Lada Frigorifică – La ce este utilizată? Ce ladă frigorifică îți trebuie în funcție de situație

Lada frigorifica este utilizată precum un frigider sau un congelator, insa este mobila si utilizata in general pentru drumetii. Exista mai multe tipuri de lazi frigorifice, de la cele auto pana la pentru camping. Iata ce tip de lada trebuie sa folosesti in functie de situatie.

Lada frigorifica auto

lada frigorifica auto

O lada frigorifica este un dispozitiv solid, de depozitare, de forma paralelipipedica, ce mentine alimentele la rece. O lada frigorifica auto este in general bazata pe elementi Peltier, efectul acestora fiind de a utiliza electricitatea pentru a pompa caldura direct. O lada frigorifica auto este foarte utila pentru camping sau in locurile unde zgomotul nu este acceptabil si se poate conecta la o priza de 12v a masinii.

O lada frigorifica auto mai poarta denumirea de lada frigorifica portabila. O lada frigorifica auto / portabila cu element frigorific Peltier are in general o eficienta destul de mica (5-10%) in comparatie cu un sistem cu compresor, a carui eficienta poate ajunge si la 60%. Elementele frigorifice Peltier sunt folosite doar intr-o lada frigorifica auto, cu volum mic, care nu este folosita frecvent.

La ce este buna o lada frigorifica auto?

Stim toti la ce este bun un frigider sau un congelator, dar la ce e buna o lada frigorifica auto? O lada frigorifica auto este in general utila persoanelor care calatoresc mult si vor sa se bucure de o bautura rece in zilele caniculare de vara. Cele mai multe tipuri de lada frigorifica auto au dubla intrebuintare, putand fi astfel utilizate si in timpul iernii, in modul incalzire. O lada frigorifica auto prezinta si avantajul greutatii, ea fiind suficient de usoara pentru a fi purtata in mana. Durata de viata lunga si consumul minim de energie o face aliatul perfect al calatoriilor dumneavostra. Lada frigorifica nu face zgomot si poate fi utilizata, in general, atat in spatii inchise cat si in aer liber.

Capacitatea unei lazi frigorifice auto poate varia ( capacitatea standard este de 18L)  iar materialul termoizolant poate mentine temperatura scazuta pana la 96 de ore. Ca termen de comparatie, congelatorul Arctiv Anc246 are un volum de 215L, adar e destul de mic dar suficient pentru masina. O lada frigorifica auto poate functiona pe baza unui sistem cu freon care face racirea mai rapida. Ea poate fi alimentata direct, de la bricheta masinii, sau cu un cablu de 220V. Unele lazi frigorifice beneficiaza de redresor dedicat. Cu cat o lada frigorifica auto are un factor de izolare mai ridicat si o capacitate de stocare mai mare, cu atat se mentine temperatura mai mult si alimentele raman proaspete un timp mai indelungat.

Daca doriti sa va achizitionati o lada frigorifica auto, tot ce trebuie sa faceti este sa aruncati un ochi prin magazine, promotiile la aparate ce apartin unor firme cunoscute sunt din ce in ce mai dese, mai ales in anotimpul cald si va va fi imposibil sa nu gasiti un model pe placul dumneavoastra indiferent in ce calatorie porniti.

Totul despre Lada frigorifica de camping

Lada frigorifica de camping

Campingul este o activitate de tip recreational in mediul inconjurator. Parasirea zonelor urbane sau a regiunii in care locuisc pentru a petrece cateva zile in natura cu cortul este activitatea care le face cea mai multa placere iubitorilor de natura. Odata cu popularizarea campingului si situarea lui in topul activitatilor practicate de locuitorii oraselor, a venit si necesitatea accesoriilor aferente petrecerii timpului in natura. Printre acestea se numara: lada frigorifica camping (destinata campingului), aragazul de voiaj, grill-ul / gratarul pentru prepararea diverselor tipuri de carne, toaleta portabila.

Indreptandu-ne atentia catre o lada frigorifica camping, vom constata ca este poate cel mai util instrument intr-o asemenea calatorie. Rolul acesteia este de a pastra alimentele si bauturile la o temperatura scazuta pentru a se evita riscul alterarii lor. Intr-o lada frigorifica camping puteti sa depozitati de la medicamente, care necesita o temperatura constanta (nu prea scazuta), pana la alimente congelate, pentru pastrarea carora aveti nevoie de temperaturi mici (sub -10 grade Celsius).

Pentru achizitionarea unei lazi frigorifice pentru camping puteti sa cercetati ofertele din magazine. Mai ales in sezonul estival, cand temperaturile sunt crescute, cererea pentru lada frigorifica camping este in crestere, de aceea si magazinele promoveaza mai multe produse de acest gen si va va fi usor sa gasiti un dispozitiv de stocare potrivit cu ceea ce aveti nevoie.

O lada frigorifica camping poate utiliza principiul termoelectric sau poate functiona pe baza de baterii, pastile de racire. O lada frigorifica camping electrica se poate conecta la bateria masinii (alimentare 12V) sau prin intermediul unui adaptor si a unui cablu la o mufa de 220V dintr-un imobil. Aceasta are in general un buton de incalzire-racire si nu contine Freon. In ceea ce priveste racirea, aceasta consta in scaderea temperaturii cu pana la 25 grade Celsius sub cea a mediului inconjurator / camerei. Incalzirea nu se poate realiza decat pana la temperatura de cel mult 50 de grade Celsius, ceea ce permite caonsumarea alimentelor la o temperatura potrivita pentru corpul uman.

Un alt model de lada frigorifica camping de calitate este cel cu rezistenta la scurgeri si cu sistem ce nu permite ruginirea. Acest sistem asigura o durata de viata mai mare pentru o lada frigorifica camping iar dumneavoastra o puteti utiliza mai mult, fara sa fiti nevoiti sa o inlocuiti cel putin o data la 2 ani. Pentru a fi trasportata mai usor, aceasta beneficiaza de doua roti si un maner. Alte elemente de siguranta asociate sunt corzile de fixare, care nu se livreaza odata cu lada (nu sunt incluse in pretul acesteia).

Daca plecati in camping, lada frigorifica camping este solutia optima de transport a alimentelor dumneavoastra preferate.

Lada frigorifica electrica – solutia optima pentru congelarea alimentelor proaspete

Lada frigorifica electrica

O lada frigorifica electrica este solutia optima pentru congelarea alimentelor proaspete si pentru pastrarea celor deja congelate, in functie de alimentul care se doreste a fi pastrat. Temperatura din interiorul aparatului, care sa asigure o pastrare optima, este indicat sa fie in jurul a -18 grade Celsius.

Din categoria sfaturilor utile pentru mentinerea in functiune a aparatului (lada frigorifica electrica), intr-o maniera corespunzatoare, se numara: in cazul unui mediu cald si umed evitati lasarea capacului deschis pentru un timp indelungat, incercati sa deschideti capacul cat mai rar cu putinta pentru a evita formarea de gheata si consumul ridicat de energie, indepartati stratul de gheata cand acesta ajunge la 3-4 mm grosime, daca nu doriti sa utilizati racirea rapida, nu lasati termostatul la pozitia maxima, nu introduceti alimente calde in lada frigorifica electrica pentru ca exista riscul ca acestea sa se altereze.

Deoarece o lada frigorifica electrica nu este un aparat incorporabil trebuie asigurat spatiul necesar ventilatiei, mai precis a circulatiei aerului prin partile laterale. Daca lada frigorifica electrica pe care o aveti in posesie are butoane in partea frontala, atunci ea beneficiaza posibilitatea unei distante minime intre perete si aparat asigurata de balamalele capacului. Daca lada frigorifica electrica are butoanele incorporate in capac, atunci acestea sunt echipate cu 2 distantiere si pentru a determina distanta adecvata necesara intre perete si lada, tot ce trebuie sa faceti este sa introduceti distantierele in fantele aferente.

Fiind mediul perfect de pastrare a alimentelor, o lada frigorifica electrica este foarte utila in calatorii, dar nu asigura distrugerea microorganismelor care imediat dupa decongelare devin active, de aceea se recomanda consumarea acestor alimente in cel mai scurt timp posibil.

Cateva probleme cu care s-au confruntat utilizatorii de lada frigorifica electrica sunt: functionarea continua a aparatului datorita capacului care a fost lasat deschis prea mult timp (de obicei accidental), zgomot sau vibratii puternice generate fie de amplasarea incorecta, fie de un contact cu obiectele din jur si formarea excesiva de gheata care poate fi cauza depozitarii unei cantitati prea mari de alimente sau functionarii necorespunzatoare a capacului (acesta nu se inchide bine sau a fost lasat deschis prea mult timp).

Lasă un comentariu