Acnee hormonală – un tip de acnee care apare ca urmare a fluctuațiilor nivelurilor hormonale. Acneea apare atunci când corpul produce o cantitate prea mare de androgeni (hormoni masculini precum testosteronul) care stimulează producția de sebum. Producția normală de sebum menține pielea netedă și sănătoasă.
Cu toate acestea, atunci când producția de sebum este prea mare, poate înfunda foliculii de păr și poate duce la declanșarea acneei.
Dar ce hormoni sunt responsabili pentru focarele de acnee? Cel mai mare vinovat pare a fi testosteronul – un hormon androgen care poate stimula producția de sebum și poate înfunda porii.
Acnee hormonală – cauze
Hormonii masculini ar putea cauza acneea hormonală. Femeile au cantități mici de hormoni masculini, cum ar fi testosteronul care circulă prin corp. Acești hormoni sunt esențiali pentru putere, condiție fizică, nivel de energie.
Echilibrul hormonal este foarte important. Chiar și o mică creștere a nivelului unui hormon poate avea un efect vizibil asupra sănătății și aspectului fizic.
De cele mai multe ori, creșterea producției de androgeni are loc în același timp cu menstruația.
Acneea hormonală apare foarte des la pubertate. În timpul pubertății, corpul produce niveluri mult mai ridicate de androgeni, ducând la o creștere a cantității de sebum care poate înfunda porii și poate declanșa focare de acnee.
Acneea hormonala poate varia de la o persoana la alta. Dacă ai niveluri ridicate în timpul menstruației și o sensibilitate genetică la androgeni, ai putea experimenta focare de acnee mai grave decât alte persoane.
Dacă ai o afecțiunea care afectează nivelul hormonal, cum ar fi sindromul ovarelor polichistice, te-ai putea confrunta cu acneea hormonală.
Caracteristicile acneei hormonale
În timpul pubertății, acneea hormonală apare adesea în zona T. Zona T include fruntea, nasul și bărbia. Acneea hormonală la adulți apare de obicei în partea inferioară a feței, pe obraji și în jurul maxilarului.
La unii oameni, acneea hormonală se manifestă prin apariția punctelor negre, a punctelor albe și a coșurilor mici sau chisturilor. Chisturile se formează adânc sub piele. Aceste umflături sunt, deseori, sensibile la atingere.
Cum se dezvoltă acneea hormonală
Există 4 factori care contribuie la dezvoltarea acneei:
- Producția de hormoni – înainte de menstruație, producția de androgeni începe să crească. Nivelurile mai ridicate de testosteron stimulează corpul să producă mai mult sebum, ducând astfel la îngrășarea pielii feței.
- Pori înfundați – sebumul înfundă unul sau mau mulți pori. Acești pori înfundați se numesc comedoane. Comedoanele pot fi complet blocate (comedoane închise), formând puncte albe, sau parțial blocate (comedoane deschise), formând puncte negre.
- Infecție bacteriană – bacteriile prinse în interiorul comedoanelor provoacă o infecție, rezultând un coș dureros.
- Inflamație – ca răspuns la infecția bacteriană, sistemul imunitar face ca porul înfundat să devină roșu și umflat. Această inflamație poate include chisturi acneice.
Acneea la menopauză este o formă de acnee hormonală?
Multe femei intră la menopauza la 40-50 de ani. Acest lucru provoacă un declin al hormonilor de reproducere, ducând la încheierea menstruației. Unele femei se confruntă cu acnee în timpul menopauzei. Acest lucru se datorează, probabil, unei scăderi a nivelului de estrogen sau unei creșteri a hormonilor androgeni.
Este posibil ca femeile să aibă, în continuare, acnee la menopauză, chiar dacă utilizează terapia de substituție hormonală (HRT) pentru a ameliora simptomele menopauzei.
Acest lucru se datorează faptului că unele HRT introduc un hormon extern pentru a înlocui estrogenul și progesteronul pe care corpul îi pierde. Introducerea acestui hormon în corp poate provoca erupții ale pielii.
În majoritatea cazurilor, medicamentele eliberate pe bază de rețetă pot elimina acneea la menopauză.
Cum să previi acneea hormonală
După ce ai tratat cauza principală a acneei hormonale cu medicamente hormonale sau antibiotice și ai făcut anumite modificări ale stilului de viață, te poți concentra pe prevenirea acneei.
Deși hormonii care provoacă acnee nu pot fi eliminați fără a perturba funcțiile esențiale ale corpului, cum ar fi ciclul menstrual, printr-o rutină corectă de îngrijire a pielii, erupțiile cutanate pot fi prevenite.
Din fericire, acneea hormonală poate fi prevenită prin:
Curățarea blândă
Folosirea unui produs necomedogen pentru eliminarea celulelor moarte ale pielii și a excesului de sebum poate ajuta la menținerea acneei la distanță. Curățarea și hidratarea pot ajuta la reglarea producției de sebum.
Nu exagera cu produse pentru acnee
Utilizarea produselor precum peroxidul de benzoil sau acidul salicilic poate fi foarte utilă pentru tratamentul acneei, dar folosirea unui număr prea mare de produse la fiecare câteva zile poate avea efect negativ asupra pielii. Încearcă să rămâi la o rutină de îngrijire a pielii timp de câteva luni.
Hidratează-te
Hidratarea pielii poate ajuta la dezvoltarea acneei.
Folosește protecție solară
Deși protecția solară nu are niciun efect asupra hormonilor, poate proteja pielea de efectele iritante ale soarelui.
Cum se tratează acneea hormonală?
Opțiunile de tratament pentru acneea hormonală variază în funcție de gravitatea focarelor. Dacă acneea hormonală nu este gravă și este ușor de gestionat ( de exemplu, apar câteva coșuri în săptămâna în care vine menstruația) există mari șanse să poată fi tratată fără medicamente.
Dacă acneea hormonală este mai severă, atunci se folosește un medicament pentru acnee cum ar fi tretinoina, izotretinoina sau un antibiotic.
Modificări ale stilului de viață și tratamente naturiste
De obicei nu este suficient doar să faci mici modificări ale stilului de viață pentru a face față focarelor de acnee, însă prin modificarea modului în care îți îngrijești pielea poți vedea anumite îmbunătățiri.
Evită zgârierea sau stoarcerea coșurilor
Aceste lucruri pot duce la deschiderea coșurilor. Prin urmare, bacteriile pot intra în pori, crescând riscul de a apărea o leziuni acneică inflamată și infectată.
Spală-te pe față de 2 ori pe zi
Spală-te pe față doar de 2 ori pe zi, cu excepția cazului în care transpiri excesiv. Spălarea excesivă poate irita pielea feței și poate duce la apariția focarelor de acnee.
Evită substanțele chimice
Din păcate multe produse pentru curățarea feței conțin substanțe chimice care pot irita pielea.
Nu te machia
În timpul unui focar de acnee, trebuie să eviți utilizarea produselor de machiaj, mai ales a celor care nu sunt pe bază de apă.
Tratamente naturiste
Bea o ceașcă sau două de ceai verde în fiecare zi. Studiile arată că ceaiul verde și cel negru pot avea proprietăți antiinflamatorii ușoare, ceea ce înseamnă că ar putea fi utile în tratarea acneei hormonale ușoare și moderate. Totuși dacă ai prea multe coșuri, ceaiul verde nu te va ajuta prea mult.
Încearcă o mască de față. Măștile faciale anti-acnee care conțin, de obicei, afla hidroxi acizi pot îmbunătăți aspectul pielii. La fel ca în cazul ceaiului verde, este puțin probabil ca măștile de față naturale să aibă efecte pozitive majore asupra acneei, dar ar putea ajuta la controlul acneei hormonale.
Consumă mai multe alimente bogate în antioxidanți. Lipsa antioxidanților poate agrava inflamația și focarele de acnee. Alimentele pe bază de plante bogate în antioxidanți naturali pot reduce iritarea pielii.
Uleiul de arbore de ceai reduce inflamația care poate contribui la acnee. Înainte de utilizare, uleiul de arbore de ceai trebuie dilaut cu un ulei purtător, precum ulei de nucă de cocos, ulei de jojoba și ulei de măsline. Adaugă aproximativ 12 picături de ulei purtător la 1-2 picături de ulei esențial.
Produsele naturale precum ceaiul verde pot avea unele efecte pozitive asupra acneei moderate. Cu toate acestea, de obicei, nu sunt suficient de puternice pentru a trata focarele severee de acnee hormonală.
Retinoizi și alte produse topice
Retinoizii pot ajuta la tratarea acneei hormonale. Aceștia acționează prin accelerarea procesului de regenerare celulară. Sebumul nu mai are la fel de mult timp să se acumuleze în interiorul porilor, rezultând mai puține coșuri.
Retinoizii pot fi aplicați local sau administrați pe cale orală. Cel mai folosit retinoid topic este tretinoina, un acid retinoic ce poate fi găsit în produse pentru acnee și îngrijirea pielii.
Utilizarea tretinoinei este destul de simplă – tot ce trebuie să faci este să o aplici zilnic. Studiile arată că este nevoie de 3-6 luni de aplicare zilnică a tretinoinei pentru a controla majoritatea tipurilor de acnee.
Antibiotice
Antibioticele (medicamente care luptă împotriva infecțiilor bacteriene) pot fi extrem de eficiente în combatarea focarelor de acnee. Antibioticele orale sunt, de obicei, prescrise pentru acnee inflamatorie moderată și severă.
Medicii prescriu adesea antibiotice în combinație cu retinoizi cum ar fi tretinoina. Pe lângă clindamicina, unele dintre cele mai frecvent utilizate antibiotice pentru acnee sunt tetraciclina, doxiciclina, eritromicina și minociclina.
Medicament hormonale
Îm cele din urmă, dacă acneea hormonală nu răspunde la retinoizi, antibiotice și alte tratamente utilizate pe scară largă, medicul poate recomanda un tratament hormonal.
Pentru femei, cel mai frecvent medicament hormonal recomandat pentru prevenirea acneei este pilula anticoncepțională.
Contraceptivele hormonale conțin etinilestradiol – un estrogen care poate ajuta la echilibrarea efectelor androgenilor și la prevenirea apariția acneei.
Alte tratamente pentru acnee
Dacă antibioticele și medicamentele hormonale nu reduc acneea, trebuie luate în calcul tratamentele pentru formele mai severe de acnee.
Spironolactona, care este utilizată pentru tratarea mai multor afecțiuni medicale, cum ar fi hiperaldosteronismul, poate fi prescrisă pentru tratarea acneei hormonale severe. Acest medicament poate ajuta la reducerea producției de sebum.
Un alt tratament penru acnee severă este izotretinoina. La fel ca tretinoina, izotretinoina este un derivat al vitaminei A, dar este mai puternică decât tretinoina sau retinolul.
Atât spironolactona, cât și izotretinoina pot provoca malformații congenitale grave, deci este important să utilizezi o metodă contraceptivă foarte eficientă, în timp ce iei aceste medicamente.
Plan de îngrijire a pielii
Urmând un plan de ingrijire a pielii, poți preveni focarele de acnee. Iată ce trebuie să faci:
- Curăță-ți corect fața, deoarece toată acneea apare atunci când un por este înfundat. Asigură-te că îndepărtezi tot machiajul înainte de culcare.
- Folosește un tratament cu aburi pentru față de 2-3 ori pe săptămână pentru a decongestiona porii.
- Folosește un peeling chimic pentru a indepărta pielea moartă și a desfunda porii. Acest lucru pregătește porii și pielea pentru ingredientele pe care urmează să le primească.
- Folosește un ser cu retinol – este excelent pentru pori și este destul de blând cu pielea.
- Pentru a combate acneea într-un mod eficient, utilizează un remediu anti-acnee care conține acid salicilic sau peroxid de benzoil. Dacă niciunul dintre aceștia nu funcționează suficient de bine, încearcă să-i folosești împreună.
- Aplică o cremă hidratantă fără ulei. Orice produs care conține ulei contribuie la blocarea porilor, deci asigură-te că folosești doar produse pe bază de apă.
Din fericire, acneea hormonală, la fel ca și alte forme de acnee poate fi tratată. Folosind o combinație de medicamente sigure, eficiente și făcând anumite modificări ale stilului de viață, poți controla acneea hormonală.
Sursa: healthline.com