Vitamina E beneficii și riscuri pentru sănătate – vezi care este doza zilnică recomandată

Vitamina E beneficii pentru organismul uman. Această vitamină este un antioxidant. Te poate ajuta să-ți protejezi celulele împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi.

Vitamina E este esențială pentru o imunitate puternică. De asemenea, menține sănătatea ochilor și a pielii. Acest nutrient esențial se găsește în multe alimente. Este, de asemenea, disponibil ca supliment alimentar.

Uneori, se găsește și in alimente procesate. Vitamina E este liposolubilă. Asta înseamnă că organismul o stochează și o foloseste după cum este necesar.

Termenul de vitamina E este folosit pentru a descrie 8 compuși diferiți. Alfa-tocoferolul este cel mai activ la om.

În ultimii ani, suplimentele cu vitamina E au devenit populare ca antioxidanți. Cu toate acestea, riscurile și beneficiile administrării suplimentelor cu vitamina E sunt încă incerte.

Vitamina E beneficii

Încetinește procesul de îmbătrânire celulară

Probabil ai observat rugina de pe bicicletă sau mașină. Un proces similar de oxidare și inbătrânire prematură are loc în corpul tău atunci când celulele sunt expuse la anumite molecule numite radicali liberi. Radicalii liberi afectează și descompun celulele sănătoase.

Aceste molecule pot contribui, de asmeneea, la dezvoltarea bolilor de inimă și a cancerului.

Radicalii liberi se formează ca rezultat al proceselor normale ale corpului. Aceștia provoacă daune care scurtează viața celulelor. Vitamina E este un antioxidant puternic ce poate ajuta la reducerea daunelor provocate de radicalii liberi și la încetinirea procesului de îmbătrânire celulară.

vitamina E beneficiiCercetătorii au analizat utilizarea vitaminei E ca tratament pentru o varietate de boli degenerative, inclusiv:

 • întărirea arterelor
 • tensiune arterială crescută
 • boli de inimă
 • cancer

Studiile efectuate până acum nu au reușit să arate o reducere a incidenței acestor afecțiuni.

Nu există dovezi care să demonstreze că vitamina E poate trata anumite boli, în afară de deficitul de vitamina E, care este o afecțiune rară.

Oferă protecție suplimentară

Vitamina E poate fi benefică pentru persoanele care un stil de viață haotic sau trăiesc într-o zonă poluată. Factorii de risc ce duc la apariția radicalilor liberi includ:

 • fumul de țigară
 • expunerea la aerul poluat
 • expunerea excesivă la razele ultraviolete ale soarelui

Vitamina E poate ajuta la repararea celulelor deteriorate. Este dificil să-ți iei prea multă vitamina E din dieta obișnuită. Nu este nici riscant, nici dăunător să-ți iei vitamina E din surse alimentare.

Suplimente cu vitamina E

Este mai puțin probabil să obții prea multă vitamina E din surse alimentare. Totuși supradozajul este posibil la persoanele care iau suplimente cu vitamina E.

vitamina e beneficii capsuleAdministrarea unor doze mari de vitamina E sub formă de supliment poate provoca reacții adverse grave. Un efect secundar grav este riscul crescut de accident vascular cerebral hemoragic.

Doza zilnică recomandată pentru persoanele cu vârsta peste 14 ani este de 15 miligrame (mg).

Surse alimentare de vitamina E

Următoarele alimente sunt surse bune de vitamina E:

 • semințe de floarea soarelui prăjite – 30 gr furnizează 7.4 mg de vitamina E
 • alune prăjite – 30 gr furnizează 4.3 mg de vitamina E
 • migdale prăjite – 30 gr furnizează 2.2 mg de vitamina E
 • spanac fiert – 1/2 cană furnizează 1.9 mg de vitamina E
 • broccoli fiert- 1/2 cană furnizează 1.2 mg de vitamina E
 • kiwi – 1 fruct de dimensiuni medii furnizează 1.1 mg de vitamina E
 • mango – 1 cană de mango feliat furnizează 0.7 mg de vitamina E
 • roșii – 1 roșie de dimensiuni medii furnizează 0.7 mg de vitamina E
De ce iau oamenii suplimente cu vitamina E?

Mulți oameni folosesc suplimente cu vitamina E în speranța că proprietățile antioxidante ale vitaminei vor preveni sau trata anumite boli.

Dar studiile despre beneficiile aceastei vitamine în prevenirea cancerului, a bolilor de inima, a diabetului, a cataractei și a altor afecțiuni au fost dezamăgitoare.

Până în prezent, singurele beneficii dovedite ale suplimentelor cu vitamina E sunt la persoanele care au un deficit. Deficitul de vitamina E este rar. Acesta este întânit la unele persoane care suferă de probleme digestive și fibroză chistică.

suplimente administrarePersoanele care urmează o dietă cu conținut scăzut de grăsimi pot avea, de asemenea, un nivel scăzut de vitamina E.

Doza zilnică recomandată (DZR) de vitamina E
Categorie DZR Vitamina E
1-3 ani 6 mg
4-8 ani 7 mg
9-13 ani 11 mg
peste 14 ani 15 mg
Femei gravide 15 mg
Femei care alăptează 19 mg

Se pot administra și doze mai mari pentru tratarea deficitului de vitamina E. Întotdeauna trebuie respectate recomandările medicului.

Categorie Nivel maxim tolerabil
1-3 ani 200 mg/zi
4-8 ani 300 mg/zi
9-13 ani 600 mg/zi
14=18 ani 800 mg/zi
De la 19 ani în sus 1000 mg/zi

Deoarece vitamina E este liposolubilă, suplimentele sunt cel mai bine absorbite atunci când sunt consumate cu alte alimente.

Riscurile administrării suplimentelor cu vitamina E

Riscurile și beneficiile administrării suplimentelor cu vitamina E sunt încă neclare. Cercetările au legat utilizarea vitaminei E de o creștere a riscului de accident vascular crebral hemoragic.

În plus, o analiza a studiilor clinice a constatat că pacienții care au luat fie vitamina E sintetică, fie vitamina E naturală în doze de 400 UI pe zi – sau mai mari- au avut un risc crescut de deces, iar acest risc pare să crească și mai mult odată cu creșterea dozei.

Studiile sugerează, de asemenea, că pacienții cu diabet sau boli cardiovasculare care iau 400 UI vitamina E naturala prezintă un risc crescut de insuficiență cardiacă.

Suplimentele cu vitamina E pot fi dăunătoare dacă sunt luate la începutul sarcinii. Un studiu a arătat că femeile care au luat suplimente cu vitamina E în primele 8 săptămâni de sarcină au avut un risc mai mare de malformații cardiace congenitale.

femei insarcinateNu se cunoaste cantitatea exacta de suplimente cu vitamina E utilizate de femeile însărcinate în acest studiu.

Un studiu amplu asupra populației a arătat că bărbații care au utilizat o multivitamină de mai mult de 7 ori pe săptămână împreună cu un supliment cu vitamina E au prezentat un risc crescut de a dezvolta cancer de prostată.

Se recomandă obținerea de antioxidanți, inclusiv vitamina E prin consumul unei diete bine echilibrate, bogate în fructe, legume și cereale integrale, mai degrabă decât din suplimente. Dacă te gândești să iei un supliment de vitamina E, discută mai întâi cu medicul.

Atunci când este inahalat dintr-un produs de vaping, acetatul de vitamina E poate provoca leziuni pulmonare.

Efectele secundare ale consumului de suplimente cu vitamina E

Vitamina E topită poate irita pielea. Supradozajul cu suplimente cu vitamina E poate provoca greață, dureri de cap, sângerări, oboseală și alte simptome.

Persoanele care iau diluanți ai sângelui sau alte medicamente nu trebuie să consume suplimente cu vitamina E fără să discute, mai întăi cu medicul.

Cum să crești aportul de vitamina E?

seminte de floarea soareluiO modalitate ușoară de a obține suficientă vitamina E din dietă este să adaugi o lingură de ulei de germeni de grâu la un anumit fel de mâncare. Alternativ, poți mânca semințe de floarea soarelui. Astfel vei obține peste 20 mg de vitamina E, mai mult decât necesarul zilnic.

De asemenea, poți să-ți faci o salată de kale sau spanac și să adaugi câteva alune pentru a obține o cantitate mai mare de vitamina E. Folosește-ți creativitatea când gătești și profită de numeroasele beneficii ale vitaminei E.

Sursa:

 • healthline.com
 • webmd.com

Lasă un comentariu