Laptopul, cuptorul cu microunde, telefonul mobil, maşina de spălat, televizorul, PC-ul, alcătuiesc un ,,cocktail” nociv pentru sănătatea noastră, unele dintre aparate regăsindu-se atât acasă, cât şi la locul de muncă. Radiaţiile pe care le emit ne pot afecta ADN-ul, creierul, ochii, starea psihică, provoacă dereglări de metabolism şi nu numai.
Înainte de a intra în detalii, trebuie să ştim că sunt radiaţii cu frecvenţe foarte joasă, dar şi foarte înalte, precum Gamma.
De asemenea, radiaţiile se clasifică în ionizante şi neionizante. Primele pot distruge atomii şi moleculele care formează ţesuturile din organism. În această categorie intră radiaţiile X şi Gamma folosite în medicină. Tocmai din cauza efectelor extrem de dăunătoare sănătăţii, nu este bine ca un pacient să facă mai mult de o radiografie pe an.
Despre cele neionizante se spune că nu pun viaţa în pericol, determinând doar un efect de încălzire. Aici intră radiaţiile telefoanelor mobile, ale cuptoarelor cu microunde, etc.
În SUA, din fericire, există testul FCC, realizat de producător. Astfel, nivelul pe care îl ating radiaţiile indică SAR-ul (rata specifică de absorbţie), iar pentru a fi aprobată lansarea pe piaţă a mobilului, acesta trebuie să treacă testul FCC şi SAR-ul să nu depăşească 1,6 W/kg.
Se pare că cele mai dăunătoare sunt radiaţiile emise de telefonul mobil din cauza modului de utilizare, şi anume, aproape de cap. Se susţine că acestea provoacă pierderi ale memoriei, infertilitate, probleme psihice. Este recomandat ca atunci când vorbiţi la mobil, să staţi într-un spaţiu deschis sau măcar lângă o fereastră ori să folosiţi căşti.
Radiaţiile emise de PC determină miopie temporară, ochi uscaţi, iritaţii, dureri de cap, dureri ale mâinilor, spatelui, gâtului. Pauzele şi mişcarea sunt binevenite. O modalitate de a reduce nivelul de radiaţii este de a amplasa cactuşi în jurul calculatorului, aceştia absorbindu-le. De asemenea, dacă mai aveţi în spate sau lateral încă un monitor, evitaţi această poziţionare, căci radiaţiile vor fi duble.
În urma cercetărilor, rezultă că radiaţiile wi-fi, emise de laptop au o intensitate de 100.000 de ori mai mică decât cele produse de cuptorul cu microunde şi de cel puţin 10 ori mai scăzută faţă de telefonul mobil. Laptopul nu se aşează pe genunchi deoarece poate provoca infertilitate la ambele sexe, iar în cazul femeilor şi cancer ovarian.
Deşi pentru unii dintre noi constituie principalele instrumente la locul de muncă, este bine să le evităm atunci când nu este imperioasă folosirea acestora. Timpul liber poate fi petrecut în atâtea moduri…
Sănătate tuturor!