Toti ne dorim o casa cat mai deosebita, cat mai interesanta si cat mai functionala. Este recomandat să ai te uiți după anumite proiecte de case dacă ții mult la designul imobiliarului tău. Pentru a reusi realizarea ei trebuie sa fim foarte atenti la detalii, inca de la proiect. Inca din stadiul de proiect trebuie sa ne stabilim cateva repere si elemente definitorii ale acesteia. In randurile ce urmeaza va vom prezenta in mod sumar cateva aspecte de care trebuie sa tineti cont pentru realizarea casei visurilor dumneavoastra.
In primul rand terenul este piesa de inceput, fiind o componenta foarte importanta a demersului. El poate influenta in mod pozitiv sau negativ viata la curte. Un loc pitoresc, un peisaj montan, un rau cristalin, o padure va aduce gratuit un tablou mirific al naturii in viata dumneavoastra. Inainte de a achizitiona tereneul trebuie sa aveti in vedere urmatoarele caracteristici:
- intravilan/extravilan nu se poate construi decat pe un teren cu regim intravilan; se poate realiza trecerea de la un teren extravilan la unul intravilan
- accesul e de dorit sa fie facil, cu drumuri cat mai bune, sa aiba trotuare cat mai generoase si sa aiba santuri pentru scurgerea apei
- specialistii recomanda o parcela de 300-500 mp, de forma curata, patrata sau dreptunghiulara, prevazuta cu o deschidere la strada de 10-15 m
- este indicat sa fie si ceva vegetatie, eventual cativa copaci, pentru pastrare, nu pentru taiere
- este bine sa aveti toate utilitatile la poarta( gaze, apa, canalizare, curent electric) pentru a nu implica alte cheltuieli suplimentare
- trebuie sa analizati cu atentie structura terenului, pentru acest lucru este nevoie de un studio geotehnic
- atentie la riscuri de alunecari de teren, inundatii, poluare, stalpi de inalta tensiune etc.
- aveti in vedere distantele fata de: locul de munca, scoala, gradinita copilului, policlinica, posta, politie, supermarket, zona culturala, biserica etc.
- dupa achizitionare prima etapa este construirea unui gard pentru imprejmuire
Aspecte la care să ai grijă când te uiți după proiecte de case
Dupa achizitionarea terenului trebuie sa va faceti un calcul financiar. Dupa ce obtineti terenul, trebuie sa obtineti un certificat de urbanism de la primarie (contra unei taxe), certificat care va va fi util pentru a sti care sunt limitarile impuse de autoritati (regim juridic, economic, tehnic, de inaltime, retrageri de la perimetru, fata de vecinatati, evitarea unor retele subterane, etc.). Urmatoarea etapa este contactarea unui architect, care va intocmi, semna si stampila acele proiecte de case alese de dumneavoastra si care va va retusa optiunile folosind argumente solide si intemeiate. Acele proiecte de case alese trebuie sa respecte anumite aspecte pe care trebuie sa le discutati cu arhitectul ales. Dacă vrei să oferi un nou aspect casei tale, iată la ce trebuie să fii atent în proiectele de case:
- trebuie sa tineti cont de conditiile climaterice ale zonei; temperaturi, vant, soare, ploi
- in aceste proiecte de case evitati o casa foarte mare; ea va costa foarte mult si va implica investitii costisitoare pentru intretinerea ei (incalzire, curent, curatenie, mobilier)
- incercati sa includeti in aceste proiecte de case un acces spre casa facil si placut (amenajarea gradinii joaca un rol important in acest sens)
- aceste proiecte de case nou aparute includ o serie de sisteme ecologice; e timpul sa ganditi ecologic, nu ar fi o idee rea sa va orientati spre solutii alternative pentru incalzire, energie electrica etc.
- bucataria trebuie sa fie destul de mare si spatioasa;trebuie sa include camara, sa aiba o legatura directa cu livingul si cu dinningul sau cu o terasa exterioara unde se poate realize un gratar in aer liber
- camera de zi nu trebuie sa fie foarte spatioasa, insa trebuie sa fie luminata, calduroasa si primitoare
- dormitoarele sunt recomandate ca fiind nici prea mari, nici prea mici; se recomanda sa fie prevazute cu dressing
- puteti valorifica podul printr-un etaj mansardat
- veranda trebuie sa fie generoasa, daca nu mare, si partial sau total acoperita
Arhitectul impreuna cu alti specialistii va elabora aceste proiecte de case. Aceste proiecte de case reprezinta de fapt un document complex care cuprinde urmatoarele: planurile generale, proiecte de case de arhitectura, proiecte de structuri, proiecte de instalatii (sanitare, electrice, de incalzire, de ventilatie, etc, dupa caz), amplasarea mobilierului, finisajele, tabloul de tamplarie. De asemenea, aceste proiecte de case trebuie sa mai includa graficul de realizare a investitiei, caietele de sarcini, descrierea sumara a lucrarilor, listele de lucrari etc. anumite piese pot fi finalizate si dupa obtinerea autorizatiei de construire. Este de preferat ca aceste proiecte de case sa fie realizate de o singura firma specializata.