Piciorul plat reprezintă diformalitatea cea mai frecvent întâlnită la nivelul membrelor inferioare și se caracterizează prin prăbușirea bolții longitudinale și transversale. Diformitatea se observă destul de frecvent în copilărie. La vârsta adolescenței, apariția durerilor atrag atenția asupra existenței piciorului plat (platfus). Prăbușirea bolții plantare la vârsta adultă este strâns legată de profesie, care la rândul ei solicită această regiune în mod deosebit (vânzători, frizeri, ospătari, etc.). În acest articol îți vom spune ce este această problemă și îți vom oferi câteva exerciții pentru platfus, care te ajută să corectezi piciorul plat.
Simptomatologia piciorului plat diferă în raport cu stadiul evolutiv al deformației
- Primul stadiu se caracterizează prin apariția unei senzații de oboseală dureroasă, mai ales după un mers îndelungat;
- În stadiul al 2-lea, durerile se accentuează, încep să iradieze spre gambe, genunchi și șold, îngreunează mersul și fac imposibil statul în picioare îndelungat;
- Stadiul al 3-lea caracterizându-se prin existența unor procese de artroză deformată, care accentuează durerile și favorizează fixarea piciorului plat (platfus);
Moduri prin care putem corecta sau menține această deformare a piciorului sunt:
- Folosirea unor încălțăminte adecvate ca mărime/formă și respectarea unor măsuri de igienă;
- Tratamentul prin gimnastică medicală, urmărește tonifierea musculaturii bolții plantare și formarea unui reflex de sprijin pe partea externă a piciorului.
Ține cont că aceste exerciții nu urmăresc nepărat tonifierea mușchilor pentru a scăpa de kilogramele în plus, așadar nu sunt exerciții pentru slăbit. Urmăresc corectarea piciorului plat.
Exerciții pentru platfus (picior plat):
- Mers pe vârfuri cu brațele întinse sus ( 30 pași), mers pe călcâie ( 30 pași ), mers pe latura externă a labei piciorului (30 pași), mers cu pași fandați, alternativ dreptul și stângul, cu palmele pe șolduri (30 pași).
- Șezând: flexia și extensia labei piciorului ( 30 ori), rularea unei gantere sau a unui baston cu tălpile încordate ( 3 minute), ridicarea unei greutăți de 2 kg cu laba piciorului ( felxii-extensii) ( 20 ori).
- Alergare în ritm accelerat cu călcâiele la șezută ( 40 pași), alergare cu genunchii la piept (40 pași).
- Culcat pe spate , picioarele ridicate și genunchii îndoiți la 90 grade: se imită mișcările de mers pe bicicletă, înainte și înapoi ( 40 ori).
- Stând: inspirație cu ridicare pe vârfuri și ducerea brațelor lateral, expirație cu revenire (12 ori).
- Stând cu mâinile pe șolduri : mersul piticului pe vârfurile picioarelor ( 40 pași).
- Stând cu piciorul drept sprijinit pe un scăunel sau o treaptă: urcări pe scăunel cu întinderea piciorului drept , laba piciorului stâng întinsă; revenire; se execută alternativ cu dreptul și stângul ( 4 x 10).
- Șezând ghemuit cu genunchii încrucișați: expirație, brațele curpind genunchii și inspirație cu ridicarea în stând pe vârfuri ( 8 x 6).
- Șezând : mototolirea unui prosop cu degetele picioarelor ( 3 minute).
- Stând cu o ganteră sau o greutate de 4 kg pe spate, genoflexiuni adânci ( 12 ori).
In cazul in care, nu aveti o condiție fizică bună și nu puteți termina exercițiile, începeți cu un număr mai mic de repetări. Evident că efectele nu vor fi văzute din prima zi. Trebuie făcute în mod regulat. Pot fi efectuate ca exerciții zilnice sau cum vă recomandă medicul. Va dorim mult succes!