Acnee vulgară – afecțiune a pielii care apare atunci când porii se infundă cu celule moarte, bacterii și sebum. Acest lucru poate duce la apariția punctelor negre (comedoane), coșuri și cicatrici. Fața este cel mai des afectată, dar acneea poate apărea și pe spate si piept.
Acneea vulgară apare de obicei între 10 și 30 de ani și, de obicei, dispare odată cu înaintarea în vârstă. În adolescență, bărbații sunt mai afectați decât femeile de acnee. Femeile suferă mai des decât bărbații de acnee la vârsta adultă.
Acneea nu provoaca, de obicei, probleme de sănătate pe termen lung, dar poate duce la stres psihologic.
Acnee vulgară – cauze
Acneea apare, de obicei, prima dată la începutul pubertății. Acneea vulgară este cauzată de o combinație de hormoni, sebum și bacterii. Un grup de hormoni (cunoscuți ca androgeni) declanșează o creștere a producției de sebum.
Celulele moarte ale pielii și sebumul pot înfunda porii. Astfel se formează pucntele negre, cunoscute și sub numele de comedoane. De asemenea, bacteriile care colonizează porii, numite propionibacterii, pot provoca o reacție inflamatorie.
Odată cu schimbarea echilibrului hormonal, acneea începe să dispară pe la începutul maturității. În unele cazuri, acneea ar putea dura mai mult.
În cele din urmă, genetica, este decisivă pentru dezvoltarea, evoluția și severitatea acneei. Cu toate acestea, acneea nu este cauzată de o singură genă, ci de o serie de gene care influențează boala.
Există de asemenea, o serie de factori declanșatori care pot crește riscul de agravare a acneei. Aceștia sunt:
- Iritarea mecanica a zonei afectate (de exemplu prin zgâriere, stoarcere)
- Folosirea produselor cosmetice, a produselor pentru păr și a săpunurilor
- Folosirea anumitor medicamente (care conțin cortizon, litiu, unele antiepileptice)
- Anumite boli metabolice
- Ciclul menstrual la femei
- Lumina solară
- Dieta (consumul de produse lactate și dulciuri)
- Greutatea corporală ridicată
- Stresul
Acnee vulgară – simptome
Simptomele tipice ale acneei sunt punctele negre (comedoane) și coșurile. Acestea apar adesea pe față, dar așa cum spuneam și mai sus, pot apărea și pe umeri, spate și piept.
Acneea vulgară poate include noduli și chisturi, care sunt mai mari și mai solide decât coșurile. Nodulii și chisturile tind să fie mai dureroase decât coșurile.
Pielea din jurul acestor puncte și coșuri este uneori roșie și dureroasă. În timp, pielea afectată poate deveni mai închisă la culoarea sau cu cicartici. Numai în cazuri extrem de rare și severe apar simptome precum febră, dureri articulare și oboseală.
Deoarece acneea reprezintă o povară pentru cei afectați, pot apărea simptome suplimentare cum ar fi depresia, anxietatea și izolarea socială.
Cum este diagnosticată acneea?
Diagnosticul de acnee se pune pe baza istoricului medical și examinarii fizice a persoanei afectate. Medicul pune diagnosticul de acnee dupa examinarea pielii. Tot medicul poate afla și cât este de severă acneea.
Este important să-i spui medicului ce medicamente iei, deoarece acestea ar putea fi de vină pentru declanșarea acneei. Testele sau examinările suplimentare nu sunt, de obicei, necesare.
Acnee vulgară – tratament
Tratamentul pentru acnee depinde de gravitatea bolii. Înainte de începerea unui tratament, trebuie stabilite următoarele detalii:
- Severitate (comedoane, coșuri)
- Zonă afectată
- Tip de piele (uscată, grasă)
- Cicatrice prezentă sau nu
- Pete pe piele
- Informații referitoare la ciclul menstrual
- Produse folosite pentru îngrijirea pielii
În cazul acneei foarte ușoare, uneori poate fi suficient să respecți câțiva pași simpli, cum ar fi spălarea regulată, dar nu excesivă a feței, adoptarea unei diete echilibrate și evitarea produselor cosmetice și a cremelor grase.
Cu toate acestea, dacă acneea este vulgară sau dacă acneea ușoară nu se îmbunătățește dupa pașii descriși mai sus, trebuie folosite diferite medicamente.
Acestea sunt fie aplicate pe piele, fie administrate sub formă de capsule. Unele se eliberează doar pe bază de prescripție medicală, în timp ce altele se eliberează fără rețetă.
În general, medicamentele utilizate pentru tratarea acneei vizează unul sau mai mulți dintre acești factori cheie:
- Creșterea excesivă a foliculilor de păr
- Cantitatea prea mare de celule moarte
- Creșterea producției de sebum
- Inflamația
Unele dintre cele mai utilizate tratamente, care se aplică direct pe piele sunt:
Retinoizii
Așa-numiții retinoizi topici sunt benefici atât pentr acneea non-inflamatorie, cât și pentru cea inflamatorie. Acești ar trebui incluse în tratamentul inițial al celor mai mulți pacienți, deoarece au efect antiinflamator și previn formarea comedoanelor suplimentare.
Peroxid de benzoil
Acest medicament este disponibil în farmacii, fără prescripție medicală. Peroxidul de benzoil curăță în mod eficient pielea, desfundă porii și reduce inflamația. În unele cazuri, poate fi utilizat în combinație cu antibiotice care sunt eliberate doar pe bază de rețetă.
Înainte de a începe orice tratament, consultă medicul.
Antibiotice topice
Acest tip de antibiotice trebuie aplicat ca unguent pe zonele afectate ale pielii. Datotorită acestui tratament, bacteriile care cresc în interiorul porilor sunt ucise. Acest lucru reduce inflamația cauzată de bacterii. Cu toate acestea, antibioticele au o eficacitate limitată în combaterea comedoanelor.
Antibiotice orale
Antibioticele sistemice sunt foarte importante în tratarea acneei vulgare. Au efect antiinflamator și se eliberează doar pe bază de rețetă.
Terapii hormonale
Unele terapii hormonale pot fi eficiente în tratamentul acneei. Estrogenul poate fi prescris femeilor pentru reducerea producției de sebum.
Isotretinoin
Isotretinoinul este un retinoid sistemic, extrem de eficient în tratamentul acneei vulgare. Are efet antiinflamator și reduce secreția de sebum.
Cele mai bune metode de prevenire a acneei
Apariția acneei este predominant genetică. Cu toate acestea, există unele măsuri ce pot fi luate pentru a reduce probabilitatea apariției acneei sau pentru a influența în mod pozitiv cursul acesteia.
Cele mai bune măsuri pentru prevenirea acneei:
Curățarea feței
Fața trebuie spălată de două ori pe zi cu apă caldă și săpun delicat pentru a îndepărta impuritățile și celulele moarte ale pielii. Totuși, nu trebuie să-ți speli fața prea des sau să folosești săpunuri agresive. Spălarea frecventă poate duce la iritarea pielii și poate agrava simptomele acneei.
Dieta echilibrată și exercițiile fizice regulate pot avea un efect benefic asupra sănătății generale, nivelurilor de stres și, în consecință, asupra acneei. Dupa ce faci exerciții fizice, trebuie să faci duș cât mai repede, pentru a îndepărta transpirația.
Evitarea produselor cosmetice
Evitarea produselor de machiaj și a altor produse cosmetice poate ajuta la prevenirea focarului de acnee. Niciun produs folosit nu trebuie să conțină ulei.
Spăarea părului
Dacă părul tău se îngrașă foarte repede, spală-l zilnic cu șampon.
Nu atinge coșurile sau punctele negre
Lasă acneea să se vindece în mod natural, evitând să atingi coșurile sau punctele negre. În niciun caz nu trebuie să storci coșurile.
Evită expunerea excesivă la soare
Lumina solară poate contribui la îmbunătățirea dar și la agravarea acneei. Expunerea excesivă la soare și mersul la solar pot deteriora pielea.