5 Condimente pentru o Alimentație mai Sănatoasă

Cele mai multe bucătarii au un meniu previzibil de arome plictisitoare: un grăunte de cimbru sau un gram de boia. “Multe condimente sunt surse de vitamine și antioxidati, iar unele pot avea chiar beneficii surpinzatoare.” spune Sara Haas, bucătar sef, purtătoare de cuvânt a Academiei de nutriție și dietetică. Cu toate acestea, unele condimente sunt mai sănătoae decât altele. În continuare îți voi propune câteva schimbări pe care le poți face în bucătărie pentru a avea o alimentație cât mai sănătoasă.

5 Condimente pe care le puteți înlocui pentru o alimentație sănătoasă

Înlocuiți Pătrunjelul cu Salvie

Ambele plante sunt bogate în vitamina K (importantă pentru coagularea sângelui și întărirea oaselor). Diferența este însă că salvia conține cu 26% mai multă vitamină K. Studii recente au arătat că salvia poate ajuta și la îmbunătățirea memoriei.

Înlocuiți Nucșoara cu Ghimbir

condiment sănătos

Ghimbirul este un tratament binecunoscut pentru dureri de stomac. Planta plină de antioxidanți poate ușura tot felul de dureri, de la inflamații până la crampe menstruale și migrene. Cercetătorii de la Universitatea din Michigan au arătat într-un studiu că extractul de rădăcină sub formă de pulbere poate inhiba creșterea celulelor de cancer ovarian. De multe ori putem preveni boli printr-o alimentație mai sănătoasă. Lui Sara Haas îi place să adauge ghimbirul în produsele alimentare care necesită de obicei nucșoară, inclusiv orez, supe și ceaiuri.

Înlocuiți Cimbrul cu Oregano

Comparativ cu cimbru, o linguriță de oregano are de șase ori mai mult omega-3(acizi grași) care pot ajuta la coagularea sagelui, reglarea bătăilor inimii și protejează împotriva bolilor de inimă. “În casa mea, oregano este un condiment esențial în prepararea de sosuri pentru paste și risotto”, spune Haas. Dacă utilizați deja oregano italian, încercați soiul mexican. Merită să faceți această schimbare de condimente. Deși este crescut de la o plantă diferită, acesta seamănă mult cu planta tradițională. Pentru o alimentație mai sănătoasă, adăugați oregano în preparatele dumneavoastră!

Înlocuiți Busuiocul cu Rozmarin

Avantajele rozmarinului sunt impresionante. Pe lângă că este o sursă bună de fier și calciu, conține și un compus care poate ajuta la lupta împotriva diabetului de tip 2. Un alt bonus: planta a fost asociată cu scăderea riscul de cancer ( în special cel asociat cu carne roșie!). Când carnea este preparată la temperaturi mari, ea poate produce toxine care au fost legate de anumite tipuri de cancer, dar adăugarea unui extract de rozmarin înainte de preparare, scade incidența acestor toxine.

Înlocuiți Piperul Negru cu Praf de Chilli

Praful de chilli este folosit în întreaga lume pentru a ușura digestia și pentru a calma durerea. Unii oameni de știință cred că substanța principală a ardeiului iute, capsaicina, ar putea fi folosită în lupta cu cancerul. Un studiu pulicat în „Journal of Clinical Investigation” a arătat că substanța din ardeiul iute a redus riscul de cancer colorectal la șoareci predispuși la tumoare, prelungidu-le viața cu până la 30%. În plus, un alt studiu publicat în „International Journal of Obesity” a arătat că poate contribui la sentimentul de sațietate și reduce stocarea de grăsimi, motivul perfect pentru a integra praful de chili de acuma în alimentația noastră zilnică!

Sper ca acest articol să te fi ajutat să ai un stil de viață mai sănătos. Dacă ești interesat de mai multe informații, poți citi articolul meu despre 10 condimente importante pentru sănătate.

10 condimente importante pentru sanatatea ta!

Lasă un comentariu