Calorii banană în funcție de mărime. În acest articol vom discuta despre caloriile pe care le conține o banană. De asemenea, vom vorbi și despre nutrienții care se găsesc în acest fruct și despre beneficiile pe care le are asupra sănătății.
Banana este unul dintre cele mai populare fructe din lume. Este extrem de sănătoasă și conține mulți nutrienți importanți. Oamenii știu că bananele sunt foarte hrănitoare, însă puțini știu căte calorii și câți carbohidrați conțin acestea.
Cate calorii conține o banană?
O banană de dimensiuni medii conține, în medie, 105 calori. Cu toate acestea, caloriile diferă în funcție de dimensiunea bananei.
- Foarte mică (81 grame) – 72 calorii
- Mică ((101 grame) – 90 calorii
- Medie (118 grame) – 105 calorii
- Mare (136 grame) – 121 calorii
- Foarte mare (152 grame) – 135 calorii
- Banana feliata (1 cană=150 grame) – 135 calorii
- Piure de banane (1 cană=225 grame) – 200 calorii
99% din caloriile unei banane provin din carbohidrați, 4% din proteine și 3% din grăsimi.
Câți carbohidrați sunt într-o banană?
Bananele sunt compuse aproape în totalitate din apă și carbohidrați. Cei care își urmăresc aportul de carbohidrați vor să afle câți carbohidrați conține fiecare aliment pe care îl consumă.
Iată conținutul de carbohidrați al bananelor în funcție de mărimea lor:
- Foarte mică (81 grame) – 19 grame
- Mică ((101 grame) – 23 grame
- Medie (118 grame) – 27 grame
- Mare (136 grame) – 31 grame
- Foarte mare (152 grame) – 35 grame
- Banana feliata (1 cană=150 grame) – 34 grame
- Piure de banane (1 cană=225 grame) – 51 grame
Bananele conțin și 2-4 grame de fibre, în funcție de mărime. Pentru a afla conținutul de carbohidrați „net”, trebuie să scazi 2-4 grame (carbohidrați neți = carbohidrați totali – fibre).
În plus, gradul de coacere a unei banane poate afecta conținutul de carbohidrați. În general, o banana verde conține mai puțini carbohidrați digerabili decât o banană coaptă.
Bananele verzi (necoapte) conțin mai mult amidon rezistent
Așa cum spuneam mai sus, compoziția carbohidraților se schimbă drastic când banana se coace. O banană verde (necoaptă) conține cantități mari de amidon, iar o parte dintre acesta este amidon rezistent.
Deoarece amidoul dintr-o banană se transformă în zahăr în timpul coacerii, bananele galbene conțin mai puțin amidon rezistent decât cele verzi. De fapt, conținutul de amidon rezistent al unei banane complet coapte este mai mic de 1%.
Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat nedigerabil. Acesta funcționează precum fibrele și hrănește bacteriile intestinale prietenoase. Când bacteriile digeră amidonul rezistent, formează gaze și acizi grași cu lanț scurt, care sunt importanți pentru sănătatea digestivă.
Aproximativ 95% dintre acești acizi grași cu lanț scurt sunt apoi absorbiți rapid de celulele din colon și utilizați de organism pentru energie.
Conținutul de vitamine și minerale din banane
Bananele conțin cantități mare de vitamine și minerale. O banană de dimensiuni medii conține:
- Fibre – 3,1 grame
- Vitamina B6 – 22% din doza zilnica recomandată
- Vitamina C – 17% din doza zilnică recomandată
- Mangan – 16% din doza zilnică recomandată
- Potasiu – 12% din doza zilnică recomandată
- Magneziu – 12% din doza zilnică recomandată
- Folat – 6% din doza zilnică recomandată
- Cupru – 5% dn doza zilnică recomandată
- Riboflavină (vitamina B2) – 5% din doza zilnică recomandată
Beneficii pentru sănătate
Bananele sunt benefice pentru organismul uman. Iată cum îți pot îmbunătăți bananele starea de sănătate.
Ajută la gestionarea diabetului
Bananele verzi au un conținut ridicat de amidon rezistent, care acționează ca fibrele în timpul digestiei. Datorita beneficiilor lor pentru sănătate, bananele verzi sunt adesea măcinate pentru a fi utilizate in produse alimentare funcționale și studii științifice.
O analiză a mai multor studii a arătat că făina de banane este eficientă în îmbunătățirea sensibilității la insulină, promovarea pierderii în greutate și ameliorarea unor probleme ale ficatului și rinichilor asociate cu diabetul.
Sprijină sănătatea intestinului
Bananele sunt o sursă bună de prebiotice, fibre fermentabile care ajută la hrănirea bacteriilor bune din intestin. Prebioticele sprijină digestia prin creșterea bacteriilor care ajută la digestia alimentelor.
Mai multe studii care evaluează efectele bananelor verzi arată că acestea sunt benefice în tratarea constipației și a diareei la copii.
Banana are un conținut ridicat de amidon, însă este un aliment cu conținut scăzut de calorii. În plus, conține o mulțime de fibre ce mențin senzația de sațietate mai mult timp.
Studiile arată o asociere între aportul crescut de fibre, reducerea caloriilor și pierderea în greutate.
O analiză estimează că adăugarea a 14 grame de fibre în dieta (sau reducerea numărului de calorii cu 1o%) zilincă poate duce la eliminarea a 2 kilograme în 4 luni. Consumând banane la micul dejun sau gustare poți atinge o greutate sănătoasă.
Scad tensiunea arterială
Bananele sunt o sursă bună de potasiu. O banană medie oferă aproximativ 9% din doza zilnică recomandată pentru majoritatea adulților. Consumul de banane previne complicațiile precum accidentul vascular cerebral și bolile renale. Alege o banană în locul unei gustări sărate!
Pot ajuta la vindecarea rănilor
Deoarece cojile de banane au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii, sunt folosite în medicina populară pentru tratarea rănilor. Coaja de banană este plasată pe rănile minore pentru a calma durerea și a accelera vindecarea.
Deși acest efect s-ar putea să nu fie susținut pe deplin de medicina modernă, atunci când sunt consumate, bananele oferă substanțe nutritive precum vitamina C și alți antioxidanți, care vindecă rănile. Vitamina C este un precursor al colagenului.
Alergii la banane
Unii oameni se confruntă cu o afecțiune numită sindromul alergiei orale, în care alergenii la polen reacționează încrucișat cu fructele, cum ar fi bananele. Alergiile la banane pot fi, de asemenea, legate de alergiile la latex. Studiile arată că 20-50% dintre persoanele cu alergii la latex au alergii și la banane.
Simptomele alergice pot include urticarie, vărsături, amețeli sau chiar anafilaxie. Deși nu sunt bine studiate, au fost raportate cazuri de pancreatită ca urmare a unei alergii la banane.
Efecte adverse
Deși bananele sunt, în general, benefice pentru sănătatea digestivă, unii oameni se confruntă cu constipație atunci când cresc aportul de fibre din alimente, precum banane. Dacă nu ești obișnuit să mănânci multe fibre, crește aportul treptat și bea multă apă pentru a-ți ajuta corpul să se adapteze la un aport mai mare de fibre.
Depozitarea bananelor
Bananele își schimbă culoarea de la verde la galben și maro pe măsură ce se coc. Dacă cumperi banane verzi, le poți lăsa să se coacă la temperatura camerei. Pentru a accelera procesul de coacere, așază bananele verzi într-o pungă de hartie sau pune-le lângă alte fructe coapte.
Nu depozita bananele în pungi de plastic, deoarece acestea vor menține umezeala, provocând putrezirea bananelor. Dacă nu poți mânca bananele coapte imediat, le poți păstra în frigider. Coaja se poate innegri, dar acest lucru nu afectează calitatea fructului.
Poți, de asemenea, să cureți bananele coapte, să le zdrobești sau să le feliezi și să le depozitezi la congelator, în pungi etanșe.