru între ingrediente și nutrienții pe care îi furnizează.
Ca atare, alimentele procesate cuprind o gamă foarte largă: de la legumele congelate până la burgerii de la fast-food-uri.
Laptele trece prin diverse procese până să ajungă pe raft precum pasteurizarea, omogenizarea și fortificarea.
Pasteurizarea este un proces controversat pentru că unii afirmă că acesta distruge calitatea nutritivă a laptelui.
Pentru laptele din comerț, procesul de pasteurizare este esențial pentru că, da, laptele crud conține bacterii bune pentru sănătatea intestinului, dar și mai multe bacterii rele care pot cauza diverse afecțiuni.
Cât despre pierderea valorii nutritive, este o exagerare. Este adevărat că acesta pierde ceva valoare nutritivă, dar nu atât de mult încât să fie considerat calorii goale.
Concluzia:
Laptele nu este nici un aliment minune, dar nici Satana nutriției. Este doar un aliment.
Păstrează-ți un stil de viață sănătos per total: activitate fizică, somn de calitate, alimentație sănătoasa (cel puțin 80% din alimentele zilnice să fie nutritive) și ești bine.