Cum ne afectează sănătatea deficitul de fier?

Deficitul de fier se datoreaza fie nevoii crescute de fier a organismului, fie absorbtiei scazute sau aportului redus de fier.

Semnele deficitului de fer includ oboseala, devoltare cognitiva lenta, dificultăți în menținerea temperaturii corpului, scaderea functiei imune si glosita (inflamatie a limbii).

deficit de fier

Ce este fierul și de ce avem nevoie de el?

Fierul este un mineral necesar corpului nostru. Fierul se gaseste in toate celulele si are multe roluri. De exemplu, fierul (ca parte a hemoglobinei) transportă oxigenul din plamani prin corp. Dacă nivelul hemoglobinei este scăzut, se instaleaza anemia.

Fierul ajuta, de asemenea, muschii sa stocheze și să utilizeze oxigenul. Fierul face parte din multe enzime și este utilizat în multe funcții ale celulelor. Enzimele ajuta corpul sa digere alimentele și, de asemenea, ajuta la multe alte reacții importante care apar în corpul nostru.

Cand corpul nu are suficient fier, anumite parti ale sale sunt afectate.

Ce este deficitul de fier?

Deficitul de fier este o afectiune care rezulta dintr-un nivel prea scăzut de fier în organism. Deficitul de fier este principala cauza a anemiei.

Deficitul de fier este ingrijorator deoarece:

  • Poate intarzia functia motorie normala a sugarului sau functia mentala
  • Anemia prin carență de fier în timpul sarcinii poate crește riscul de nastere prematura
  • Copiii nascuti prematur sunt mai predispuși la probleme de sanatate sau deces în primul an de viata decât copiii care sunt nascuti la termen
  • Carența de fier poate provoca oboseala, afectand abilitățile fizice ale adulților
  • Deficitul de fier poate afecta memoria sau funcțiile mentale la adolescenți

Semne și simptome ale deficitului de fier

Dacă nivelul de fier este foarte scăzut, funcțiile corpului pot fi afectate. Însă, cele mai multe semne și simptome apar doar atunci cand apare anemia. Semnele anemiei prin carență de fier includ:

deficit de fier oboseala

  • Senzatie de oboseala si slabiciune
  • Scăderea performanței la locul de munca
    Dezvoltare cognitiva lenta in timpul copilariei
  • Dificultăți de menținere a temperaturii corpului
  • Scaderea funcției imune, care crește riscul de infectii
  • Glosita (inflamatie a limbii)
Care este cauza deficitului de fier?

Deficitul de fier are multe cauze. Acestea se incadreaza in doua categorii principale:

Creșterea necesarului de fier

Multe afectiuni medicale pot duce la creșterea necesarului de fier a corpului:

  • Deoarece cresc foarte repede, sugarii și copiii mici au nevoie de mai mult fier decât copiii mai mari. Uneori este dificil pentru ei sa obtina mai mult fier din dieta normala.
  • Femeile gravide au nevoie de mai mult fier. Pentru a obține suficient fier, cele mai multe femei trebuie sa ia un suplimente de fier conform recomandării medicului.
  • Cand oamenii pierd sange, pierd, de asemenea, și fier. Ei au nevoie de fier suplimentar pentru a înlocui fierul pierdut.

Scăderea aportului sau absorbției de fier

Cantitatea de fier absorbită din alimente depinde de mulți factori:

  • Fierul din carne, pui și peste este absorbit de 2-3 ori mai eficient decat fierul din plante (adică fier non-hemic).
  • Cantitatea de fier absorbită din alimentele vegetale (fier non-hemic) depinde de celelalte tipuri de alimente consumate la aceeași masa).
  • Alimentele care conțin fier hemic (carne, pui și peste) sporesc absorbția fierului din alimentele care conțin fier non-hemic (cereale fortificate, fasole și spanac).
  • Alimentele care conțin vitamina C imbunatatesc, de asemenea, absorbția fierului non-hemic atunci cand sunt consumate la aceeași masa.

fructe vitamina C

  • Substanțele (cum ar fi polifenolii, fitatii sau calciu) care fac parte din unele alimente sau băuturi precum ceai, cafea, cereale integrale, leguminoase și lapte sau produse lactate, pot reduce cantitatea de fier non-hemic absorbita la o masa.
  • Calciul poate reduce, de asemenea, cantitatea de fier hemic absorbita la o masa. Cu toate acestea, pentru persoanele sanatoasa care au o dieta variată, nu ar trebui să-și facă griji din cauza acestor substanțe.
  • Dietele vegetariene au un conținut scăzut de fier hemic, dar prin planificarea atentă a meselor se poate crește cantitatea de fier absorbita.
  • Alți factori (medicamente utilizate pentru tratarea ulcerului peptic) pot reduce cantitatea de acid din stomac și fierul absorbit și pot provoca deficit de fier.
Cum este detectat deficitul de fier?

Medicul îți va recomanda sa faci analize de sange pentru a depista deficitul de fier. Astfel vei fi nevoit sa faci:

  • Testul de hemoglobina (un test care măsoară hemoglobina care este o proteina în sange ce transportă oxigenul)
  • Hematocritul (un test care măsoară procentul de celule roșii din sânge)

Aceste teste arată cat de mult fier este în corpul tău. De obicei, nivelurile de hemoglobina si hematocrit nu sunt scăzute dacă nu apare anemia.

Cum se tratează deficitul de fier?

Dacă ai deficit de fier, trebuie sa respecți recomandările medicului și sa urmezi tratamentul prescris de acesta. Tratamentul prescris depinde de mai mulți factori precum varsta, sănătatea și cauza deficitului de fier.

Dacă medicul stabilește că deficitul de fier se datoreaza unei diete sarace in fier, s-ar putea să-ți recomande să consumi mai multe alimente bogate în fier. Acesta ti-ar putea prescrie și un supliment de fier.

suplimente fier

Ce poți face pentru a preveni carența de fier?

În general, pentru a preveni carența de fier, trebuie sa ai o dieta sanatoasa, care sa includă surse bune de fier. Prin urmare, trebuie sa mananci fructe, legume, cereale integrale, lapte și produse lactate, carne saba, peste, fasole uscata, oua, nuci, grasimi trans, colesterol, sare și zaharuri adaugate.

Pe langa o dieta sanatoasa care include surse bune de fier, poti manca si alimente care ajuta corpul sa absoarba mai bine fierul. De exemplu, poți manca un fruct sau o leguma contine vitamina C cu un aliment care contine fier non-hemic. Vitamina C ajuta corpul sa absoarba alimentele care nu conțin fier hemic.

Urmatoarele recomandari sunt pentru grupuri specifice, care prezinta un risc ridicat de deficit de fier.

Bebelusi

  • Dacă este posibil, alapteaza copilul cel puțin 12 luni și, incepand cu varsta de 4 pana la 6 luni, ofera-i acestuia cereale pentru sugari, simple, fortificate cu fier. Doar două sau mai multe porții pe zi pot satisface necesarul de fier al unui bebeluș la acea varsta.
  • Cand bebelusul are aproximativ 6 luni, include în dieta lui alimente bogate în vitamina C și alimente bogate în fier non-hemic pentru a crește absorbția fierului.
  • Daca nu poti alapta, utilizeaza o formula fortificata cu fier.
  • Nu-i da bebelusului lapte cu conținut scăzut de fier (de exemplu lapte de vaca, de capra si soia) pana cand nu împlinește vârsta de cel puțin 12 luni.

Copii mici (cu varsta cuprinsa intre 1 și 5 ani)

  • După ce copilul a împlinit un an, nu-i da mai mult de trei porții de 240 ml de lapte de vaca, capra sau soia, pe zi. După ce copilul a implinit 2 ani, laptele cu conținut scăzut de grăsimi sau degresat, trebuie utilizat în locul laptelui integral. Laptele fortificat cu vitamina D este o sursa buna de calciu și vitamina D, dar nu și de fier.

lapte deficit de fier

  • Ofera-i copilului alimente bogate în fier, cum ar fi painea si cerealele fortificate cu fier și carne slabă.
  • Include în dieta lui fructe, legume sau sucuri bogate în vitamina C. Așa cum ar precizat și în randurile de mai sus, vitamina C ajuta la absorbția fierului non-hemic.

Femei aflate la varsta fertila

  • Aceste femei trebuie sa consume alimente bogate în fier, dar și surse de vitamina C.
  • De asemenea, trebuie sa manance carne roșie, păsări de curte și peste. Fierul din aceste alimente este mai ușor de absorbit de catre corp decat fierul din alimentele de origine vegetala.

Femei gravide

femeie gravidaSe recomanda femeilor însărcinate:

  • Consumul de alimente bogate în fier.
  • Consumul de alimente bogate în vitamina C.
  • Consumul de carne roșie, păsări de curte și păsări.

Femeile gravide trebuie sa vorbească cu medicul despre administrarea unui supliment de fier.

De cat fier avem nevoie?

Pentru persoanele sanatoasa, doza recomandata de fier este:

Grupă
Varsta Fier (mg / zi)
Sugari 0-6 luni 0,27
7-12 luni 11
Copii 1-3 ani 7
4-8 ani 10
Bărbați 9-13 ani 8
14-18 ani 11
19-30 de ani 8
31-50 de ani 8
51-70 de ani 8
> 70 de ani 8
Femei 9-13 ani 8
14-18 ani 15
19-30 de ani 18
31-50 de ani 18
51-70 de ani 8
> 70 de ani 8
Femeile însărcinate 14-18 ani 27
19-30 de ani 27
31-50 de ani 27
Femeile care alăptează 14-18 ani 10
19-30 de ani 9
31-50 de ani 9

Surse alimentare de fier

Alimentele bogate în fier includ: scoici, cereale fortificate, stridii, ficat, soia, seminte de dovleac, fasole alba, linte, spanac, carne de vita, sardine, naut, carne de rata, carne de miel, suc de prune, creveti, pasta de rosii.

Write a Comment

view all comments