Crezi în puterea muzicii? În orice moment poți să îți pui căștile în urechi și să asculți sunetul care îți schimbă dispoziția.
Istorisiri despre muzică
A asculta muzică, este unul dintre cele mai enigmatice comportamente și activități omenești. Muzica este un companion omniprezent în viața noastră de zi cu zi. Entuziasmul pentru muzică nu este o dezvoltare recentă. Activități muzicale recunoscute par a fi prezente în fiecare cultură cunoscută de pe pământ cu rădăcini vechi de aproximativ 250,000 de ani, sau mai mult ( citește Zatorre și Peretz, 2001). Omniprezența și vechimea muzicii, au inspirat speculații în ceea ce privește originea și funcția ei. Originea muzicii este cuprinsă încă din preistorie. Există puține dovezi fizice, care să ne dea mai multe indicii despre trecutul muzicii.
Cum ne influențează muzica dispoziția?
Te pregătești pentru o ședință importanta la job? Ascultă muzica care îți dă energia necesară, cum ar fi: rock, hip-hip sau de ce nu, un pop pe care îți vine chiar să dansezi. De asemenea, dacă trebuie să studiezi pentru un examen important și să te concentrezi, te-ar ajuta foarte mult, Mozart și în general muzica barocă.
Experiența ta personală probabil îți va spune, că există o gramda de genuri muzicale pentru diferite tipuri de stări și situații. Probabil că ai simțit puterea muzicii din prima. Cu toții am fost impresionați de anumite melodii care ne-au vorbit în circumstanțe specifice. Muzica pentru suflet te ajută de asemenea să treci prin niște stări foarte deep.
Dovezi științifice despre puterea muzicii
Există dovezi științifice despre efectele pe care le are muzica? Sigur că există. Oamenii de știință au recunoscut de mult timp puterea muzicii. De-a lungul anilor, au fost efectuate mai multe studii pentru a examina mai în detaliu natura și amploarea efectelor muzicii asupra oamenilor.
Oamenii de știință de la Universitatea din Messouri au descoperit prin diferite experimente, că ascultarea muzicii poate îmbunătății starea de spirit. Cercetările lor conferă o credibilitate științifică oamenilor, care au încercat deja pe propria lor piele: “dacă asculți muzică optimistă, ți se luminează întreaga zi și te stimulează pozitiv”.
Alte studii arată faptul că muzica optimistă nu este singurul tip de muzică care poate fi de ajutor. Când unii oameni sunt triști au tendința să asculte muzică tristă care îi liniștește, pentru că ajung să se identifice cu tonul și versurile din piesă. De asemenea, oamenii care sunt foarte stresați sau care se confruntă cu situații frustrante, pot asculta muzică mai agresivă, care îi ajută să se descarce. Această muzică “agresivă” nu te ajută cu nimic dacă ești într-o dispoziție normală, probabil să fie chiar enervantă în acel moment.
Studii în această sferă, au ajutat oamenii de știință să dezvolte domeniul de terapie prin muzică. Potrivit, Asociației Americane de Terapie prin Muzică, această terapie este: “intervenția clinică prin utilizarea muzicii pentru a realiza obiective individuale”.
Astăzi, terapia prin muzică este folosită pentru a ajuta oamenii să își îmbunătățească dispoziția, să își recapete energia și pentru a se vindeca într-un mod mai natural.