Calciu este esențial pentru multe functi ale corpului, inclusiv: reglarea batailor inimii, transmiterea impulsului nervos, stimularea secretiilor hormonale, coagularea sangelui, construirea și menținerea oaselor sănătoase.
Calciu este un mineral găsit în multe alimente. Este important să-ți iei doza suficientă de calciu din alimente, deoarece corpul nu poate produce acest mineral.
Importanta calciului in organism
Chiar și după ce ai crescut și te-ai dezvoltat, aportul adecvat de calciu este important, deoarece corpul pierde acest nutrient în fiecare zi prin piele, unghii, par și transpiratie, precum și prin urina si fecale. Calciul pierdut trebuie inlocuit zilnic cu calciul obtinut din dieta.
În caz contrar, corpul își ia calciu din oase pentru a îndeplini alte funcții, iar acest lucru are ca rezultat slabirea oaselor. În timp, acestea devin fragile și se pot rupe cu usurinta.
Experții recomanda ca adultii sa primeasca 1000-1200 mg de calciu în fiecare zi. Desi alimentele reprezinta cea mai buna sursa de calciu, multi oameni nu obtin doza suficienta de calciu din mancare.
Probabil toata lumea știe ca produsele lactate au cea mai mare cantitate de calciu. Totuși, trebuie sa fim conștienți că nu toate aceste produse sunt bune pentru corpul nostru. În plus, nu trebuie sa uităm ca exista oameni cu intoleranta la lactoza.
Din fericire, mai sunt și alte produse ce conțin calciu. Într-adevăr, cantitatea de calciu găsită în ele nu este la fel de mare ca in produsele lactate, dar diferenta poate fi acoperita prin suplimente.
Alimentele care conțin calciu includ somon, migdale, portocale, smochine, broccoli, semințe de susan și de floarea soarelui.
Alimentele fortificate cu calciu (cum ar fi sucul de portocale, painea, cerealele și multe altele) și suplimentele de calciu pot umple golul. Consumandu-le vei putea obține necesarul zilnic de calciu.
Ce trebuie sa verifici la suplimentele de calciu
Calciu exista în natura doar în combinatie cu alte substanțe. Aceste substanțe se numesc compuși. În suplimente sunt folosit mai mult compusi diferiti de calciu, inclusiv:
- Carbonat de calciu
- Fosfat de calciu
- Citrat de calciu
Acest compuși conțin cantități diferite de calciu elementar, care este, de fapt, cantitatea reala de calciu din supliment. Este important sa citești cu atenție eticheta pentru a determina cat de mult calciu elementar este in supliment și câte doze sau pastile trebuie sa iei.
Suplimentele de calciu sunt disponibile fara prescriptie medicala intr-o gama larga de preparate și concentratii, ceea ce poate face din alegerea unuia o experienta confuză.
Mulți oameni se întreabă ce supliment de calciu ar trebui sa ia. Cel mai bun supliment este cel care satisface nevoile tale.
Înainte de a alege suplimentul potrivit, răspunde la aceste intrebari:
- Cat de bine tolereaza corpul tău acel tip de supliment?
- Provoacă efecte secundare (cum ar fi gaze sau constipatie)? Dacă răspunsul este “da”, s-ar putea sa dorești sa incerci un alt tip de supliment sau o alta marca.
- Este convenabil acel tip de supliment? Iti amintesti să-l iei în fiecare zi?
- Costul acelui supliment se incadreaza in bugetul tau?
- Este disponibil pe scara larga? Il poti cumpara de la o farmacie din apropierea ta?
Alte lucruri importante de care trebuie sa ții cont
Puritate
Alege suplimente de calciu cu nume de marca familiara. Evita calciu din cochilie de stridie nerafinata, făină de oase sau dolomita, deoarece poate contine niveluri ridicate de plumb sau alte metale toxice.
Absorbtie
Majoritatea suplimentelor de calciu, calitative, sunt absorbite cu usurinta in organism. Dacă nu ești sigur de produsul tău, poți afla cat de bine se dizolvă punându-l într-o cantitate mica de apa calda timp de 30 de minute și amestecand ocazional.
Dacă nu s-a dizolvat in acest timp, probabil nu se va dizolva nici în stomac.
Suplimentele de calciu masticabile și lichide se dizolvă bine, deoarece sunt descompuse înainte de a ajunge în stomac.
Calciu, indiferent dacă este luat din alimente sau suplimente, este cel mai bine absorbit de organism atunci cand este luat de mai multe ori pe zi, in cantități de 500 mg sau mai puțin. Insa, decat sa nu-l iei deloc, mai bine să-l iei pe tot odată.
Carbonatul de calciu se absoarbe cel mai bine atunci cand este luat cu alimente. Citratul de calciu poate fi luat oricand.
Toleranta
Pentru anumite persoane, unele suplimente de calciu pot provoca reacții adverse, cum ar fi gaze sau constipatie. Dacă măsurile simple (cum ar fi creșterea aportului de lichide și alimentele bogate în fibre) nu rezolva problema, ar trebui sa incerci o alta forma de calciu.
De asemenea, este important sa cresti doza treptat: ia doar 500 mg de calciu pe zi, timp de o saptamana, apoi mărește încet doza de calciu. Nu depăși doza zilnica recomandata de calciu fără aprobarea medicului.
Interacțiuni cu alte medicamente
Este important sa discuți cu medicul sau farmacistul cu privire la posibilele interacțiuni dintre suplimentele de calciu și medicamentele luate cu sau fara reteta. De exemplu, suplimentele de calciu pot reduce absorbtia antibioticului tetraciclina.
Calciu interfereaza, de asemenea, cu absorbția fierului. Deci nu ar trebui sa iei un supliment de calciu, în același timp cu un supliment de fier – cu excepția cazului în care suplimentul de calciu este citrat de calciu, sau cu excepția cazului în care suplimentul de fier este luat cu vitamina C.
Niciun medicament administrat pe stomacul gol nu trebuie luat cu suplimente de calciu.
Vitamine si minerale combinate
Suplimentele de calciu sunt disponibile intr-o gama largă de combinatii cu vitamine și alte minerale. Suplimentele de calciu vin adesea in combinatie cu vitamina D, care este necesara pentru absorbtia calciului.
Cu toate acestea, calciul și vitamina D nu trebuie luate impreuna și/sau în același preparat pentru a fi absorbite de organism. Mineralele precum magneziu si fosfor sunt, de asemenea, importante dar, de obicei se obțin din alimente sau multivitamine.
Majoritatea expertilor recomanda ca nutrientii sa provina dintr-o dieta echilibrata. De asemenea, trebuie utilizate și multivitaminele pentru a completa deficiențele dietetice.
Prin obținerea unei doze suficiente de calciu, fie prin dieta, fie cu ajutorul suplimentelor, vei putea să-ți protejezi sanatatea oaselor. Cu toate acestea, acesta este doar unul dintre pasii pe care trebuie să-i faci pentru a avea grija de sanatatea oaselor.