Vitamina B12 – doza recomandată, beneficii pentru sănătate

Vitamina B12 este necesară pentru menținerea sănătății. Trebuie să ne asigurăm că organismul nostru primește suficientă vitamina B12, deoarece aceasta produce celule sangvine sănătoase și ajută la menținerea funcționării corecte a sistemului nervos.

Nivelurile scăzute de vitamina B12 pot provoca anemie pernicioasă, care provoacă oboseală și dificultăți de concentrare și gândire.

Doza zilnică recomandată de vitamina B12

Cantitatea de vitamina B12 de care avem nevoie depinde de vârsta noastră.

Adulți
Aport recomandat de vitamina B12 (mcg/zi)
Bărbați și femei cu vârsta peste 19 ani 2.4
Femei însărcinate, cu vărsta peste 19 ani 2.6
Femei care alăptează, cu vârsta peste 19 ani 2.8

Această vitamină este unică și se găsește doar în alimentele de origine animală. Prin urmare, cele mai bune surse alimentare de vitamina B12 sunt carnea slabă, peștele, produsele lactate și ouăle.

Alimentele vegetale fortificate cu vitamina B12 sunt, de asemenea, o sursă bună.

Alimente Mărimea porției Vitamina B12 (mcg)
Brânză de vacă 250 ml 1.5-1.7
Brânză emmentaler 50 gr 1.5-1.7
Lapte degresat 250 ml 1.1-1.4
Iaurt simplu 200 ml 1.3
Lapte de migdale sau de orez fortificat 250 ml 1.1
Lapte din soia sau orez fortificat 250 ml 1
Brânză Feta, Gouda, Cheddar 50 gr 0.8-0.9
Ton 75 gr 7.9-8.2
Somon 75 gr 3.7
Somon la coservă 75 gr 2.3
Ton la conservă 75 gr 2.2
Burger de soia fortificat 75 gr 1.8
Carne de Vita 75 gr 1.3-2.5
Carne de porc 75 gr 0.8-1.1
Ou 1 0.6
Carne de curcan 75 gr 0.3
Carne de pui 75 gr 0.2-0.3

S-ar putea ca vegetarienii și, mai ales, veganii să nu consume suficientă vitamina B12. Alimbele fortificate ar putea fi necesare pentru reducerea riscului de deficit de vitamina B12.

bautura din soiaPersoanele care nu mânâncă alimente de origine animală ar trebui să consume buături pe bază de soia și orez, fortificate cu această vitamină atât de importantă pentru organismul uman.

Adulții mai în vârstă sunt, de asemenea, expuși riscului de a avea un deficit de vitamina B12. Asta pentru co organismul lor este mai puțin capabil să absoarbă această vitamină.

Dacă medicul consideră că o persoană are un nivel scăzut de vitamina B12 îi poate recomanda să ia un supliment. Acesta poate fi fie sub formă de pilulă, fie sub formă de injecție intramusculară. Toate formele de supliment de vitamina B12 pot crește nivelul de vitamină din sânge.

Ce să consumi pentru a-ți asigura aportul zilnic de vitamina B12?

Consumă brânză de vaci la micul dejun și iaurt natural la cină. De asemenea, ar fi bine să bei un smoothie cu băutură din soia și fructe. Poți folosi lapte de soia, piersici, zmeura și banane.

Consumă produse de origină animală cum ar fi carne de vită, porc, curcan și pui. Dacă nu vrei să consumi carne, mănâncă alimente fortificate, cum ar fi bugeri de soia.

Ouăle sunt excelente în orice moment al zilei. Încearcă să le incluzi în dieta ta.

Vitamina B12 beneficii

Vitamina B12 este eficientă pentru tratarea unei afecțiuni rare (sindromul Imerslung-Grasbeck). Persoanele cu această boală care nu pot absorbi această vitamină trebuie să o injecteze timp de 10 zile și apoi lunar, pentru tot restul vieții.

Administrarea hidroxocobalaminei, o formă naturală a vitaminei B12, este probabil un tratament eficient pentru otrăvirea cu cianură.

Administrarea vitaminei B12 pe cale orală, împreună cu acidul folic și, uneori, piridoxină (vitamina B6) poate reduce nivelul homocisteinei din sânge.

De asemenea, vitamina B12 ar putea fi eficientă pentru degenerescența maculară legată de vârstă, o boală oculară care ar putea duce la pierderea vederii la adulții în vârstă.

Unele cercetări arată că administrarea acestei vitamine împreună cu alte vitamine din grupul B, inclusiv acid folic și piridoxină, ar putea ajuta la prevenirea degenerescenței maculare legate de vârstă.

vitamina B12 afte bucaleUtilizarea unui unguent care conține vitamina B12 ar putea ajuta la reducerea durerii provocate de afte. De asemenea, cercetările sugerează că administrarea a 1000 mcg de vitamină sub limbă ar putea contribui la reducerea numărului de focare de afte, reducerea duratei focarelor și a durerii cauzate de afte.

Unele cercetări arată că injectarea acestei vitamine sub formă de metilcobalamină sub piele de 6 ori pe săptămână timp de 4 săptămâni reduce durerea nervoasă cauzată de zona zoster mai mult decât administrarea vitaminei pe cale orală sau inejctarea lidocainei sub piele.

Adăugarea tiaminei sau lidocainei la tratament pare, de asemenea, să reducă mâncărimea.

Vitamina B – posibil ineficientă

Vitamina B12 ar putea fi ineficientă pentru:

Cancer

Cercetările sugerează că administrarea vitaminei B12 sub formă de cianocobalamină împreună cu folatul și vitamina B6, cu sau fără acid eicosapentaenoic (EPA) nu reduce riscul de a devzoltta cancer la adulții vârstnici cu boli de inimă.

Unele cercetări sugerează, de fapt, că administrarea zilnică de vitamina B12 și acid folic timp de 2 ani ar putea crește riscul de cancer la persoanele în vârstă.

Cataractă

Consumul de vitamina B12 împreună cu vitamina B6 și acid folic nu pare să prevină cataracta la femei.

Vitamina B12 cataractaFuncția cognitivă

Consumul de vitamina B12 nu pare să îmbunătățească memoria sau capacitatea de organizare la persoanele în vârstă, nici măcar atunci când este combinată cu acid folic și vitamina B6.

Fracturi

Administrarea de vitamina B12 și acid folic, cu sau fără vitamina B6 timp de 2-3 ani nu pare să reducă riscul de fracturi la persoanele în vârstă cu osteoporoză.

Performanța fizică la adulții vârstnici

Consumul de acid folic combinat cu vitamina B12 nu pare să ajute persoanele în vârstă care iau deja vitamina D pentru a se deplasa mai ușor.

Accident vascular cerebral

Cercetările sugerează că persoanele care consumă mai multă vitamina B12 nu prezintă un risc redus de accident vascular cerebral.

Nu există dovezi suficiente care să arate că vitamina B12 este eficientă pentru:

Boala Alzheimer

Unele cercetări sugerează că aportul mai mare de vitamina B12 nu previne boala Alzheimer. Cu toate acestea, alte cercetări arată că administrarea de vitamina B12 împreună cu vitamina B6 și acid folic timp de 2 ani ar putea încetini modificările creierului, care sunt legate de declinul mental și boala Alzheimer.

Ateroscleroză

Cercetările arată că administrarea de vitamina B12, acid folic, vitamina B6 și l-arginină, zilnic, timp de 12 luni încetinește progresia arterelor înfundate și îmbunătățește funcția vaselor de sânge la persoanele cu risc de ateroscleroză. Nu este însă clar, dacă doar prin administrarea vitaminei B12, se poate obține același efect.

Eczeme

eczemaCercetările timpurii arată că aplicarea unei creme cu vitamina B12 (Regividerm) pe zona afectată de două ori pe zi ajută la tratarea eczemelor.

Cancer mamar

Nu există dovezi că vitamina B12 reduce riscul de cancer mamar. Cu toate acestea, vitamina B12 poate reduce riscul de cancer mamar atunci când aceasta este administrată cu folat, vitamina B6 și metionină.

Demența

Cercetările efectuate pe persoanele cu boala Parkinson sugereză că nivelurile mai ridicate de vitmaina B12 din sânge sunt legate de un risc mai mic de demență. Nu se știe însă dacă administrarea suplimentelor de vitamina B12 reduce riscul de demență.

Depresie

Consumul ridicat de alimente care conțin vitamina B12 a fost asociat cu un risc mai mic de depresie la bărbații mai în vârstă. Nivelurile mai scăzute de vitamina B12 din sângele femeilor însărcinate au fost corelate cu un risc crescut de depresie.

vitamina B12 depresieDar nu este clar dacă consumul ridicat de alimente care conțin vitamina B12 sau administrarea de suplimente pot reduce riscul de depresie la femeile gravide.

Hipertrigliceridemie

Unele cercetări sugerează că administrarea a 7.5 mcg de vitamina B12 împreună cu 5 grame de ulei de pește ar putea fi eficientă pentru reducerea nivelului colesterolului total și al trigliceridelor, dacă este administrată zilnic.

Schizofrenie

Cercetările arată că administrarea zilnică a vitaminei B12 cu acid folic timp de 16 săotămâni poate ameliora simptomele schizofreniei. Tratamentul pare a fi eficient doar pentru unii pacienți.

Vitamina B12 – efecte secundare

Vitamina B12 este considerată sigură chiar și în doze mari pentru majoritatea oamenilor atunci când este administrată pe cale orală. Această vitamină este la fel de sigură chiar și atunci când este aplicată pe piele, dacă este utilizată corect.

Și atunci când este administrată sub formă de vaccin, vitamina B12 este cel mai probabil sigură pentru majoritatea oamenilor, chiar și în doze mari.

Precauții

Femei gravide și care alăptează

femei gravideAceastă vitamină este probabil sigură pentru femeile gravide sau care alăptează atunci când este administrată pe cale orală în doza recomandată. Doza recomandată pentru femeile gravide este de 2.6 mcg pe zi. Fmeeile care alăptează nu trebuie să consume mai mult de 2/8 mcg pe zi.

Stent coronarian

Evită utilizarea unei combinații de vitamina B12, folat și vitamina B6 după implantul de stent coronarian. Această combinație poate crește riscul de îngustare a vaselor de sânge.

Alergie sau sensibilitate la cobalt sau cobalamină

Nu utiliza vitamina B12 dacă te confrunți cu această afecțiune.

Atrofia optică Leber

Nu lua vitamina B12 dacă ai această boală ereditară. Poate dăuna grav nervului optic, ceea ce ar putea duce la orbire.

Anemie megaloblastică

Anemia megaloblastică este uneori tratată prin tratamentul cu vitamina B12. Totuși, administrarea de vitamina B12 poate avea efecte secundare foarte grave. Nu încerca terapia cu vitamina B12 fără supravegherea medicului.

Policitemina vera (număr mare de celule roșii în sânge)

Tratamentul deficitului de vitamina B12 poate agrava simptomele policitemiei vera.

Interacțiuni cu medicamente

vitamina B12 medicamentCloramfenicolul interacționează cu vitamina B12

Vitamina B12 este importantă pentru producerea de noi celule sangvine. Cloramfenicolul poate scădea numărul de celule sangvine noi.

Administrarea cloramfenicolului pentru o lungă perioadă de timp, poate reduce efectele vitaminei B12 asupra celulelor sangvine noi.

Dozare

Cale orală

Doza de vitamina B12 administrată pe cale orală este de 1-25 mcg/zi pentru adulți. Aporturile recomandate sunt de 2.4 mcg pentru copii mai mari și adulți, 2.6 mcg pentru femei însărcinate și 2.8 mcg pentru femeile care alăptează.

Deoarece un procent de 10-30% dintre persoanele în vârstă absorb vitamina B12 din alimente în mod eficient, ceilalți trebuie să ia suplimente de vitamina B12 sau să consume alimente îmbogățite cu această vitamină. Pentru menținerea nivelurilor de vimtaina B12, persoanelor în vârstă li s-au administrat 25-200 mg de vitamina pe zi.

Pentru niveluri ridicate de hemocisteină în sânge s-au utilizat doze de 400-500 mcg de vitamina B12 în combinație cu 0.54-5 mg de acid folic și 16.5 mg de piridoxină.

Vitamina B6 aplicată pe piele

Pentru afte s-a folosit un unguent care conție 500 mcg de vitamina B12 în patru doze timp de 2 zile.

Injecție

Pentru durerile cauzate de zona zoster se injectează 1000 mcg de vitamina B12 cu sau fără 100 gr tiamină sau 20 mg lidocaină de 6 ori pe săptămână timp de până la 4 săptămâni.

Sursa: webmbd.com

Lasă un comentariu