Acnee rozacee – cauzele apariției și opțiuni de tratament

Acnee rozacee – erupție cronică care apare cel mai adesea, între 30 și 60 de ani. Această afecțiune apare frecvent la persoanele cu piele deschisă și ochi albaștri. Acneea rozacee poate fi tranzitorie, recurentă sau perisstentă. Se caracterizează prin culoarea sa roșie.

Deși este cunoscută sub numele de acnee, roazcee, nu are legătură cu acneea.

Acnee rozacee – cauze

Există mai multe teorii cu privire la cauza acneei rozacee. Factorii genetici și de mediu pot fi de vină pentru apariția acneei rozaceei. De asemenea, deteriorarea pielii datorată expunerii cronice la radiațiile ultraviolete joacă un rol important.

Răspunul imun înnăscut al pielii pare a fi foarte important, deoarece concentrații mari de peptide antimicrobiene, cum ar fi catelicidinele, au fost observate la persoanele cu rozacee.

Catlicidinele promovează infiltrarea de neutrofile în derm și dilatarea vaselor de sânge. Neutrofilele eliberează oxid nitric favorizând și vasodilatația. Scurgerile de lichid din aceste vase de sânge dilatate cauzează umflături (edem), iar citokinele proinflamatorii se scurg în derm, crescând inflamația.

Metaloproteinazele matriceale (MMP) cum ar fi colagenaza și elastaza, par a fi, de asemenea, importante în acneea rozacee.

Aceste enzime remodelează țesutul normal și ajută la vindecarea rănilor și la producerea vaselor de sânge (angiogeneza). În acneea rozacee, acestea sunt în concentrație mare și pot contribui la inflamația cutanată și la pielea îngroșată și întărită.

MMP-urile pot activa, de asemenea, catelicidenele care contribuie la inflamație.

acnee rozacee tratamentAcarienii care trăiesc în foliculii de păr (dermodex folliculorum) sunt uneori observați în papule rozacee, dar rolul lor este neclar.

O incidență crecută a fost raportată la cei care au bacteria Helicobacter pylori, dar majoritatea dermatologilor nu cred că aceasta este cauza acneei rozacee.

Acneea rozacee poate fi agravată de cremele sau uleiurile de față, în special de steroizii topici.

Acnee rozacee – caracteristici

Acneea rozacee are ca rezultat pete roșii (papule) și uneori pustule. Ele sunt, mai degrabă, în formă de cupolă, decât în formă ascuțită și, spre deosebire de acnee, nu se manifestă prin puncte negre, puncte albe sau noduli.

Caracteristicile acneei rozacee:

  • Înroșire frecventă
  • Față roșie datorată înroșirii persistente și/sau a vaselor de sânge proeminente – telangiectazie (prima etapă sau rozacee eritematotelangiectatică)
  • Papule și pustule roșii pe nas, frunte, obraji și bărbie; rareori trunchiul și membrele superioare pot fi, de asemenea, afectate
  • Piele uscată
  • Agravarea acneei rozacee prin expunerea la soare și consumul de mâncare și băuturi fierbinți
  • Piele sensibiliă – arsură și usturime, în special ca reacție la machiaj, creme de protecție solară și alte creme de față
  • Marginile pleoapelor roșii, dureroase sau sângeroase, inclusiv papule și ochi obosiți – rozacee oculară
  • Nas mărit cu pori proeminenți (hiperplazie sebacee) și îngroșarea fibroasă a pielii – rinofimă
  • Umflarea altor zone ale feței, inclusiv a pleoapelor – blefarofimă
  • Roșeață persistenă și umflare sau edem solid în partea superioară a feței, datorită obstrucției limmfatice
  • Papule și noduli galben-maronii persistenți datorită rozaceei granulomatoase.

Cum este diagnosticată acneea rozacee?

acneeÎn majoritatea cazurilor, nu sunt necesare investigații suplimentare. Ocazional se efectuează o biopsie a pielii, care prezintă inflamația cronică și modificări vasculare.

Acneea rozacee poate fi confundată ocazional cu:

  • Acnee vulgaris
  • Rozaceea indusă de steroizi
  • Dermatită perioirificială sau dermatită perioculară
  • Demodicoză
  • Dermatită de contact iritantă
  • Dermatomiozita
Tratamentul acneei rozaceei

Iată ce poate include planul de tratament pentru acnee rozacee:

Acid azelaic

Majoritatea pacienților aplică acid azelaic pe piele de două ori pe zi – dimineața și seara.

Rezultatele din 6 studii de cercetare arată că la aproximativ  70-80% dintre pacienți, starea pielii s-a îmbunătățit puțin datorită acidului azelaic.

Persoanele care aplică acest medicament pe piele, s-ar putea să simtă, la început, furnicături sau arsuri. Acest sentiment tinde să dispară pe măsură ce continuă să utilizeze medicamentul. Dacă nu dispare, trebuie să discute cu dermatologul.

Un alt posibil efect secundar al aestui medicament, este albirea pielii. Dacă acneea a provocat pete de culoare închisă pe față s-ar putea ca acest efect secundar să nu fie deranjant.

Metronidazol

Metronidazolul este disponibil sub formă de gel sau cremă. Acest tratament a fost utilizat de mai bine de 60 de ani pentru a trata erupțiile acneei roazcee. Studiile de cercetare arată că poate reduce, în mod eficient, atât roșeața, cât și erupțiile asemănătoare acneei.

probleme pieleUnii pacienți reușesc să se bucure de rezultatele obținute chiar și după ce încheie tratamentul cu metronidazol. Într-un studiu, doar 23% dintre pacienți s-au confruntat cu reapriția acneei rozaceei după 6 luni de la încheierea tratamentului.

Dacă ai nevoie de medicamente mai puternice pentru a controla acneea rozacee, dermatologul îți poate prescrie metronidazol împreună cu alte tratamente.

Efectele secundare posibile ale gelului sau cremei cu metronidazol includ mâncărime, usturime, piele iritată sau uscăciune.

Sulfacetamidă de sodiu și sulf

Vei găsi aceste ingrediente în tratamente pe care le poți cumpăra fără prescripție medicală, cum ar fi un produs de curățare și medicamente pe bază de rețetă pe care le aplici pe piele.

Aceste ingrediente au fost folosite pentru a trata erupțiile acneei rozacee de mai bine 60 de ani. Sunt considerate sigure, dar asigură-te că-i spui medicului dermatolog dacă suferi de boli de rinichi sau dacă ești sensibil la sulf. De asemenea, ar fi bine să menționezi dacă ești gravidă sa intenționezi să rămâi gravidă.

În studiile de cercetare, oamenii de știință au descoperit că aceste ingrediente pot trata eficient erupțiile asemănătoare acneei și roșeața din jur. Conform rezultatelor studiilor, pacienții observă, de obicei, o scădere de la 65% până la 78% a erupțiilor asemănătoare acneei în aproximativ 6-8 săptămâni. Roșeata poate scădea cu 66-83%.

Posibile efecte secundare frecvente ale sulfacetaminei de sodiu și sulf includ mâncărime, uscăciune, roșeața temporară sau piele iritată. Acestea tind să scadă pe masură ce utilizezi medicamentul.

Retinoid

Aceasta este o formă de vitamina A care poate irita pielea cu acnee rozacee. Cu toate acestea, odată ce controlezi rozaceea, totuși aplicarea unui retinoid te poate ajuta să previi apariția acestei probleme.

De asemenea, retinoidul poate reduce semnele de îmbătrânire a pielii. Această opțiune nu este potrivită pentru toată lumea cu acnee rozacee. Dermatologul îți poate spune dacă un retinoid este potrivit pentru tine.

tratamentAntibiotice

De mai bine de 50 de ani, dermatologii au prescris tetraciclina, un antibiotic, pacienților cu rozacee. Poate reduce rapid erupțiile asemănătoare acneei. În studiile de cercetare, majoritatea pacienților au în mod semnificativ mai puține erupții asemănătoare în decurs de o lună.

Alte antibiotice, cum ar fi minociclina, doxiciclina sau eritromicina pot trata, de asemenea, în mod eficient acneea rozacee.

Dacă ai nevoie de un antibiotic, acesta ți se va prescrie, în general, pentru a controla acneea rozacee. Odată ce reușesc să o țină sub control, majoritatea pacienților folosesc un alt tratament pentru a menține rezultatele.

Consumul frecvent de antibiotice poate provoca o problemă gravă de sănătate numită rezistență la antibiotice. Rezistența la antibiotice apare atunci când bacteriile periculoase devin mai greu de tratat, deoarece antibioticele utilizate pentru a le trata devin mai puțin eficiente.

Pentru a preveni rezistența la antibiotice, poți primi o altă opțiune de tratament numită doxiciclină în doze mici.

Doxiciclina în doze mici

Doxiciclina este un antibiotic. Doza prea mică nu acționează ca un antibiotic, deoarece nu are puterea de a ucide bacteriile.

Studiile arată că doxiciclina în doze mici poate reduce erupțiile acneei rozacee. Pe baza acestor studii, s-a aprobat tratamentul cu doxiciclină în doze mici pentru tratarea acneei rozacee.

Studiile arată că administrarea unei doze mici este sigură. De asemenea, provoacă mai puține efecte secundare decât un antibiotic.

Acest medicament nu este recomandat femeilor gravide sau celor care alăptează.

Isotretinoin

tratament eficientAprobat numai pentru tratarea acneei severe, acest medicament poate fi o bună opțiune. S-a demonstrat că reduce roșeața și erupțiile asemănătoare acneei. Deoarece izotretinoina poate provoca reacții adverse grave, inclusiv malformații congenitale severe, nu este o opțiune pentru toți pacienții.

Terapie cu laser sau lumină

Aceste terapii pot trata, în mod eficient, roșeața și erupțiile asemănătoare acneei. Cu toate acestea, este important să știi câteva lucruri despre această opțiune de tratament.

Pentru a menține rezultatele obținute în urma tratamentului, majoritatea pacienților au nevoie, de asemenea, de terapie cu laser sau lumină.

De asemenea, rezultatele depind, în mare măsură, și de persoana care efectuează procedura. Efectele secundare, cum ar fi cicatricile, sunt mult mai mari atunci când persoana care efectuează procedura nu știe prea multe lucruri despre piele.

Pentru a obține cele mai bune rezultate, apelează la un medic care are experiență în tratarea acneei rozacee cu laser sau lumini.

Referințe:

  • Di Nardo A, Holmes AD, et al. “Improved clinical outcome and biomarkers in adults with papulopustular rosacea treated with doxycycline modified-release capsules in a randomized trial.” J Am Acad Dermatol. 2016;74:1086-92.
  • Pelle MT. “Rosacea.” In: Wolff K, Goldsmith LA, et alFitzpatrick’s Dermatology in General Medicine (seventh edition). McGraw Hill Medical, New York, 2008:703-9.

Lasă un comentariu