Alege cea mai buna bicicleta fitness! (Ghid)

Activitatea cardiovasculară este benefică sănătății, iar în cazul în care nu aveți timp suficient pentru plimbări zilnice sau exerciții în aer liber, o bicicletă fitness vă va fi de mare folos în locuință. Pe lângă faptul că stimulează pozitiv organismul, cu ajutorul unui antrenament la domiciliu, veți putea crește tonusul muscular și veți observa o scădere în greutate.

Ce beneficii are bicicleta de fitness pentru tine?

Bicicleta fitness (numita si stationara, medicinala sau de exercitii) îți permite să pedalezi la infinit, stând în fața televizorului sau în timp ce te bucuri de albumul muzical preferat. Viteza poate fi reglată, în funcție de energia de care dispui sau de dispoziție. Nu mai trebui să depinzi de toanele vremii de afară, pentru că ești protejat de intemperii, asta însemnând că devii propriul stăpân și poți face un antrenament ca la carte, de câte ori dorești sau îți permite timpul.

În plus, vei arde calorii, în funcție de intensitatea și de greutatea corporală, dar poți ajunge la un minus de 500 de calorii pe oră, doar pedalând. Mișcările pe care corpul tău le execută pe o bicicletă staționară sunt simple și gândite în așa fel încât să nu pună presiune pe șolduri, genunchi sau articulații, ceea ce înseamnă un risc redus de accidentare. După câteva sesiuni de exerciții mai intense, mușchii se vor tonifia, chiar și în zona superioară a corpului, datorită utilizării ghidonului.

Crescând intensitatea mișcării, te poți autodepăși și poți atinge rezultate tot mai bune, în caz că asta vrei sau în caz că nu ți-ai propus decât să faci mișcare. Chiar și in casă, pedalatul determină eliberarea de dopamină care practic te ajută sa simți mai puțin oboseala.

Un motiv important pentru care trebuie luata in calcul achiziția unei biciclete de apartament, este beneficiul uriaș pe care îl aduce pedalatul, persoanelor care vor să prevină problemele cardiovasculare sau care au deja probleme și vor să le reducă. Antrenamentele intense vor activa circulația sanguină și vor provoca extinderea plămânilor. Un ciclist care practică sportul doar 3 ore pe săptămână reușește să-și mențină cantitatea de colesterol la un nivel echilibrat.

Indiferent dacă încercați să arătați mai bine și să scădeți în greutate sau încercați să vă protejați sănătatea, ciclismul este un sport care oferă satisfacții uimitoare.

Top 3 modele alese de noi

Kettler Cycle M

bicicleta fitness Kettler Cycle M

 • Franare magnetica
 • Senzori incorporati in manere
 • 8 trepte dificultate
 • Greutate maxima: 110kg

AB Fit 20565

 • Franare magnetica
 • Senzori incorporati in manere
 • 5 trepte dificultate
 • Greutate maxima: 100kg

Actuell Al-433

 • Franare magnetica
 • Senzori incorporati in manere
 • 8 trepte dificultate
 • Greutate maxima: 100kg

Modele de biciclete fitness

Există o gamă variată de biciclete fitness care pot fi pe model vertical, orizontal sau spinning(rotativ). Alegerea celei mai bune variante va fi o reflexie a preferințelor personale.

Bicicletă verticală

O bicicletă staționară verticală se aseamănă cu tipul de bicicletă folosit pentru a parcurge distanțe mai lungi. Sunt biciclete cu mânere mai mici, care au scaun dar îți oferă și posibilitatea de a sta în picioare. De retinut că acest model pune mai multă presiune asupra membrelor inferioare decât un model orizontal.

Bicicletă orizontală

Modelul orizontal a devenit popular printre biciclete acum 10 ani. Ideale pentru persoanele în vârstă, aceste biciclete au un scaun standard, care asigură o poziție comodă, ușor înclinat înapoi, astfel fiind posibilă atenuarea presiunii de pe genunchi și glezne.

Bicicletă spinning (rotativă)

Acest model este uneori confundat cu modelul vertical, însă deosebirile sunt foarte mari. O bicicletă spinning are ghidonul orientat în față, pentru a permite biciclistului să se aplece în timpul pedalatului. Dacă vreți să atingeți performanțe, aceasta este bicicleta de care aveți nevoie.

La prima vedere s-ar putea crede că modelul orizontal necesită mai puțin efort decât cel vertical, dar practic nu e așa. Ambele modele te solicită cam în aceeași măsură. Bicicleta verticală este mai indicată pentru a obține performanțe, dar nu reduce presiunea asupra articulațiilor în aceeași măsură ca și modelul orizontal, care le solicită mai puțin. Persoanele mai în varstă și cele care au probleme cu articulațiile, trebuie să se orienteze înspre o bicicletă orizontală.

Bicicleta fitness Vs. Alt Echipament

Din punct de vedere tehnic, atâta vreme cât antrenamentul urmărește același nivel de intensitate, nu există diferențe semnificative între o bandă de alergat sau un alt aparat cardio, iar ambele includ beneficii cardiovasculare. Diferența este notabilă, în schimb în ceea ce privește cantitatea de calorii arse.

Atunci când deplasarea se face în ritm lent, corpul nostru arde în jur de 325 de calorii pe oră. Pe o bicicleta staționară, unde intensitatea mișcării crește, se observă o ardere de 1.100 de calorii pe oră.

Pentru cei care vor confort și sănătate, bicicletele staționare sunt soluția. Benzile de alergare și alte aparate sportive solicită prea mult echilibrul și unele sunt mai riscante pentru articulatii. Bicicletele de apartament, pe de altă parte au riscuri de leziuni foarte mici și promovează o gamă completă de mișcare.

Cum să alegi bicicleta fitness potrivită?

Toate bicicletele au funcții care se pliază mai mult sau mai puțin pe necesitățile tale. Pentru a alege modelul perfect, trebuie să știi ce tip de antrenament ți se potrivește. De exemplu, dacă ai o anumită vârstă este recomandat să alegi modelul orizontal.

Pentru a obține o musculatură tonifiata, cel mai indicat ar fi modelul vertical, dar la fel de importante sunt nivelele de rezistență cu care bicicleta este dotată, care vor permite îmbunătățirea antrenamentului, pe măsură ce avansezi.

Unele biciclete sunt dotate cu ecrane LCD și calculatoare de bord, care vă permit să vă ajustați programul de antrenament și să urmăriți statisticile. Prețurile sunt mai mari, dacă au și consolă, dar oferă mai multă libertate de alegere și dau posibilitatea de a seta programul.

Nu e cazul să-ți faci griji în ceea ce privește spațiul de depozitare, pentru că poți găsi biciclete fitness pliabile pentru toate gusturile, din toate modelele și la orice gamă de preț.

Bicicleta Fitness Magnetica sau Mecanica?

Un antrenament eficient implică o anumită rezistență fizică a ta și dotarea aparatului cu opțiuni care să controleze dificultatea pedalării. Bicicletele fitness dau senzația că urci pe un deal, dacă rezistența este setată pe un nivel mai înalt, ori că ai coborî de pe un deal, dacă rezistența este setată la un nivel mai jos. Chiar dacă stai în casă, bicicletele de apartament, din noile generații pot imita situații de exterior, cum ar fi pedalatul pe ploaie sau pe zăpadă.

Există două metode principale de a aplica rezistența mecanică la o bicicletă de interior. Una dintre ele este utilizarea unui singur suport, pe partea de sus a volantului, care este împins în jos, atunci când volantul este strâns. Cealaltă metodă, cunoscută din sistemul de frânare a bicicletelor de aer liber, constă în aplicarea a două tampoane pe fiecare parte a volantului, ceea ce face pedalatul mai dificil.

Rezistența mecanică , bazată pe aplicarea tampoanelor pe volant, condiționează minim biciclistul, el trebuind doar să învârtă un mâner de pe cadrul bicicletei.

rezistenta magneticaRezistența magnetică, pe de altă parte funcționează în același mod în care funcționează o frână cu curenți turbionari. Volantul acționează ca un conductor, care trece prin câmpul magnetic a doi magneți. Pentru a varia rezistența, magneții se apropie de volant (rezistență crescută) sau se îndepărtează (rezistență scăzută). Magneții nu se ating niciodată de volant, astfel avem un nivel minim de zgomot. Nivelul de rezistență poate fi controlat printr-un buton de tensiune sau de pe consolă.

Prețuri

Bicicletele fitness care sunt dotate cu rezistență mecanică au un preț mai mic decât cele cu rezistentă magnetică. Explicația se datorează faptului că fabricarea unei biciclete bazată pe tehnologia rezistenței magnetice are un proces de fabricare mai costisitor dar este mai silențioasă și mai ușor de întreținut. Prețul unei biciclete fitness mecanică este în jurul sumei de 400 RON. Găsești mai multe modele și prețurile lor dând click pe următorul link: biciclete mecanice.

Prețul unei biciclete fitness magnetică începe de la aproximativ 500 RON și poate ajunge până la 2700 RON pentru modelele cele mai avansate. De cele mai multe ori o să găsiți promoții și reduceri la magazinele importante din România, astfel puteți achiziționa o bicicletă magnetică și cu 350-400 RON. Găsiți pe linkul următor biciclete magnetice între 500 și 1000 RON, iar aici găsiți biciclete magnetice între 1000 și 2000 RON.

Zgomot

Sistemul bazat pe rezistență mecanică, produce un sunet liniștit, dacă este lubrifiat corespunzător. În cazul în care nu este lubrifiat corespunzător, sunetul domol se va transforma într-un sunet puternic și enervant.

Sistemul bazat pe rezistența magnetică, pe de altă parte este silențios. Piesele nu se ating, astfel încât zgomotul produs de frecarea elementelor este imposibil.

Întreținere

Sistemul bazat pe rezistența mecanică se uzează în timp și trebuie înlocuit la fiecare 6 luni, maxim 12 luni. De asemenea, va avea nevoie de curățare, pentru că se umple de praf și piesele necesită să fie unse cu ulei pe bază de siliciu. E ceva de muncă pentru întreținerea unei astfel de biciclete.

La rezistența magnetică, în schimb, praful nu există pentru că nu se depune, așa că nu e nevoie de vreun produs special de curățare și nu vei întâmpina probleme de întreținere deosebite, dacă deții o bicicletă de tipul acesta.

Nivele marcate

Nivelul de rezistență mecanică este determinat de estimarea personală, de cât este rotit butonul de tensiune pentru a obține rezistența necesară, solicitată de antrenament, însă nu există marcaje, rezistența rămânând la o valoare constantă.

În cazul bicicletelor cu rezistență magnetică, fiecare antrenament se poate face pe valori diferite de rezistență, pentru că acest sistem dispune de o consolă, care indică nivelul de intensitate. Cu cât pedalatul se intensifică, nivelul de rezistență crește automat.

În concluzie, rezistența magnetică are avantaje în plus față de rezistența mecanică, pentru că presupune întreținere minima și se poate seta nivelul de rezistență, însă, dacă vă ghidați după preț, sistemul prin franare mecanica are un preț mai mic și este dotat cu o rezistență constantă.

Dacă vrei mai multe idei, uite aici un clip în care sunt prezentate mai bune biciclete pentru fitness.

Lasă un comentariu