Cătina este o plantă ce conține substanțe nutritive precum vitamine (A, B1, B2, B6, C), aminoacizi, acizi grași și minerale. Frunzele, florile, semințele și boabele de cătină sunt utilizate în ceaiuri, uleiuri sau concentrate ce par să ajute la tratarea mai multor probleme de sănătate.
Cătina este utilizată de oameni pentru menținerea sănătății inimii, tratarea unor afecțiuni ale pielii, inflamații și alte afecțiuni. Fructele de cătină sunt folosite pentru a face jeleuri, sucuri, piureuri și sosuri.
De asemenea, cătina este utilizată în produse cosmetice.
De ce consumă oamenii cătina?
De sute de ani, cătina este consumată datorită nutrienților săi. Se crede că aceasta combate radicalii liberi – molecule care pot deteriora celulele. Oamenii spun că iau cătină pentru a:
- Trata probleme intestinale
- Îmbunătăți tensiunea arterială sau colesterolul din sânge
- Preveni bolile de inimă
- Crește imunitatea și preveni infecțiile
- Trata obezitatea
- Îmbunătăți simptomele cirozei
- Îmbunătăți vederea
- Trata problemele respiratorii, cum ar fi astmul, răceala și pneumonia
Oamenii folosesc, de asemenea, cătina ca protecție solară dar și pentru a trata o varietate de probleme ale pielii, cum ar fi:
- Arsuri sau tăieturi
- Acnee, dermatită sau piele uscată
Nu există suficiente dovezi care să confirme că într-adevăr cătina este eficientă în tratarea acestor probleme de sănătate. Dar există unele cercetări limitate care arată că ar putea fi utilă pentru ochi uscați și dermatită atopică.
În studiile pe animale, cătina a arătat, de asemenea, că poate încetini creșterea tumorilor și ulcerelor, dar sunt necesare mai multe studii.
Dozele optime de cătină nu au fost stabilite pentru nicio afecțiune. Ingredientele active din suplimente pot varia foarte mult. Acest lucru face dificilă stabilirea unei doze standard.
Cătina – posibile beneficii
Nu există suficiente dovezi care să arată că următoarele boli pot fi prevenite sau tratate cu cătină.
Boli de inimă
Cercetările sugerează că administrarea unui anumit extract de cătină de 3 ori pe zi, pe cale orală timp de 6 săptămâni reduce colesterolul și îmbunătățește funcția cardiacă la persoanele cu boli de inimă.
Boală cronică renală
Cercetările arată că administrarea zilnică a uleiului de cătină timp de 8 săptămâni nu ajută la eliminarea deșeurilor din sânge și nici la prevenirea gurii uscate la persoanele care fac analiză.
Cicatrizarea ficatului (ciroză)
Cercetările arată că administrare extractului de cătină ar putea reduce enzimele hepatice și alte substanțe chimice din sânge care indică probleme hepatice.
Răceală
Cercetările sugerează că consumul de piure de boabe de cătină timp de 90 de zile nu împiedică apariția răcelii și nu face ca simptomele să dispară mai repede.
Infecțiile tractului digestiv
Cercetările sugerează că consumul de piure de fructe de cătină timp de 90 zile nu previne infecțiile tractului digestiv.
Indigestie
Cercetările timpurii sugerează că administrarea de cătină poate ajuta la reglarea poftei de mâncare la copiii cu indigestie.
Ochi uscați
Unele cercetări arată că administrarea unui produs de cătină pe cale orală reduce roșeața și senzația de arsură din ochi. Uitlizarea unui spray pentru pleoape ce conține cătină ajută la reducere senzației de ochi uscați.
Niveluri ridicate de colesterol
Consumul de fructe sau extract de cătină ar putea scădea nivelul colesterolului „rău” și crește nivelul colesterolului „bun” la persoanele cu colesterol ridicat sau care suferă de boli ale ficatului gras ce nu sunt cauzate de consumul de alcool. Dar nu este clar ce doză de cătină trebuie administrată.
Hipertensiune arterială
Cercetările timpurii sugerează că administrarea de cătină pe cale orală timp de maximum 8 luni ar putea reduce tensiunea arterială ridicată la fel ca anumite medicamente care scad tensiunea arterială.
Sindrom nefrotic
Cercetările arată că administrarea de cătină pe cale orală poate ajuta la reducerea umflăturii, la creșterea poftei de mâncare și la reducerea cantității de proteine din urină la persoanele cu sindrom nefrotic.
Psoriazis
Unele cercetări arată că utilizarea uleiului de cătină pe piele ajută la ameliorarea simptomelor psoriazisului.
Cătina s-ar putea să fie ineficientă pentru eczeme. Cercetările arată că administrarea de ulei de pulpă de cătină pe cale orală timp de 4 luni îmbunătățește dermatita atopică.
Cu toate acestea, uleiul de semințe de cătină administrat pe cale orală nu are același efect. De asemenea, aplicare cremei care conține 10% sau 20% cătină pe piele, timp de 4 săptămâni nu pare să amelioreze simptomele dermatitei atopice.
De asemenea, există dovezi care arată că fructele de cătină, uleiul sau extractul de cătină nu reduce greutatea corporală la persoanele supraponderale sau obeze.
Cercetările arată că administrarea zilnică a uleiului de cătină nu ameliorează simptomele atrofiei vaginale la femeile aflate la postmenopauză.
Cătina – efecte secundare
Fructele de cătină administrate pe cale orală nu ar trebui să provoace reacții secundare. Fructele de cătină sunt utilizate în gemuri, băuturi, placinte etc.
Extractul de ulei din fructe de cătină și semințele de cătină sunt probabil sigure dacă sunt consumate timp de până la 90 de zile. Nu se știe încă dacă frunza de cătină ar putea avea efecte secundare.
Dacă este aplicată pe piele, cătina poate provoca roșeață sau mâncărimi la unele persoane.
Nu se știe încă dacă poate fi administrată în timpul sarcinii sau alăptării. Dacă ești gravidă sau alăptezi, ar fi mai bine să eviți utilizarea cătinei.
În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă intre 1 și 7 ani, cătina administrată pe cale orală pare a fi sigură.
Cătina ar putea încetini coagularea sângelui dacă este administrată ca medicanent. Unii susțin că ar putea crește riscul de vânătăi și sângerări la persoanele cu tulburări de sângerare.
Cătina ar putea scădea tensiunea arterială, prin urmare ar putea face ca tensiunea să scadă prea mult la persoanele cu hipotensiune arterială.
Deoarece ar putea provoca sângerări suplimentare în timpul operației, dar și după, este recomandat să nu mai consumi cătină cu cel puțin 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală.
Precauții
Așa cum spuneam și în rândurile de mai sus, cătina ar putea încetini coagularea sângelui. Consumul de cătină împreună cu medicamente care, de asemenea, încetinesc coagularea sângelui ar putea crește riscul de vânătăi și sângerări.
Medicamentele care încetinesc coagularea sângelui includ aspirina clopidogrel (Plavix), diclofenac (Voltaren, Cataflam), ibuprofen (Motrin), naproxen (Anaprox), dalteparină (Fragmin), enoxaparină (lovenox), heparină, warfarină (Coumadin) și altele.
Pentru a evita eventualele complicații, evită să consumi cătină dacă iei oricare dintre aceste medicamente.
Sursa: webmd.com