Tratament acnee – ingrediente active și remedii naturiste

Tratament acnee – De unde știi care este cel mai potrivit pentru tine?. Există multe produse pentru tratarea acneii, inclusiv loțiuni de curățare, geluri etc.

Înainte de a folosi un produs pentru acnee, trebuie să-i verifici ingredientele. Unele produse populare pentru acnee pot provoca o reacție alergică gravă, inclusiv umflarea feței, a buzelor sau a limbii. Acest tip de reacție este destul de rar și nu trebuie confundat cu roșeața, mâncărimea sau iritarea.

Acneea este una dintre cele mai întâlnite afecțiuni cutanate, afectând aproximativ 85% dintre adulții tineri. Tratamentele convenționale, cum ar fi acidul salicilic, niacinamida sau peroxidul de benzoil, s-au dovedit a fi cele mai eficient soluții pentru acnee.

Din păcate aceste tratamente pot fi costisitoare și pote avea efecte secundare neplăcute, cum ar fi uscăciunea, roșeața și iritațiile.

Acest lucru a determinat mulți oameni să caute remedii naturale pentru vindecarea acneei. De fapt, un studiu a constatat că 77% dintre pacienții cu acnee au încercat tratamente alternative pentru acnee.

Beneficiile multor remedii casnice nu sunt dovedite științific și sunt necesare cercetări suplimentare cu privire la eficacitatea lor. Dacă ești în căutarea unor tratamente alternative, poți încerca mai multe opțiuni.

Ce este acneea?

Acneea apare când porii din piele se înfundă cu ulei și celule moarte. Fiecare por este conectat la o glandă sebacee, care produce o substanță uleioasă numită sebum. Sebumul suplimentar poate înfunda porii, provocând dezvoltarea unei bacterii cunoscute sub numele de Propionibacterium acnes sau P. acnes.

acnee fataCelulele albe din sânge atacă P.acnes, ducând la inflamații ale pielii și acnee. Unele cazuri de acnee sunt mai severe decât altele, dar simptomele frecvente includ puncte albe, puncte negre și coșuri.

Mulți factori pot contribui la dezvoltarea acneei, inclusiv:

 • genetica
 • dieta
 • stresul
 • modificările hormonale
 • infecțiile

Tratament acnee – ingrediente active

Produsele pentru acnee funcționează în diferite moduri, în funcție de ingredientele active pe care le conțin. Unele produse acționează prin uciderea bacteriilor care provoacă inflamația.

Altele îndepărtează excesul de sebum sau accelerează dezvoltarea noilor celule cutanate și indepărtează celulele moarte ale pielii.

Iată care sunt ingredientele active ce se găsesc în majoritatea produselor pentru acnee:

Peroxid de benzoil

Acest ingredient ucide bacteriile care provoacă acnee, ajută la eliminarea excesului de sebum din piele și îndepărtează celulele moarte, care pot înfunda porii. Produsele cu peroxid de benzoil trebuie aplicate cu atenție, deoarece pot albi părul și hainele. Efectele secundare includ piele uscată, roșeață, arsuri, usturime.

Acid salicilic

Acest ingredient ajută la prevenirea înfundării porilor. Produsele cu acid salicilic sunt disponibile în concentrații cuprinse între 0.5 și 5%. Reacții adverse posibile includ usturime ușoară și iritații ale pielii.

acnee cosAlfa hidroxi acizi

Doua tipuri de alfa-hidroxi acizi care sunt folosiți în produsele pentru acnee ce se eliberează fără prescripție medicală sunt acidul glicolic și acidul lactic. Alfa hidroxi acizii sunt versiuni sintetice ale acizilor derivați din fructe care conțin zahăr.

Tratează acneea, ajutând la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii și la reducerea inflamației. De asemenea, alfa hidroxi acizii stimulează creșeterea celulelor noi ale pielii. Acest lucru ajută la îmbunătățirea aspectului cicatricilor lăsate de acnee.

Sulf

Sulful elimină celulele moarte ale pielii care înfundă porii și ajută la eliminarea excesului de sebum. Este adesea combinat cu alte ingrediente, cum ar fi acidul salicilic, peroxidul de benzoil sau rezorcinolul. Produsele care conțin sulf pot provoca uscarea pielii. Unele produse au un miros neplăcut.

Trata acneei necesită timp și răbdare. Poate dura două sau trei luni până când încep să se vadă rezultatele.

Este posibil să trebuiască să încerci diferite produse cu diferite ingrediente active înainte de a-l găsi pe cel care funcționează pentru tine.

Remedii naturiste

Tratamentele clinice standard sunt cele mai eficiente pentru reducerea acneei. De asemenea, oamenii pot încerca și remedii casnice, deși sunt necesare mai multe cercetări cu privire la eficacitatea acestora. Mai jos sunt 13 remedii casnice pentru acnee.

Oțet de mere

otet de mereOțetul de mere se face prin fermentarea cidrului de mere sau a sucului de mere nefiltrat. La fel ca alte tipuri de oțet, oțetul de mere este cunoscut pentru capacitatea sa de a combate multe tipuri de bacterii și ciuperci.

Oțetul de mere conține acizi organici, cum ar fi acidul citric, care s-a dovedit că ucide P.acnes. Cercetările au arătat că acidul succinic, un alt acid organic, suprimă inflamația cauzată de P. acnes și poate preveni cicatricile.

Acidul lactic, un alt acid din oțetul de mere poate îmbunătăți, de asemenea, aspectul cicatricilor lăsate de acnee.

Deși anumite componente ale oțetului de mere pot ajuta la tratarea acneii, în prezent nu există dovezi care să susțină utilizarea acestuia în acest scop. Unii dermatologi sfătuiesc pacienții cu acnee să nu folosească oțet de mere, deoarece poate irita pielea.

Cum se folosește?

Amestecă o parte de oțet de mere și 3 părți de apă (dacă ai pielea sensibilă, folosește mai multă apă). Aplică ușor amestecul pe pielea curată folosind o bilă de bumbac.

Lasă amestecul să acționeze 5-20 de secunde, apoi clătește-ți fața cu apă și usuc-o. Repetă acest proces de 1-2 ori pe zi, după cum este necesar.

Reține că aplicarea oțetului de mere pe piele poate provoca arsuri și iritații. Dacă vrei să-l încerci utilizează-l în cantități mici și diluează-l cu apă.

Supliment de zinc

zinc suplimenteZincul este un nutrient esențial important pentru creșterea celulelor, producerea hormonilor, metabolism și funcția imună. Este relativ bine studiat în comparație cu alte tratamente naturale pentru acnee.

Cercetările indică faptul că persoanele cu acnee tind să aibă niveluri mai scăzute de zinc în sânge decât cele cu pielea curată. Mai multe studii au arătat, de asemenea, că administrarea suplimentelor de zinc poate ajuta la reducerea acneei.

De exemplu, o analiză din 2104 a constatat că zincul este mai eficient în tratarea acneei severe și inflamatorii decât în tratarea acneii moderate.

Doza optimă de zinc pentru acnee nu a fost stabilită, dar mai multe studii mai vechi au observat o reducere semnificativă a acneei la cei care au utilizat 30-45 mg de zinc elementar pe zi.

Zincul elementar reprezintă canitatea de zinc prezentă în compus. Zincul este disponibil în multe forme și conține cantități variabile de zinc elementar. Oxidul de zinc conține cea mai mare cantitate de zinc elementar.

Limita superioară recomandată de zinc est de 40 mg pe zi, deci ar fi bine să nu depășești doza recomandată dacă nu ești sub supravegherea unui medic.

Supradozajul de zinc poate provoca efecte adverse, inclusiv dureri de stomac și sindromul intestinului iritabil.

De asemenea, este important să reții că aplicarea zincului pe piele nu s-a dovedit a fi eficientă. Acest lucru se poate datora faptului că zincul nu este absorbit, în mod eficient, prin piele.

Mască cu miere și scorțișoară

miere si scortisoaraMierea și scorțișoara au capacitatea de a combate bacteriile și de a reduce inflamațiile, care sunt doi factori ce declanșează acneea.

Un studiu din 2017 a constatat că combinația de miere și extract de scorțișoară are efecte antibacteriene împotriva P. acnes. Totuși, acest lucru nu înseamnă neapărat că mierea tratează eficient acneea.

Un studiu efectuat pe 136 de persoane cu acnee a constatat că aplicarea mierii pe piele după utilizarea săpunului antibacterian nu a fost mai eficientă în tratarea acneei decât utilizarea săpunului și atât.

Deși mierea și scorțișoara au proprietăți antiinflamatorii și antibacteriene ce pot reduce acneea, sunt necesare mai multe cercetări.

Pentru a prepara masca pentru acnee, amestecă 2 linguri de miere și 1 linguriță de scorțișoară pentru a forma o pastă. Aplică masca pe fața curată și las-o să acționeze timp de 10-15 minute. Clătește-ți fața și usuc-o.

Ulei de arbore de ceai

ulei de arbore de ceaiUleiul de arbore de ceai este un ulei esențial extras din frunzele Melaleuca alternifolia, un copac mic originar din Australia. Este bine cunoscut pentru capacitatea sa de a combate bacteriile și de a reduce inflamația pielii.

Mai multe studii au descoperit că aplicarea uleiului de arbore de ceai pe piele poate reduce acneea.

Un alt studiu mic a constatat că, în comparație cu peroxidul de benzoli, participanții care au utilizat un unguent de ulei de arbore de ceai pentru acnee au avut o piele mai puțin uscată și mai puține iritații. De asemenea, s-au declarat mai mulțumiți de tratament.

Având în vedere că antibioticele topice și orale pot provoca rezistența la bacterii dacă sunt utilizate pe termen lung pentru acnee, uleiul de arbore de ceai poate fi un substitut eficient.

Uleiul de arbore de ceai este foarte puternic, de aceea trebuie diluat înainte de a fi aplicat pe piele.

Cum se folosește?

Amestecă 1 parte de ulei de arbore de ceai cu 9 părți de apă. Înmoaie un tampon de bumbac în amestec și aplică-l pe zonele afectate. Aplică apoi crema hidratantă. Repetă acest procedeu de 1-2 ori pe zi, după cum este necesar.

Ceai verde

ceai verdeCeaiul verde este foarte bogat în antioxidanți, iar consumul acestuia poate promova o sănătate bună. De asemenea, poate ajuta la reducerea acneei.

Acest lucru se datorează probabil polifenolilor din ceaiul verde care ajută la combaterea bacteriilor și la reducerea inflamației, care sunt două cauze principale ale acneei.

Nu există prea multe cercetări care analizează beneficiile consumului de ceai verde atunci când vine vorba de acnee. Sunt necesare mai multe studii.

Într-un mic studiu pe 80 de femei, participanții au luat zilnic 1.500 mg de extract de ceai verde timp de 4 săptămâni. Până la sfârșitul studiului, femeile care au luat extractul de ceai verde au avut mai puțină acnee pe nas, bărbie și în jurul gurii.

Cercetările au constatat, de asemenea, că consumul de ceai verde poate reduce nivelul zahărului din sânge și al insulinei, care sunt factori ce pot contribui la dezvoltarea acneii.

Multe studii indică, de asemenea, că aplicarea ceaiului verde direct pe piele poate ajuta la tratarea acneei.

Cercetările arată că principalul antioxidant din ceaiul verde – galat de epigalocatechina (EGCG) – reduce producția de sebum, combate inflamația și inhibă creșterea P. acnes la persoanele cu piele predispusă la acnee.

Mai multe studii au descoperit că aplicarea extractului de ceai verde pe piele reduce semnificativ producția de sebum și coșuri la cei cu acnee.

Cum se folosește?

Pune câteva frunze de ceai verde în apă clocotită pentru 3-4 minute. Lasă ceaiul să se răcească. Folosind o bilă de bumbac, aplică ceaiul pe piele sau toarnă-l într-un recipient cu pulverizator pentru a-l stropi pe piele. Clătește-ți și usucă-ți pielea.

De asemenea, poți adăuga frunzele de ceai rămase în miere pentru a face o mască.

Hamamelis

hamamelisHamamelis este extras din scoarța și frunzele arbustului Hamamelis virginiana. Conține taninuri, care au puternice proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii.

De aceea, este folosit pentru a trata o gamă largă de afecțiuni ale pielii, inclusiv eczeme, varice, arsuri, vânătăi, înțepături de insecte și acnee. În prezent, se pare că există foarte puține cercetări cu privire la capacitatea hamamelisului e a trata acneea în mod specific.

Într-un mic studiu finanțat de o companie de îngrijire a pielii, 30 de persoane cu acnee ușoară sau moderată au folosit un tratament facial în 3 pași de două ori pe zi timp de 6 săptămâni.

Hamamelisul a fost unul dintre ingredientele folosite în a doua etapă a tratamentului. Majoritatea participanților au cunoscut o îmbunătățire semnificativă a acneei la sfârșitul studiului.

Cercetările sugerează, de asemenea, că hamamelisul poate combate bacteriile și reduce iritarea și inflamarea pielii, care pot contribui la agravarea acneei.

Cum se folosește?

Combină o lingură de hamamelis și o cană de apă într-o cratiță mică. Adu amestecul la fiert. Redu focul la mic, acoperă cratița cu un capac și lasă la fiert timp de 10 minute.

Ia amestecul de pe foc, lasă-l să se răcească timp de 10 minute, apoi strecoară-l și pătrează-l într-un recipient sigilat. Aplică pe pielea curată de 1-2 ori pe zi, folosind o bilă de bumbac.

Aloe vera

aloe vera tratament acneeAloe vera este o plantă tropicală ale cărei frunze produc gel. Gelul este adesea adăugat în loțiuni, creme, unguente și săpunuri. Este utilizat pentru tratarea erupțiilor cutanate, arsurilor și altor afecțiuni ale pielii.

Când este aplicat pe piele, gelul de aloe vera poate ajuta la vindecarea rănilor, arsurilor și combaterea inflamațiilor.

Aloe vera conțime acid salicilic și sulf, ambele fiind utilizate pe scară largă în tratamentul acneei. Cercetările au descoperit că aplicarea acidului salicilic pe piele reduce acneea.

Mai multe studii au indicat, de asemenea, că gelul de aloe vera combinat cu alte substanțe precum uleiul de arbore de ceai poate îmbunătăți acneea.

Cum se folosește?

Taie frunza de aloe și rade gelul cu o lingură, apoi aplică-l pe pielea curată. Repetă procedura de 1-2 ori pe zi.

Supliment cu ulei de pește

somon tratament acneeAcizii grași omega-3 sunt grăsimi sănătoase care oferă o multitudine de beneficii pentru sănătate. Uleiul de pește conține două tipuri de acizi grași omega-3 – acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA).

S-a demonstrat că nivelurile ridicate de EPA și DHA scad factorii inflamatori, care pot reduce riscul de acnee.

Într-un studiu, 45 de persoane cu acnee au primit zilnic suplimente de acizi grași omega-3 care conțin atât EPA, cât și DHA. Dupa 10 săptămâni, acneea lor a scăzut semnificativ.

Acizii grași omega-3 po fi luați și din somon, sardine, hamsii, nuci, semințe de chia și seminte de in măcinate.

Exfolierea pielii

Exfolierea este procesul de îndepărtate a stratului superior al pielii. Poți utiliza substanțe chimice pentru a realiza acest lucru sau psomoți folosi o perie pentru a îndepărta celulele moarte.

Exfolierea poate îmbunătăți acneea prin îndepărtarea celulelor pielii care înfundă porii.

De asemenea, poți face ca tratamentele pentru acnee să fie mai eficiente, dacă le permiți să pătrundă mai adânc, după îndepărtarea stratului superior al pielii.

În prezent, cercetările privind exfolierea și capacitatea acestui procedeu de a trata acneea sunt limitate.

Unele studii sugerează că microdermabraziunea, o metodă de exfoliere, poate îmbunătăți aspectul pielii, inclusiv unele cicatrici lăsate de acnee.

Într-un studiu mic, 38 de pacienți cu acnee au primit 8 tratamente de microdermabraziune. Participanții cu cicatrici lăsate de acnee au prezentat unele îmbunătățiri în urma tratamentelor.

Un alt mic studiu a constatat că 6 tratamente de microdermabraziune pe săptămână au ajutat la stimularea regenerării pielii.

În timp ce aceste rezultate indică faptul că exfolierea poate îmbunătăți sănătatea și aspectul pielii, sunt necesare mai multe cercetări privind acneea.

Există o gamă largă de produse pentru exfoliere disponibile pe piață, dar poți face și un scrub acasă folosind zahăr sau sare.

scrub exfoiere tratament acneeReține totuși că exfolierea mecanică poate fi iritantă și poate deteriora pielea. Ca atare unii dermatologic recomandă o exfoliere chimică delicată cu produse pe bază de acid salicilic sau glicolic.

Cum se prepară un scrub?

Amestecă părți egale de zahar (sau sare) și ulei de cocos. Freacă ușor pielea cu amestecul obținut, apoi clătește bine. Exfoliază-ți pielea de câte ori dorești.

Dietă cu indice glicemic scăzut

Relația dintre dietă și acnee este dezbătută de ani de zile. Cercetările sugerează că insulina și indicele glicemic pot fi asociați cu acneea. Indicele glicemic al unui aliment (IG) măsoară viteza cu care crește glicemia.

Consumul de alimente cu IG ridicat determină o creștere a insulinei, care probabil crește producția de sebum. Ca urmare, alimentele cu IG redus pot afecta direct dezvoltarea și severitatea acneei.

Alimentele cu un indice glicemic ridicat includ alimente procesate cum ar fi:

 • pâine albă
 • băuturi răcoritoare cu zahăr
 • prăjituri
 • gogoși
 • produse de patiserie
 • bomboane
 • cereale cu adaos de zahăr

Alimentele cu un indice glicemic scăzut includ:

 • fructe
 • legume
 • leguminoase
 • nuci
 • cereale integrale

Eliminarea lactatelor din dietă

tratament acnee produse lactate eliminateRelația dintre produsele lactate și acnee este extrem de controversată. Laptele și produsele lactate conțin hormoni precum IGF-1 (factorul de creștere de tip insulinic 1) care este asociat cu acneea. Alți hormoni din lapte pot provoca modificări hormonale și pot duce la acnee.

Un studiu efectuat pe persoane cu vârste cuprinse între 10 și 24 de ani a constatat că consumul de lapte integral timp de cel puțin 3 zile pe săptămână a fost legat de acnee moderată sau severă.

Într-un alt studiu care a inclus 114 participanți, s-a constatat că cei cu acnee beau mult mai mult lapte decât persoanele care nu aveau acnee.

Pe de altă parte, un studiu mai mare, pe mai mult de 20.000 de adulți nu a constatat nicio asociere între consumul de lapte și acnee.

Trebuie efectuate mai multe cercetări pentru a stabili dacă există o relație intre produsele lactate și acnee.

Renunțarea la stres

stresLegătura dintre stres și acnee nu este pe deplin înțeleasă. Hormonii eliberați în perioadele de stres pot crește producția de sebum și inflamația, agravând acneea.

Stresul poate afecta bacteriile intestinale și poate provoca inflamații în tot corpul, care ar putea fi legate de acnee. Mai mult, stresul poate încetini vindecarea rănilor, încetinind astfel și tratarea leziunilor acneice. Studii multiple au descoperit o asociere între stres și acnee.

Totuși, aceste studii au fost relativ mici, deci sunt necesare mai multe cercetări.

Un studiu efectuat pe 80 de participanți nu a găsit nicio asociere între intensitatea stresului și acnee. Cu toate acestea, a menționat că severitatea acneii poate fi legată de capacitatea oamenilor de a face față stresului.

Anumite tratamente pentru reducerea stresului pot ameliora acneea, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Modalități de reducere a stresului:

 • dormi mai mult
 • fă mișcare
 • fă yoga
 • meditează
 • respiră adânc

Exercițiile fizice

exercitii fiziceExistă puține cercetări privind efectele exercițiilor fizice asupra acneei. Totuși, exercițiile fizice afectează funcțiile corporale în moduri care pot ajuta la îmbunătățirea acneei.

De exemplu, exercițiile fizice favorizează circulația sangvină sănătoasă. Îmbunătățirea fluxului sangvin ajută la hrănirea celulelor pielii, ceea ce poate ajuta la prevenirea și vindecarea acneii.

Exercițiile fizice joacă, de asemenea, un rol în reglarea hormonală. Mai multe studii au sugerat că exercițiile fizice pot reduce stresul și anxietatea, ambele putând contribui la dezvoltarea acneei.

Sfaturi pentru îngrijirea pielii

Produsele pentru acnee sunt doar un pas în rutina de îngrijire a pielii. Când utilizezi produse pentru acnee, trebuie să respecți și următoarele reguli:

Spală zonele cu probleme de două ori pe zi

tratament acnee spalarea feteiFolosește un produs de curățare delicat, dar nu exagera cu spălatul pielii. Splăarea excesivă poate agrava acneea. Scrubul care se dizolvă în timpul spălării este cel mai puțin abraziv. Scruburile cu fructe și oxid de aluminiu tind să fie mai abrazive.

Folosește prosoape pentru curățarea feței

Acestea sunt alternative mai ușoare la produsele de curățare. Prosoapele pentru curățarea feței ajută la îndepărtarea celulelor moarte ale pielii.

Nu folosi prea mult produs

Aplică suficient produs acneic pentru a acoperi zonele cu probleme. Aplică-l imediat după curățarea pielii. Nu este necesar să aplici prea mult produs.

Folosește cremă hidratantă pe bază de apă

Folosind o cremă hidratantă pe bază de apă, fără ulei, vei ajuta la atenuarea pielii uscate.

Evită produsele cosmetice uleioase

Persoanele care au acnee trebuie să evite produsele cosmetice uleioase, produsele de protecție solară și produsele pentru păr. Acestea trebuie să folosească produse pe bază de apa sau noncomedogene.

Nu stoarce coșurile

Din stoarcerea coșurilor poate rezulta o infecție sau o cicatrice.

Dacă acneea nu se îmbunătățește dupa 2-3 luni, mergi la medicul specialist.

Sursa:

 • mayoclinic.org
 • healthline.com

Lasă un comentariu