Acid Ascorbic (Vitamina C) – mod de administrare, efecte secundare

Acidul Ascorbic (vitamina C) este folosit pentru a preveni sau trata nivelurile scăzute de vitamina C la oamenii care nu-si iau doza necesara de vitamina din alimente. Cei mai multi oameni care au o dieta normala nu au nevoie de acid ascorbic suplimentar.

Nivelurile reduse de vitamina C pot duce la o afectiune numita scorbut. Scorbutul poate provoca simptome precum eruptii cutanate, slabiciune musculara, dureri articulare, oboseala, sau pierderea dintilor.

vitamina C acid ascorbicVitamina C joaca un rol important in corp. Este necesara pentru mentinerea sanatatii pielii, cartilajului, dintilor, oaselor si vaselor de sange. De asemenea, este folosită pentru a preveni deteriorarea celulelor. Vitamina C este cunoscut ca un antioxidant.

Cum se administraza acidul ascorbic?

Aceasta vitamina se administreaza pe cale orala, cu sau fara alimente, de obicei de 1-2 ori pe zi. Urmează indicațiile de pe ambalajul produsului sau respectă recomandările medicului.

Dacă iei capsule cu eliberare prelungită, inghite-le întregi. Nu zdrobi sau mesteca capsulele cu eliberare prelungită sau tabletele. Acest lucru poate elibera tot medicamentul odată, crescand riscul de aparitie a efectelor secundare.

administrare acid ascorbicDe asemenea, nu imparti in doua comprimatele cu eliberare prelungită decât dacă asta îți spune medicul sau farmacistul sa o faci. Înghite comprimatele fără a le mesteca sau zdrobi. Ia fiecare comprimat cu un pahar mare de apa (240 ml), daca doctorul nu iti recomanda altceva.

Dacă iei pulbere, amestec-o bine în cantitatea adecvata de lichid și bea imediat tot lichidul.

Dacă iei aceasta vitamina sub forma lichida, măsoară cu atenție doza folosind o lingură speciala sau un dispozitiv de masurare. Nu folosi o lingură de uz casnic, deoarece s-ar putea sa nu iei doza corecta.

Utilizează această vitamina în mod regulat pentru a beneficia cat mai mult de efectele sale. Ia-o la aceeași ora, în fiecare zi, pentru a-ti fi mai ușor sa iti amintesti cand trebuie sa o administrezi.

Acidul ascorbic are efecte secundare?

Suplimentele de acid ascorbic pot avea efecte secundare precum diaree, greata, varsaturi, crampe abdominale, arsuri la stomac. Dacă oricare dintre aceste efecte persista sau se agravează, adreseaza-te imediat medicului sau farmacistului.

efecte secundare acid ascorbic crampe abdominaleDacă medicul ti-a recomandat sa iei aceasta vitamina, a facut-o pentru ca a considerat ca beneficiile pe care ți le poate oferi sunt mai mari decat reacțiile adverse. Multe persoane care consuma aceasta vitamina nu au efecte secundare grave.

Mergi imediat la medic dacă te confrunti cu oricare dintre aceste reacții adverse rare, dar foarte grave: urinare dureroasa sau sange în urina. Sunt rare reacțiile alergice foarte grave, la acest supliment alimentar.

Totuși, cere imediat ajutor medical dacă observi simptome ale unei reacții alergice grave, inclusiv: erupții cutanate, mancarime/umflaturi (în special la nivelul feței, limbii sau gatului), ameteli severe, dificultati de respiratie.

Precautii

Înainte de a lua acid ascorbic, spune-i medicului sau farmacistului, dacă suferi de anumite alergii. Acest produs poate contine ingrediente inactive (cum ar fi arahide sau soia) care pot provoca reacții alergice sau alte probleme. Pentru mai multe detalii, discuta cu farmacistul.

Înainte de a folosi aceasta vitamina, vorbește cu medicul sau cu farmacistul despre istoricul tău medical, mai ales dacă ai avut boli de rinichi (precum pietre la rinichi) sau un anumit deficit de enzime.

Aceasta vitamina s-a dovedit a fi sigură în timpul sarcinii, atunci cand este utilizata in dozele recomandate. Dozele mai mari trebuie utilizate în timpul sarcinii, doar dacă este necesar. Consulta medicul pentru mai multe informații.

Interacțiuni cu alte medicamente

interactiuni medicamentoaseEfectele unor medicamente se pot schimba dacă iei alte medicamente sau produse pe bază de plante în același timp. Acest lucru poate crește riscul de efecte secundare grave sau poate face ca medicamentele sa nu mai funcționeze corect.

Aceste interacțiuni medicamentoase sunt posibile, dar nu apar întotdeauna. Medicul sau farmacistul poate preveni sau gestiona adesea interacțiunile prin schimbarea modului de folosire a medicamentelor sau printr-o monitorizare atentă.

În timpul utilizarii acestui produs nu opri sau modifica doza oricăror alte medicamente pe care le utilizezi fără a avea aprobarea medicului. Aceasta vitamina poate interfera cu anumite teste de laborator ducand la posibile rezultate false ale testelor.

Păstrează o lista cu toate produsele pe care le folosești și impartaseste-o cu medicul sau farmacistul pentru a reduce riscul aparitiei problemelor grave.

Lasă un comentariu