Vitamina E este o vitamină care se dizolvă în grăsimi. Se găsește în multe alimente, inclusiv uleiuri vegetale, cereale, carne, ouă, fructe, legume și ulei de germeni de grâu. De asemenea, este disponibilă ca supliment.
Vitamina E este utilizată pentru tratarea deficitului de vitamina E, care este rar, dar poate apărea la persoanele cu anumite tulburări genetice și la sugarii prematuri cu greutate foarte mică.
Această vitamină este, de asemenea, utilizată pentru multe alte afecțiuni, dar nu există dovezi științifice care să susțină eficiența sa în tratarea acestor probleme de sănătate.
Un tip de vitamină E numită acetat de vitamina E este un ingredient comun în unele produse de vaping. Utilizarea acestor produse care conțin acetat de vitamina E a fost legată de leziuni pulmonare grave.
Cum funcționează vitamina E?
Vitamina E este o vitamină importantă, necesară pentru buna funcționare a multor organe din corp. Este, de asemenea, un antioxidant. Asta înseamnă că ajută la încetinirea proceselor care deteriorează celulele.
Vitamina E beneficii
Ataxia (lipsa coordonării mișcărilor) provoacă un deficit sever de vitamina E. Suplimentele cu vitamina E sunt utilizate ca parte a tratamentului pentru ataxie.
De asemenea, suplimentele de vitamina E pot fi eficiente pentru persoanele care suferă de boala Alzheimer, deoarece impreună că unele medicamente anti-Alzheimer ar putea încetini agravarea bolii.
Adiminstrarea vitaminei E pe cale orală pare să fie benefică pentru persoanele cu tulburare sangvină numită beta-talasemie.
Administrarea de vitamina E timp de 2 zile înainte de menstruație și timp de 3 zile de la inceputul menstruației pare să amelioreze durerea și să reducă pierdererile de sânge. Combinarea vitaminei E cu ulei de pește ar putea ameliora mai eficient durerea.
Unele cercetări arată că administrarea vitaminei E pe cale orală, singură sau împreună cu seleniu ar putea fi benefică pentru persoanele cu deficit de G6PD – o afecțiune care face ca celulele roșii din sânge să se descompună ca răspuns la stres.
Administrarea de vitamina E pe cale orală pare a fi eficientă pentru tratarea sângerărilor la nivelul craniului la sugarii prematuri.
Unele cercetări arată că administrarea de vitamina E pe cale orală sugarilor prematuri poate reduce riscul de sângerare în creier. Dar administrarea de doze mari de vitamina E ar putea crește riscul unei infecții sangvine grave (sepsis) la acești sugari.
Administrarea de vitamina E pe care orală îmbunătățește fertilitatea la bărbați, dar administrarea de doze mari de vitamina E împreună cu vitamina C nu pare să ofere aceleași beneficii.
Administrarea zilnică a vitaminei E pare să amelioreze inflamația și markerii hepatici la adulții și copii cu steatohepatita nealcoolică.
Administrarea de vitamina E pe cale orală pare să reduci anxietatea și depresia la unele femei cu sindrom premenstrual.
Vitamina E – posibil ineficientă
Vitamina E ar putea fi ineficientă pentru:
Cancer mamar
Deși nivelurile mai ridicate de vitamina E în sânge ar putea fi legate de un risc redus de cancer de sân, creșterea aportului de vitamina E din dietă sau suplimente nu reduce riscul de a dezvolta această boală gravă.
Boli de inimă
Această vitamină nu previne bolile de inimă la persoanele sănătoase sau la cei cu risc. De asemenea, nu pare să prevină accidentul vascular cerebral sau atacul de cord la persoanele cu boli de inimă.
Decesul unui copil nenăscut sau prematur
Vitamina E administrată sugarilor prematuri nu pare să reducă riscul de deces la sugari.
Nu există dovezi suficiente care să arate că vitamina E este eficientă pentru:
Niveluri scăzute de celule roșii din sânge la persoanele cu anemie asociată cu bolile cronice
Unele cercetări arată că administrarea de vitamina E îmbunătățește răspunsul la terapia medicamentoasă pentru anemie la adulți și copii.
Astm
Rolul acestei vitamine în astm nu este clar. În timp ce unele cercetări sugerează că vitamina E previne riscul de astm și îmbunătățește respirația la copii, alte cercetări nu arată acest efect.
Boală atopică (predispus la alergii și reacții alergice)
Administrarea de suplimente de vitamina E în timpul sarcinii nu pare să scadă șansa ca sugarii să aibă eczeme, alergii alimentare sau orice boală alergică în timpul vieții.
Arsuri
Cercetările sugerează că vitamina E aplicată pe piele ar putea accelera vindecarea arsurilor și ar putea reduce infecțiile.
Pierderea auzului
Cercetările arată că vitamina E pare să reduce pierderea auzului cauzată de cisplatină.
Demență
Unele cercetări sugerează că bărbații care consumă vitamina E și vitamina C prezintă un risc scăzut de a dezvolta unele tipuri de demență. Dar consumul de suplimente de vitamina E nu pare să prevină demența.
Crampe la picioare pe timpul nopții
Dovezile sugerează că vitamina E ar putea reduce crampele nocturne la picioare. Cu toate acestea, alte dovezi sugerează contrariul.
Osteoporoză
Cercetările arată că consumul de alimente ce conțin vitamina E duce la un risc mai mic de fracturi de șold la adulții cu vârsta peste 40 de ani.
Accident vascular cerebral
Există unele dovezi că vitamina E sintetică ar putea ajuta la prevenirea accidentului vascular cerebral la fumătorii de sex masculin care au hipertensiune arterială și diabet. Unele cercetări însă arată că ar putea crește riscul unui anumit tip de accident vascular cerebral.
Efecte secundare
Când este administrată pe cale orală în cantități mai mici de 1000 mg pe zi, vitamina E este sigură. Riscul de reacții adverse, crește odată cu mărirea dozei. Efectele secundare pot include greață, diaree, crampe stomacale, oboseală, slăbiciune, cefalee, vedere, încețoșată, erupții cutanate, vânătăi, sângerări.
Utilizarea țigărilor electronice și a altor produse de vaping care conțin vitamina E ca acetat de vitamina E a fost legată de leziuni pulmonare grave la unii oameni.
Utilizarea vitaminei E poate interacționa cu multe afecțiuni. De exemplu, cercetările sugerează că administrarea pe cale orală a vitaminei E ar putea crește riscul de cancer de prostată.
Alte cercetări sugerază că utilizarea acestei vitamine ar putea crește riscul de deces la persoanele cu antecedente de infarct sau accident vascular cerebral.
Discută cu medicul înainte de a lua vitamina E dacă ai:
- Deficit de vitamina K
- O afecțiune oculare în care retina este deteriorată (retinită pigmentară)
- Tulburări de coagulare a sângelui
- Diabet
- Istoric de atac de cord sau accident vascular cerebral
- Cancer la gât
- Boală de ficat
Suplimentul ar putea crește riscul de sângerare. Dacă intenționezi să te operezi, nu mai lua vitamina E cu două săptămâni inainte de operație.
Interacțiuni cu medicamente
Utilizarea unor medicamente poate afecta nivelul de vitamina E. Interacțiunile posibile inlcud:
- Agenti alchilanți și antibiotice antitumorale – dozele mari de vitamina E ar putea afecta efectul acestor medicamente pentru chimioterapie.
- Antigoaculante și medicamente antiplachetare, ierburi și suplimente – utilizarea vitaminei E împreună cu aceste medicmante ar putea crește riscul de sângerare.
- Statine și nacină – administrarea acestei vitaminei cu statine sau niacină ar putea reduce efectul niacinei.
- Vitamina K – administrarea vitaminei E cu vitamina K ar putea reduce efectele vitaminei K.
Sursa:
- webmd.com
- mayoclinic.org