Vitamina E uleioasă – cum se folosește și ce beneficii are?

Vitamina E uleioasă este un antioxidant ce ajută corpul în diferite moduri. Pentru a profita de beneficiile vitaminei E, trebuie să o aplici pe piele sau să o administrezi pe cale orală.

Se crede chiar că vitamina E, în calitate de antioxidant, luptă cu o serie de afecțiuni, precum Alzheimer, pierderea vederii legate de vârstă și chiar anumite tipuri de cancer.

Unele produse cosmetice ce pretind că împiedică îmbătrânirea prematură a pielii conțin vitamina E uleioasă.

Vitamina E uleioasă este diferită de suplimentele cu vitamina E, deoarece se aplică direct pe piele. Concentrațiile variază de la un producător la altul, iar unii utilizatori pur și simplu deschid capsula de viamina E uleioasă și o aplică pe piele.

Înainte de a utiliza vitamina E uleioasă discută cu medicul!

Vitamina E uleioasă – beneficii posibile

Vitamina E uleioasă are proprietăți hidratante și antioxidante, care ar putea combate inflamația și ar putea încetini efectele radicalilor liberi. Vitamina E poate oferi următoarele beneficii:

Piele hidratată

Vitamina E uleioasă se găsește în multe creme hidratante. Aceată vitamină poate fi folosită ca hidratant pentru a preveni și a trata pielea uscată și descuamată.

Vindecarea rănilor

vindecare rani vitamina e uleioasaUnele cercetări sugerează cu suplimentele cu vitamina E pot accelera vindecarea rănilor. Este posibil ca vitamina E uleioasă să ofere beneficii similare, dar există puține cercetări pe această temă.

Previne cancerul de piele

Un studiu din 2013 a demonstrat că șoarecii cărora li s-au administrat suplimente cu vitamina E au mai puține șanse să dezvolte cancer de piele, chiar și atunci când sunt expuși des la lumina ultravioletă.

Aceste rezultate i-au determinat pe unii susținători ai vitaminei E uleioase și a suplimentelor cu vitamina E să susțină că pot preveni cancerul de piele.

Studiile pe oameni nu au descoperit că vitamina E poate preveni cancerul de piele.

Reduce mâncărimea

Vitamina E nu poate trata reacțiile alergice, infecțiile și alte probleme care pot provoca mâncărimi ale pielii. Pentru că hidratează pielea, această vitamină poate ameliora ușor mâncărimea cauzată de pielea uscată.

mancarime pieleaMenținerea pielii bine hidratată poate ajuta la prevenirea uscării pielii și a anumitor simptome precum mâncărimea. Orice tip de ulei pentru piele poate oferi aceste beneficii.

Eczema

Vitamina E poate ameliora uscăciunea, mâncărimea și descuamarea asociate cu eczema sau dermatita atopică. Un studiu a constat că suplimentele cu vitamina E administrate pe cale orală ar putea ameliora semnificativ simptomele eczemelor.

Deși vitamina E uleioasă nu a fost bine studiată în tratamentul eczemelor, poate crește eficiența produselor hidratante.

Psoriazis

Un studiu a legat vitamina E aplicată pe piele de o reducere a simptomelor psoriazisului. Mai mult, studiul a arătat că nu au existat efecte secundare grave.

Cu toate acestea, efectele vitaminei E asupra psoriazisului nu au fost la fel de bune ca cele ale altor tratamente. Vitamina E uleioasă ar putea fi o opțiune bună pentru persoanele care doresc să evite tratamentele eliberate pe bază de rețetă și care au o formă ușoară de psoriazis.

Minimazarea aspectului cicatricilor

Medicina populară a sugerat de mult că vitamina E aplicată pe piele sau administrată ca supliment ar putea trata cicatricile și ar putea preveni formarea lor. Dar cercetările nu susțin această afirmație și nu au găsit nicio asociere între utilizarea vitaminei E și prevenirea cicatricilor.

Într-un studiu mai vechi din 1999, aproape o treime din participanți au avut o reacție alergică la vitamina E uleioasă aplicată topic, sugerând că această vitamină s-ar putea să înrăutățească cicatricile, mai degrabă decât să le prevină.

cicatriceO analiză a constatat că dovezile cu privire la îmbunătățirea sau agravarea cicatricilor prin folosirea vitaminei E uleioase nu au fost concludente.

Cercetările sugerează că pielea bine hidratată este mai puțin probabil să se cicatrizeze. Deci, pentru persoanele care nu au nicio reacție alergică la vitamina E, utilizarea acesteia ca hidratant poate oferi unele beneficii.

Prevenirea sau tratarea liniilor fine și a ridurilor

Pielea uscată tinde să pară mai îmbătrânită decât pielea bine hidratată. Având efecte hidratante, vitamina E uleioasă poate face ca pielea să arate mai tânără.

Cu toate acestea, afirmațiile că vitamina E previne sau tratează ridurile nu sunt susținute de dovezi științifice. Pentru a preveni ridurile, este recomandat să eviți lumina directă a soarelui și să folosești protecție solară.

Prevenirea arsurilor solare

Cercetările limitate sugerează că vitamina E poate preveni sau reduce formarea arsurilor solare. Deoarece vitamina E uleioasă poate hidrata și calma pielea uscată și descuamată, ar putea ajuta și la ameliorarea arsurilor și a mâncărimilor care rezultă din arsurile solare.

Cu toate acestea, folosirea protecției solare și evitarea expunerii directe la soare rămân cele mai bune strategii pentru protejarea pielii.

Promovarea sănătății unghiilor

unghii vitamina E uleioasaCercetările sugerează că suplimentele cu vitamina E pot preveni sindromul unghiilor galbene, care provoacă exfolierea, crăparea și îngălbenirea unghiilor.

Beneficiile hidratante ale vitaminei E uleioase pot sprijini, de asemenea, sănătatea unghiilor, prevenind uscarea pielei din jurul patului unghial.

Reduce hiperpigmentarea

Conform studiilor, combinarea vitaminei E cu vitamina C poate funcționarea ca un protector solar natural și poate reduce hiperpigmentarea.

Cum se folosește vitamina E uleioasă?

Înainte de a aplica vitamina E uleioasă pe față, fă un test pe mână. Așteaptă cel puțin 24 de ore. Dacă nu apar mâncărimi sau alte reacții alergice, poți aplica vitamina E pe față.

Pentru a aplica vuitamina E uleioasă pe față, urmează pașii următori:

  • Spală-te pe față și usuc-o ușor. Curățarea este întotdeauna primul și cel mai vital pas în îngrijirea pielii.
  • Ia un prosop cald și ține-l pe față timp de 2-3 minute. Acest lucru va permite porilor să se deschidă.
  • Ia o cantitate mică de vitamina E uleioasă (cât un bob de mazăre) și masează ușor pielea cu vârful degetelor.
  • Dacă ai pielea uscată, poți lăsa vitamina E să acționeze peste noapte. Dacă ești predispus la erupții sau ai pielea sensibilă, spală-te dupa 15 minute.
  • În cazul în care alegi să aplici vitamina E uleioasă pe tot corpul, nu trebuie să te îmbraci, pentru că hainele se vor păta.

Întrebări frecvente

Cât timp pot lăsa vitamina E uleioasă pe față?

Înainte de a utiliza orice produs pentru ten, trebuie să afli ce tip de piele ai. Vitamina E uleioasă poate ajuta pielea în mai multe moduri. Cu toate acestea, nu este potrivită pentru toate tipurile de piele, deoarece poate înfunda porii și poate agrava erupțiile.

aplicarea ulei cosmetic pe fataDacă ai tenul gras, spală-te pe față dupa 15 minute de la aplicare. Dacă nu te confrunți cu erupții, poți extinde limita de timp.

Suplimentele orale cu vitamina E sunt o opțiune mai bună pentru persoanele cu tenul gras. Cu toate acestea, utilizarea lor mai mult de un an poate duce la subțierea sângelui și reducerea numărului de trombocite. Consumă medicul dermatolog înainte de a consuma suplimente cu vitamina E.

Poți lăsa vitamina E uleioasă pe față peste noapte?

Vitamina E este benefică pentru pielea netedă. Dacă ai pielea uscată, este recomandat să o lași să acționeze întreaga noapte, deoarece în majoritatea cazurilor, nu provoacă efecte secundare.

Amestecă vitamina E uleioasă cu un ulei purtător precum uleiul de jojoba sau uleiul de cocos. Uleiul purtător va dilua vitamina E și se va asigura că rămâne pe piele. Vitamina E se evaporă ușor și nu rămâne pe piele mult timp dacă este aplicată singură.

Dacă ai pielea grasă sau sensibilă, nu este recomandat să lași vitamina E uleioasă pe piele pe toată durata nopții. Spală-te pe față după 15 minute de la aplicare.

Care este cel mai bun produs cu vitamina E pentru tine?

Dacă ai pielea uscată, aplicarea vitaminei E uleioase poate fi benefică. Cu toate acestea, dacă ai pielea grasă, este recomandat să cumperi o cremă hidratantă care conține vitamina E pentru a evita înfundarea porilor.

Sursa:

  • healthline.com
  • medicalnewstoday.com

Lasă un comentariu